Σκουρλέτης-ΕΛΠΕ
Πολιτική

ΕΛΠΕ: Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

Κόντρα ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στον όμιλο της ΕΛΠΕ.

Οι υπουργοί, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας αντίστοιχα στις Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών, Πάνου Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελλου, υποστήριξαν ότι η τροποποίηση του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ. και η εκλογή των μελών του Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση των μετόχων, είναι συμπληρωματική των αλλαγών που προηγήθηκαν με βάση το Ν.4548/18 και η στρατηγική του ομίλου απαντά στις προκλήσεις που θέτει η ενεργειακή μετάβαση.

Σταϊκούρας: Η τροποποίηση της ΕΛΠΕ γίνεται για την αναβάθμιση της εταιρείας

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η τροποποίηση του καταστατικού της ΕΛ.ΠΕ., που θα έρθει προς ψήφιση στην έκτακτη γενική συνέλευση, στις 20 Μαΐου, γίνεται για λόγους συμμόρφωσης στο ισχύον εταιρικό δίκαιο, για τη βελτίωση της ανεξαρτησίας του διοικητικού συμβουλίου και της συνολικής αναβάθμισης της αξιοπιστίας της εταιρίας και της θέσης της στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Οι σχετικές προβλέψεις του ν.4706/20 είναι υποχρεωτικές για όλες τις εισηγμένες και δρουν συμπληρωματικά με τον ν.4548/18 περί Ανωνύμων Εταιριών, που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νόμος του ’20 διατήρησε την υφιστάμενη με το Ν.3016/2002 διάκριση των μελών του δ.σ. σε εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη και ενίσχυσε τον ρόλο των ανεξάρτητων μελών.

Το καταστατικό της ΕΛ.ΠΕ. χρήζει αναπροσαρμογής με βάση τον νόμο 4548/18 σχετικά με την εκλογή μελών του δ.σ. ώστε να καταστεί εφικτή στη συνέχεια και η προσαρμογή του με το νέο πλαίσιο περί εταιρικής διακυβέρνησης. Στο ισχύον άρθρο 20 του καταστατικού, που ρυθμίζει τη σύνθεση του δ.σ., με την προτεινόμενη τροποποίηση, απαλείφονται οι προβλέψεις περί απευθείας διορισμού από μετόχους της εταιρίας και της εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Το νέο 11μελές δ.σ. θα εκλέγεται στο σύνολο του από τη γενική συνέλευση των μετόχων, σύμφωνα με το Ν.4548/18.

Τα δε ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη δεν θα υπολείπονται του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του δ.σ. Έτσι αίρονται ασυμβατότητες του καταστατικού που δρουν αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο βασικός νόμος πάνω στις οποίες στηρίζονται οι αλλαγές είναι ο νόμος του 2018. Στα άρθρα 78 και 79 του καταστατικού προβλεπόταν η εκλογή των μελών του δ.σ. να γίνεται είτε από τη γενική συνέλευση ή από οριζόμενο μέτοχο ή μετόχους, με την επιφύλαξη ο νόμος να ορίζει κάτι διαφορετικό. Αν προκρινόταν ο απευθείας διορισμός μελών στο νέο καταστατικό, τότε το ελληνικό δημόσιο και ο έτερος μέτοχος δεν θα μπορούσαν να ορίσουν περισσότερα από 4 εκ των 13 μελών του δ.σ.

Σκουρλέτης: Στα ΕΛΠΕ ανατρέπετε, εις βάρος του Δημοσίου, μια συμφωνία μετόχων που ισχύει εδώ και χρόνια

Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί στον Όμιλο των «Ελληνικών Πετρελαίων», η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια σημαντικών δικαιωμάτων διοίκησης του Ελληνικού Δημοσίου, κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε, με θέμα «Κίνδυνος για το μέλλον του Ομίλου εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ Α.Ε.) – Απεμπόληση δικαιωμάτων του Δημοσίου και των εργαζομένων στη διοίκηση».

Αποφεύγοντας αρχικά να αποσαφηνίσει τη θέση της κυβέρνησης, κάτι που ανετράπη στη συνέχεια μετά την πίεση του ερωτώντα βουλευτή, ο κ. Σταϊκούρας κατέφυγε σε «νομικίστικες αλχημείες»- όπως τις χαρακτήρισε ο Πάνος Σκουρλέτης- θέλοντας να υποστηρίξει ότι οι αλλαγές εκπονούνται βάσει νομοθετικών διατάξεων του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάτι, όμως, που δεν προκύπτει από πουθενά, όπως τόνισε με έμφαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Υπάρχει σε αυτή τη χώρα εθνική ενεργειακή πολιτική; Υπάρχουν ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα; Γιατί τα υπονομεύετε μέσα από αυτή την πράξη; Ποιος σας δίνει αυτή την εντολή; Η ψήφος του ελληνικού λαού, των προηγούμενων εκλογών, του Ιουλίου του 2019, είπε ότι πρέπει να μεταχειριστείτε έτσι τη δημόσια περιουσία; Διότι εκφεύγει οποιωνδήποτε δημόσιων, μέχρι τώρα, αναφορών, σχεδιασμών και προεκλογικών σας θέσεων, αυτό που πάτε να κάνετε αυτή τη στιγμή. Που είναι κατάφωρα εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, ρωτώντας τον υπουργό: «Είναι θέμα απιστίας αυτό, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου; Απαντήστε μου. Είναι θέμα απιστίας; Αυτά λύνονται μέσα από πολιτική βούληση. Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιό σας»;

Σκουρλέτης: Προεκλογική συμφωνία οι αλλαγές στα ΕΛΠΕ

Ο Πάνος Σκουρλέτης μίλησε και για προεκλογική συνεννόηση, με την πλευρά του συγκεκριμένου ιδιώτη. Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική για τον σχεδιασμό απομάκρυνσης από τη Διοίκηση ενός τόσο σημαντικού και ισχυρού Ομίλου, των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Στην πρωτολογία του, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε:

Σε μια εταιρεία όπως τα ΕΛΠΕ, της σημασίας της, του ειδικού ρόλου και της δεσπόζουσας θέσης που έχει, όχι μόνο για την ελληνική Οικονομία αλλά, συνολικά για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, -ένα εργαλείο αναπτυξιακό, ένα εργαλείο που εξυπηρετεί την υπόθεση της ενεργειακής ασφάλειας- έχετε σκεφτεί τι σημαίνει να ανατρέπεται εις βάρος του Δημοσίου, που θεωρητικά, τουλάχιστον εκπροσωπείτε εσείς ως υπουργός Οικονομικών, μια συμφωνία μετόχων που ισχύει εδώ και χρόνια;

Γιατί, τι άλλο είναι το γεγονός, ότι έρχεστε να ανατρέψετε αυτή την αρχική συμφωνία μετόχων, μειώνοντας τη συμμετοχή στη διοίκηση των εκπροσώπων του Δημοσίου, ανατρέποντας τις ισορροπίες, χαρίζοντας ουσιαστικά δικαιώματα κατοχυρωμένα στο Δημόσιο και μαζί με αυτά, το μείζον θέμα του μάνατζμεντ.

Το μείζον θέμα του μάνατζμεντ που, σε κάθε περίπτωση, από μόνο του προσδίδει μία επιπλέον αξία 15 με 20% -λέει η αγορά- στην αξία του μεριδίου του 35,5% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Όλα αυτά στο όνομα ενός νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, του 2020, σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση.

Αλλά, σε καμία περίπτωση όλα όσα υπάρχουν μέσα στο νομό δεν “μεταφράζονται” σε αυτή την αλλαγή, που δείχνει ότι εδώ πέρα υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση, μία προσυνεννόηση -πριν ακόμα από τις εκλογές- της κυβέρνησής σας με τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που οδηγεί, όμως, στο να απεμπολήσει το Δημόσιο τα δικαιώματά του, που οδηγεί στην υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος.

Βεβαίως, μαζί με τα «νερά», πετάμε και το «μωρό». Βγάζουμε και τους εργαζόμενους έξω! Ποια αντίληψη επιβάλλει, σε μία τέτοιου μεγέθους επιχείρηση, σε έναν τέτοιο ενεργειακό όμιλο με χιλιάδες εργαζόμενους, να μην εκπροσωπούνται στη Διοίκηση οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους. Ποια τέτοια, παρόμοια, διεθνής πρακτική υπάρχει;

Αντί αυτών, ακούμε για σχέδια δημιουργίας μιας holding εταιρείας έξω από την Ελλάδα, που θα διευκολύνει ενδεχόμενη συμμετοχή τρίτων στο επιχειρηματικό σχήμα. Αυτά τι σχέση έχουν με τα εθνικά συμφέροντα, τα ενεργειακά συμφέροντα, το Δημόσιο Συμφέρον αυτής εδώ της χώρας; Οφείλετε να μας το απαντήσετε, αλλιώς είστε έκθετος, ως εκπρόσωπος, ως υπουργός Οικονομικών -όχι εσείς, στενά προσωπικά- αλλά η κυβέρνηση και η πολιτική της. Ευχαριστώ.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:

Κύριε υπουργέ, περίμενα να μου απαντήσετε ως υπουργός Οικονομικών. Να μου παρουσιάσετε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Προφανώς δεν το θέλετε, γιατί θέλετε να την αποκρύψετε. Ήρθατε εδώ και μιλάτε περισσότερο ως ένας καθηγητής εταιρικού δικαίου. Δεν είναι ο ρόλος σας αυτός, αλλά κι αυτός να ήταν ο ρόλος σας, μάλλον δεν τον ασκείτε καλά. Σε καμία περίπτωση ο νόμος του 2018, αλλά ακόμη και του 2020, δεν δίνουν τη δυνατότητα μιας τέτοιας ερμηνείας, δηλαδή της μείωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της ανατροπής της βασικής συμφωνίας των μετόχων.

