Δευτέρα, Μάι 17, 2021

Ροή ειδήσεων

Πρωτομαγιά: Πως καθιερώθηκε η εργατική γιορτή

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια ετήσια γιορτή με παγκόσμιο χαρακτήρα. Πρόκειται για απεργία και όχι αργία και καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου του 1889. Η εργατική πρωτομαγιά υπενθυμίζει τα δικαιώματα του εργαζόμενου κόσμου και των αιματοβαμμένων αγώνων μέσω των οποίων αυτά κερδήθηκαν.

Η Πρωτομαγιά ως εργατική γιορτή καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου το 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, οι οποίοι διεκδικούσαν το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Λίγες μέρες μετά κατέληξε σε αιματοχυσία.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε το 1893 στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επιλέχθηκε η επόμενη μέρα, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής» που εξέδιδε ο Καλλέργης, όπως γράφει το sansimera.gr, στις 17:00 της Κυριακής συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι.

καλλεργης

Οι συγκεντρωμένοι είχαν εγκρίνει ψήφισμα που είχε ως εξής:

«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου” και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:

  • Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν, και οι πολίται ν’ αναπαύωνται.
  • Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
  • Γ) Ν’ απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
  • Δ) Το συμβούλιον του “Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου” να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν».

Τελικά το ψήφισμα επεδόθη στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρόεδρος, ωστόσο, «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως είχε γράψει ο Καλλέργης στον «Σοσιαλιστή».

Τότε, ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς τον χτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου έμεινε για δύο ημέρες.

Στις 9 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα.

Έτσι έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Ο «αιματοβαμμένος» Μάιος του Σικάγο

Παίρνοντας παράδειγμα από τους Καναδούς συναδέλφους τους, οι εργασιακές διεκδικήσεις των οποίων στέφθηκαν με επιτυχία λίγα χρόνια νωρίτερα, και ωθούμενοι από τον γενικότερο εργατικό αναβρασμό των δεκαετιών του 1870 και του 1880, οι εργάτες των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησαν σε εξαιρετικά μαζικές κινητοποιήσεις τον Μάιο του 1886, διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Με κύριο σύνθημα «οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ξεκούραση, οκτώ ώρες ελεύθερος χρόνος». (eight hours for work, eight hours for rest, eight hours for what we will). Eκατοντάδες χιλιάδες εργάτες ανά τις ΗΠΑ συμμετείχαν στην απεργία της 1ης Μαΐου, με μία από τις δυναμικότερες κινητοποιήσεις να λαμβάνει χώρα στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

πρωτομαγιά

Δεκάδες χιλιάδες εργάτες κατέκλυσαν τους δρόμους της αμερικάνικης πόλης εκείνη την ημέρα, με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται και τις επόμενες.

Η κορύφωση των γεγονότων έλαβε χώρα την 4η Μαΐου, όταν η απεργιακή κινητοποίηση στην πλατεία Χέιμαρκετ «βάφτηκε κόκκινη».

Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, μία χειροβομβίδα εκσφενδονίστηκε από την πλευρά των διαδηλωτών, πυροδοτώντας… μακελειό.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των συγκεντρωμένων, διαλύοντας το πλήθος και προκαλώντας πανικό. Ο τραγικός απολογισμός ήταν επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες νεκροί, καθώς και δεκάδες τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών.

Από την αυτοσχέδια βόμβα σκοτώθηκε ο ένας εκ των αστυνομικών, ενώ οι υπόλοιποι έξι έχασαν τη ζωή τους από πυρά αγνώστου προελεύσεως, με αναφορές για πυροβολισμούς και από την πλευρά των διαδηλωτών να έχουν καταγραφεί.

Με πληροφορίες από το sansimera.gr

Latest Posts

Viral Posts