ΕΕ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Κόσμος

ΕΕ: Σφραγίζει αυστηρότερη νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή

Οι εκπρόσωποι της χωρών μελών της ΕΕ αναζητούν μια νέα συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα οι χώρες της ΕΕ στοχεύουν να κάνουν δεσμευτικούς τους στόχους περιορισμών των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου η Ενωση να εδραιώσει το στάτους της ως ηγέτιδα στις προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή εν όψει της συνεδρίασης των παγκοσμίων δυνάμεων αυτή την εβδομάδα.

Ευρωπαϊκή δεσμευτική νομοθεσία για τερματισμό των ρύπων ως το 2050

Η ΕΕ τρέχει να προλάβει τη ψήφιση του κλιματικού νόμου πριν την συνεδρίαση που θα φιλοξενηθεί στις ΗΠΑ την Πέμπτη και την Παρασκευή. O ο Λευκός Οίκος θα παροτρύνει τους παγκόσμιους ηγέτες να πάρουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία του πλανήτη.

Oι δεσμεύσεις της Ευρώπης να περιορίσει τις εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου έχουν υπερβεί αυτών των μεγαλύτερων χωρών εκπομπών. Πλέον η ΕΕ θέλει να σφραγίσει νομοθετικά πιο φιλόδοξους στόχους. Μέχρι στιγμής, ελάχιστες χώρες ανάμεσα τους η Βρετανία, έχουν δεσμεύσει νομοθετικά τους κλιματικούς τους στόχους.

Εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συναντηθούν την Τρίτη ώστε να ολοκληρώσουν το νομοθετικό πλαίσιο που θα στοχεύει στο τερματισμό των καθαρών ρύπων ως το 2050 και ως το 2030 τον ταχύτερο περιορισμό εκπομπών από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

ΕΕ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Κλιματική αλλαγή: Προειδοποίηση για αύξηση 5% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν κατά 5% φέτος, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 μπορεί να είναι «κάθε άλλο παρά βιώσιμη» για το κλίμα, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην έκθεσή του για την παγκόσμια ενέργεια το 2021, ο Οργανισμός προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα φθάσουν στους 33 δισ. τόνους φέτος, αυξημένες κατά 1,5 δισ. τόνους σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Η αύξηση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

«Αυτό αποτελεί μία δραματική προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID κάθε άλλο παρά βιώσιμη είναι σήμερα για το κλίμα μας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.

Η φετινή αύξηση θα καθοδηγηθεί πιθανότατα από τη μεγαλύτερη χρήση άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, η οποία προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το Reuters

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *