νίκος νικολόπουλος
Απόψεις - Συνεντεύξεις

Νίκος Νικολόπουλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε για πολύ λίγους

Όλοι όσοι δεν έχουν τυφλή πίστη στον Μεσσιανισμό του Μητσοτάκη. Όλοι όσοι εξακολουθούν να παράγουν δικές τους σκέψεις, αρνούμενοι να καταπιούν ότι τους σερβίρεται. Νιώθουν ισχυρό προβληματισμό έως και φόβο, για την μετά-covid ημέρα όποτε και αν έρθει αυτή.

Tου Νίκου Ι. Νικολόπουλου, Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος  

Κάθε εχέφρων καταλαβαίνει ότι η επαναδραστηριοποίηση της οικονομικής ζωής θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερο και πολύ χειρότερο επίπεδο από αυτό που σταμάτησε.

 

Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όλοι όσοι τους απαγόρευσαν στους τελευταίους έξη μήνες να δουλέψουν θα ξεκινήσουν από τραγική θέση.

Είναι ήδη χρεωμένοι σημαντικά στο Δημόσιο, είναι χρεωμένοι σε προμηθευτές, είναι χρεωμένοι σε εταιρείες ενέργειας και τηλεφωνίας, έχουν εμπορεύματα απαξιωμένα. Αυτό είναι το σημείο επανεκκίνησης για αυτούς. Ακριβώς ένα βήμα πριν την κατάληξη στον Πτωχευτικό Νόμο.

Συνακόλουθα εκατομμύρια μισθωτοί και εργάτες είναι πρόσωπο με πρόσωπο με την ανεργία. Αγωνιούν για την ικανότητα των εργοδοτών τους να επιβιώσουν γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι αν δεν επιβιώσει ο εργοδότης θα χάσουν την δουλειά τους.

Δεν αναφέρομαι στο ότι όσοι καταφέρουν να διατηρήσουν την δουλειά τους, χάρη σε σας, πλέον θα εργάζονται σαν σκλάβοι και θα αμείβονται σαν ζητιάνοι.

Αυτό λοιπόν είναι το σημείο εκκίνησης. Η κυβέρνηση με μεταφυσική πίστη θεωρεί ότι η οικονομία θα λειτουργήσει, θα αναπτυχθεί και όλα θα διορθωθούν αυτόματα.

Υπερηφανεύεται ότι κάνει και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση των επιχειρήσεων. Αναβάλει τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν για το επόμενο έτος και δίνει φοροαπαλλαγές που θα καρπωθούν οι επιχειρήσεις το 2023. Διακηρύσσει ότι θα εισρεύσει πακτωλός χρημάτων για την χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όντως θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια. Που θα κατευθυνθούν όμως; γιατί δεν μας λένε ότι με τα κριτήρια που έχουν θέσει, χρηματοδότηση θα μπορούν να λάβουν μόνο 30.000 χιλιάδες επιχειρήσεις;

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 830.000 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ μεσαίες και μεγάλες (με πάνω από 50 εργαζόμενους ) λιγότερες από 3.000.

Με βάση τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στον οποίο είναι καταγεγραμμένες 260.000 επιχειρήσεις μόνον ένα 10%-12% πληροί τα κριτήρια φερεγγυότητας που απαιτούνται. Σημειώνουμε ότι αγρότες και επιχειρήσεις με υπηρεσίες Παιδείας και Υγείας δεν συμπεριλαμβάνονται στις 830.000 επιχειρήσεις.

Καταλαβαίνουμε όλοι που θα κατευθυνθούν τα δισεκατομμύρια που θα έρθουν. Καταλαβαίνουμε όλοι ποιοι θα ωφεληθούν. Καταλαβαίνουμε όλοι ποιους δεν αφορούν τα χρήματα αυτά.

Κανένας από όσους ξέρετε δεν θα έχει πρόσβαση στα χρήματα αυτά. Ούτε ο εργοδότης σας, ούτε ο συνάδελφος μικρο-επιχειρηματίας, ούτε ο συνάδελφος αυτοαπασχολούμενος, ούτε και κανένας από όσους διαβάζουν ή ακούν τον υποφαινόμενο.

Μια λογική ερώτηση είναι γιατί αφού δεν μας αφορούν ασχολούμαστε με αυτά και διαμαρτυρόμαστε. Δεν είναι ότι ζηλεύουμε, ούτε ότι είμαστε άπληστοι. Μας ενδιαφέρει γιατί εμείς θα τα πληρώσουμε στο τέλος. Έχουμε πια την εμπειρία. Τα χρήματα θα τα πάρουν οι επιτήδειοι «φίλοι», δεν θα τα επιστρέψουν ποτέ, και, στο τέλος ο λογαριασμός για τα δανεικά θα έρθει σε μας. Ότι δηλαδή γίνεται από το 2010 και εντεύθεν.

Δεν χρειάζεται να πάμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα για να το τεκμηριώσουμε. Χρεωθήκαμε εμείς σε πρώτη φάση 48 δις για να ανακεφαλαιώσουν τις Τράπεζες.

Προχθές χρεωθήκαμε άλλα 3 δις για να σωθεί την Πειραιώς που είχε σωθεί παλιότερα με 9 δις, που για να σωθεί τώρα πουλάει στον Λογοθέτη τα 1,2 δις δάνειά που του είχε δώσει για 280 εκ., που χρωστάνε τα κόμματα 510 εκ και τα τριπλάσια τα ΜΜΕ και δεν τα πληρώνουν. Ο κατάλογος συνεχίζεται μακρύς και ατέρμονος. Τα ξέρουν οι «αρμόδιοι» άλλωστε καλύτερα από μας. Γι αυτό διαμαρτυρόμαστε.

Η κυβέρνηση αυτή, ανίκανη στην διαχείριση των Δημόσιων και Εθνικών υποθέσεων, έχει ξεκάθαρους στόχους και αποστολή.

Όπως και τα δις που θα εισρεύσουν ούτε οι στόχοι τους ούτε η αποστολή τους συμπεριλαμβάνει εμάς.

Εμείς προοριζόμαστε μόνο για την εξόφληση του λογαριασμού.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *