Featured Πολιτική

Δένδιας: Ο Τσαβούσογλου αποδέχτηκε την πρόσκληση να έρθει στην Ελλάδα

O Νίκος Δένδιας μιλώντας από το Διεθνές Φόρουμ των Δελφών είπε μεταξύ άλλων:  «Φυσικά και θα συναντήσω τον Τσαβούσογλου. Τον έχω καλέσει στην Ελλάδα και έχει κατ΄αρχήν δεχτεί την πρόσκληση. Πάντα είναι ανοιχτές οι πόρτες γι’ αυτόν. Είναι φίλος μου».

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε: «Αν δεν βρούμε λύση με την Τουρκία, τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές μας. Η ανοιχτή συζήτηση που έγινε στην Άγκυρα ήταν πολύ χρήσιμη για να ακουστούν οι απόψεις».

«Συμφωνούμε όλοι πώς υπάρχει τρόπος για την ανατολική Μεσόγειο. Να σεβόμαστε όλοι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ανακεφαλαιώνοντας ο κ. Δένδιας. Ο ΥΠΕΞ ακόμη έκανε αναφορά, με αφορμή την επικαιρότητα των ημερών, στο “dejavu” που όπως είπε υπάρχει μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ.

Δένδιας: “Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται”

«Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και αναλυτές διεθνώς που πιστεύουν ότι το κέντρο πολιτικής είναι στον Ειρηνικό. Όλοι όμως συμφωνούν, ότι η ανατολική Μεσόγειος είναι ένας σημαντικός δρόμος», επισήμανε στην εναρκτήρια τοποθέτηση του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση για την ειρήνη και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει όλους τους γείτονες ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες. «Υπάρχουν οι κανόνες ήδη. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις σημαντικές. Η Τουρκία είναι ένα παράδειγμα αυτής της εξαίρεσης», είπε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος «είναι στο μάτι του κυκλώνα».

Ο υπουργός έκανε μια αποτίμηση της συνάντησης στη Γενεύη. Δεν την χαρακτήρισε καλή, παρόλη την προσπάθεια που, όπως είπε, έγινε. «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία, βάσει πάντα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε.

Η αναφορά του κ. Δένδια στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν πήγε καθόλου καλά παρά τις τεράστιες προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Επειδή η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ξεκίνησαν τη συζήτηση από κάτι αδύνατο σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, ανέφερε πως απαίτησαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα να αποδεχθούν ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει κυριαρχικό δικαίωμα, κυρίαρχη οντότητα, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που αντιβαίνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό που κρατάει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συνεχίσει να προσπαθεί και επισήμανε πως και η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί.

Δένδιας Τσαβούσογλου

Δένδιας: “Ο κ. Τσαβούσογλου είναι φίλος μου”

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους ότι αξίζει να επανενώσουμε πάλι το νησί, αλλά σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Διεθνούς Δικαίου, που ουσιαστικά σημαίνει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο» υπογράμμισε και ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Ερωτηθείς αν θα συναντήσει σύντομα τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Δένδιας είπε ότι φυσικά θα τον συναντήσει.

«Είναι φίλος μου. Τον έχω προσκαλέσει να έρθει στην Ελλάδα και καταρχήν έχει αποδεχθεί την πρόσκληση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πότε θα έρθει; Αυτό εξαρτάται από αυτόν», ανέφερε και σημείωσε ότι ελπίζει το συντομότερο δυνατό, συμπληρώνοντας πως πάντοτε υπάρχει μια ανοικτή πόρτα για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα πως αυτή θα είναι μια συνάντηση που θα προετοιμάσει ουσιαστικά τη συνάντηση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν, «γιατί θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τα θέματα με την Τουρκία».

«Αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις, τουλάχιστον να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριζόμαστε τις διαφορές, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, επισήμανε και σημείωσε πως αυτό που συνέβη το 2020 και στις αρχές του 2021 ήταν απολύτως απαράδεκτο, μια πλήρως αδιαφορία για το Διεθνές Δίκαιο από την Τουρκία».

Τέλος, σε ερώτηση για τη συνέντευξη Τύπου που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, είπε πως η ανοικτή συζήτηση που έγινε ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί όλοι άκουσαν καθαρά σε όχι τόσο διπλωματική γλώσσα, τις δύο απόψεις και σημείωσε πως ήταν ξεκάθαρο ποιος είχε δίκαιο και ποιος όχι.

Δ΄νδιας Τσαβούσογλου

Κατρούγκαλος: “Μπορούμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα στην περιοχή”

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος, συμφώνησε καταρχάς με τα λεγόμενα του κ. Δένδια σημειώνοντας ότι ο ίδιος χαρακτηρίζεται από μια πολιτική συνέχεια, ενώ ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για την διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

«Η μόνη προϋπόθεση για κάθε χώρα για να συμμετάσχει στην προσπάθεια είναι η αμοιβαία τήρηση των Κανόνων Δικαίου και ο σεβασμός στο Δίκαιο της Θάλασσας», επισημαίνοντας: «μπορούμε να λειτουργήσουμε ως “γέφυρα” σαν περιοχή».

Ο ίδιος αναρωτήθηκε αν υπάρχει μια σταθερή στρατηγική για να κατακτηθούν οι στόχοι, λέγοντας: «Το ερώτημα αφορά την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα. Αποκρίνεται η Ευρώπη; Δεν ακούγεται με μια φωνή».

Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο αναμένεται η αξιολόγηση της τουρκικής αντίδρασης. «Αν η Τουρκία ανταποκριθεί με τρόπο αρνητικό, πρέπει να υποστεί τις κυρώσεις. Θα πρέπει να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα με την Ελλάδα σε ότι αφορά τις ΑΟΖ», σημείωσε.

Χριστοδουλίδης: “Δε μπορούμε να επιλέξουμε ως λύση τη μονομέρεια”

Στην τοποθέτηση του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι δεν υπάρχει στατικότητα για την ανατολική Μεσόγειο. «Αλλάζει διαρκώς η ιστορία τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με ριζοσπαστικό τρόπο. Διακυβεύεται διαρκώς η σταθερότητα στην περιοχή μας. Υπάρχει πάντα ένα φαινόμενο διάχυσης» είπε, ενώ πρόσθεσε:

«Στο αφήγημα της διαρκούς αναταραχής υπάρχει και κάτι που μπορεί να το ανατρέψει. Υπάρχουν και ομοούσιες χώρες στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Προάγουμε την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή και πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στη φάση αυτή η πανδημία οδήγησε σε περιορισμό, ωστόσο όπως παρατήρησε υπήρξαν συνέργειες. «Να δείξουμε όλοι όραμα και πολιτική βούληση. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε ως λύση τη μονομέρεια. Ζητήσαμε από την Τουρκία να αρχίζει διμερείς συζητήσεις για την ΑΟΖ βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, αλλιώς ζητήσαμε να πάμε μαζί στο Διεθνές Δικαστήριο», είπε μεταξύ άλλων.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *