Δευτέρα, Μάι 17, 2021

Ροή ειδήσεων

21η Απριλίου 1967: Η Ιστορία «γελάει» με τα χάλια μας…

ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ 54 ΧΡΟΝΙΑ από την αποφράδα 21η Απριλίου 1967, όταν μια δράκα επίορκων αξιωματικών έστησε το πραξικόπημα που ανέτρεψε την «αναιμική» μετεμφυλιακή δημοκρατία.

Γράφει ο Τάκης Σπετσιέρης

ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτόν τον σύγχρονο και άμεσο τρόπο -και τόπο- έκφρασης των συναισθημάτων της κοινότητας, είναι αρκετή ώστε ο απλός παρατηρητής να διαπιστώσει την ημιμάθεια – χειρότερη της αμάθειας (και της βλακείας) ως γνωστόν- και τις βολικές ερμηνείες μιας σημαντικής επετείου. συνέβη και με το 1821 αλλά ας μην το χοντρύνουμε τόσο!

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ, 54 χρόνια μετά από την 21η Απριλίου του 1967, να υπάρχει το θάρρος να ιδωθεί η αλήθεια κατάματα απ’ όλους. Μάταιος κόπος να περιμένεις με ερμηνευτικά σχήματα του σήμερα, να δοθούν πειστικές εξηγήσεις για μια ιστορική περίοδο που καλύπτει κάτι περισσότερο από τριάντα χρόνια.

21η Απριλίου 1967

ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΜΟΝΟ ό,τι εξυπηρετεί το κυρίαρχο αφήγημα, την -διαχρονική- επιλογή του καθενός και της καθεμιάς στην κάλπη -αυτοί είμαστε οι Έλληνες και δεν θ’ αλλάξουμε εύκολα!

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΡΑ, ένα κάποιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ανακοινώσεις των κομμάτων, κυρίως αυτών που αποτελούν το -εκάστοτε- δίπολο της εξουσιαστικής πάλης.

ΜΟΙΡΑΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ πέφτει στην ανακοίνωση του -εκάστοτε- κυβερνώντος κόμματος, εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ο αρχηγός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπήρξε -κατά δήλωσή του- ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος επί Χούντας. Μη γελάτε! Έτσι το είπε ο άνθρωπος και είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο (ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ) ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ την ανακοίνωση του κόμματος και μένει σχεδόν άφωνος: «το πραξικόπημα των συνταγματαρχών είναι μια διαρκής υπόμνηση των δεινών που μπορεί να φέρει ο ακραίος διχασμός που θρέφεται από τον λαϊκισμό και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.»

21η Απριλίου 1967

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ η γενικευμένη αντίθεση στους σχεδιασμούς της CIA -στο ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου- και του Παλατιού τη δεκαετία το ’60, βαφτίζεται «ακραίος διχασμός που τρέφεται από τον λαϊκισμό». Τι να πεις στους ανιστόρητους…

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ για ανακοίνωση που έρχεται ως φυσική συνέχεια παλαιότερης «ημερήσιας διαταγής» της υπουργού Παιδείας -ο Θεός να την κάνει- Νίκης Κεραμέως η οποία, το 2019, επ’ αφορμή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, έκανε λόγο για «ακραίες φωνές του λαϊκισμού́» που «επιδιώκουν να δυναμώσουν, που ο ατομικισμός και η αποξένωση μαστίζουν την ανθρωπότητα».

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ που μόνο το κομματικό ακροατήριο εξυπηρετούν. Ένα κομματικό ακροατήριο που συντάχθηκε, καλώς ή κακώς είναι μια άλλη συζήτηση, με τον συντηρητισμό και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές μιας εποχής δύσκολης, ωστόσο διερευνήσιμης ακόμα και σήμερα, αρέσει δεν αρέσει…

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ, ΕΠΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ τις οποίες μπορούν να ενστερνιστούν ακροατήρια μαθημένα αποκλειστικά στον κενό πολιτικό λόγο περί μιας κάποιας δημοκρατίας, και περί άχρηστων κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών που μόνο ως άχρηστα, επικίνδυνα και κακόφημα φαινόμενα ή σκανδαλώδη προνόμια ενός επικίνδυνου λαού λογίζονται εν έτει 2021 από μια δράκα συστημικών «πεφωτισμένων», στην ουσία ψηφοφόρων με συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ προκαλεί αν μη τι άλλο τη θυμηδία του γνώστη της Ιστορίας και για έναν επιπλέον λόγο: η επίκληση του λαϊκισμού μοιάζει να είναι το «πάπλωμα» που σκεπάζει της ιστορικές ευθύνες της συντηρητικής παράταξης της χώρας για την 21η Απριλίου του 1967. Εκτός αν στο πολιτικό σχήμα «Λαϊκό Κόμμα – Δικτατορία Μεταξά – Συναγερμός- ΕΡΕ» η σημερινή Νέα Δημοκρατία σήμερα αναγνωρίζει τους προπάτορές της, οπότε πρέπει να πάμε πάσο…

21η Απριλίου 1967

Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 -φυσικά και η Μεταπολίτευση του 1974- υπήρξε η απόληξη της διαιρετικής τομής που χάραξε το καθεστώς του Ιωάννη Μεταξά, εκμεταλλευόμενο το «ιδιώνυμο» όπως αυτό ορίστηκε στον νόμο 4229 του 1929 της τότε κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Επιπλέον, οι πρωτεργάτες του φαιδρού πραξικοπήματος, έχουν βασικές ιδεολογικές αναφορές στο Μεταξικό καθεστώς…

ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 είναι μια μαύρη επέτειος για τη χώρα. Όμως είναι μια επέτειος που έχει αρχή, μέση και τέλος ως προς την αλυσίδα των ιστορικών γεγονότων. Εκτός αν στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη -είθισται το κόμμα να θεωρείται δοβλέτι του εκάστοτε αρχηγού- ως λαϊκισμός νοείται όλη εκείνη η μαύρη πολιτική περίοδος η οποία μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και τα γεγονότα της Αποστασίας του 1965.

ΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ν’ αναμετρηθείς με την Ιστορία σου κάποτε πρέπει να το πράξεις αλλιώς αυτή θα «γελάει» με τα χάλια σου κάθε 25 Μαρτίου, κάθε 28 Οκτωβρίου και κάθε 21 Απριλίου…

 

Latest Posts

Viral Posts