Η βασική συμφωνία των μετόχων ήταν η τότε πολιτική βούληση της Πολιτείας, στο πλαίσιο της συγχώνευσης της ΠΕΤΡΟΛΑ με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Γι’ αυτά θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά, ποιανού όφελος υπήρξε τελικά αυτή η ιδιόμορφη ιδιωτικοποίηση- αλλά αυτό είναι μια πολύ παλιά παράδοση της δικής σας παράταξης, να δουλεύετε πάντοτε για τους ιδιώτες. Αλλά ο λαός δεν σας εξέλεξε γι’ αυτό! Στο πρόγραμμά σας δεν λέτε ότι θα εκχωρήσετε το μάνατζμεντ στους ιδιώτες!

Δεν το λέτε πουθενά. Για ιδιωτικοποίηση λέτε, αλλά ακόμη και σ’ αυτό το επικίνδυνο και αντικοινωνικό σχέδιο της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, που εξακολουθεί ακόμα και υπάρχει πάνω στο τραπέζι κι αυτό το υπονομεύετε, διότι εκχωρείτε προηγουμένως το μάνατζμεντ. Άρα έχετε μια απώλεια, κατά επιεικείς υπολογισμούς, άνω των 100 εκατομμυρίων, από την αξία των μετοχών που αντιστοιχεί στο Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι θέμα απιστίας αυτό, εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου;

Απαντήστε μου. Είναι θέμα απιστίας; Αυτά λύνονται μέσα από πολιτική βούληση. Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιό σας; Η εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου ιδιώτη, που κατέχει ποσοστό γύρω στο 45%, -ο κ. Σκρέκας ίσως ξέρει να μας πει ακριβώς πόσο έχει πάει αυτή τη στιγμή- της Paneuropean. Ο όμιλος συμφερόντων Λάτση. Αυτόν εξυπηρετείτε. Αυτή είναι η δικιά σας προτεραιότητα.

Σε καμία περίπτωση, όλα τα άλλα που μας είπατε, που ήταν μια νομικίστικη “αλχημεία”, δεν δικαιολογούν αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των συμφερόντων του. Υπάρχει σε αυτή τη χώρα εθνική ενεργειακή πολιτική; Υπάρχουν ευρύτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα; Γιατί τα υπονομεύετε μέσα από αυτή την πράξη; Ποιος σας δίνει αυτή την εντολή;

Η ψήφος του ελληνικού λαού, των προηγούμενων εκλογών, του Ιουλίου του 2019, είπε ότι πρέπει να μεταχειριστείτε έτσι τη δημόσια περιουσία; Διότι εκφεύγει οποιωνδήποτε δημόσιων, μέχρι τώρα, αναφορών, σχεδιασμών και προεκλογικών σας θέσεων, αυτό που πάτε να κάνετε αυτή τη στιγμή. Που είναι κατάφωρα εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά συνέπεια, κ. υπουργέ, πρέπει να σταματήσει αυτή η διαδικασία.

Το δε ισχύον καταστατικό, ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με το νόμο του 2018. Και αναφέρεται μέσα. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αλλά, ακόμα κι αν, κατά οποιαδήποτε ερμηνεία, υπήρχε ανάγκη να αλλάξουν ορισμένα πράγματα, θα μπορούσαν να γίνουν μέσα από αύξηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να μην ανατρέπονται εις βάρος του Δημοσίου οι συσχετισμοί εντός της Διοίκησης και να πληρούνται και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ανεξάρτητων μελών στη Διοίκηση.

Τέλος, κάντε μια σύγκριση -την ξέρει η ελληνική κοινωνία, την ξέρει όλη η αγορά- ανάμεσα στην περίοδο του ιδιωτικού μάνατζμεντ μέχρι το ’14 και του Δημόσιου μάνατζμεντ από το ‘15 έως το ’19. Ανάμεσα σε αυτούς που όρισε ως Διοίκηση η δική μας κυβέρνηση και αυτούς οι οποίοι είναι τώρα ή ήταν πριν το ’15. Η διαφορά είναι κέρδη με ζημιές. Κερδοφορία χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ομίλου, διότι υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι τιμούσαν τον ρόλο τους και δεν δουλεύανε για το σχέδιο του επενδυτή. Του άλλου επενδυτή και μετόχου, του οποίου βεβαίως η αξιοπιστία ελέγχεται, όπως θα ξέρετε εσείς πολύ καλά εκ της θέσεώς σας, για την εν γένει επιχειρηματική του υπόσταση και δραστηριότητα. Ευχαριστώ.

Η τοποθέτηση του Σκουρλέτη

Φάμελλος: «Πασχαλιάτικο δώρο στον όμιλο Λάτση, που το είχατε συμφωνήσει και προεκλογικά»

Ο κ. Φάμελλος, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, χαρακτήρισε πολιτικά και νομικά απαράδεκτη την εισήγηση του δ.σ. της ΕΛ.ΠΕ. «Μου δημιουργεί εντύπωση η μη αντίδραση των αρμόδιων υπουργείων στην απόφαση του δ.σ., τη Μεγάλη Πέμπτη μάλιστα, να απεμπολήσει τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου και να δεχθεί να καταπατήσει τη Συμφωνία Μετόχων. Είναι αδιανόητο οι εκπρόσωποι του δημοσίου, που είναι πλειοψηφία στο δ.σ., να εισηγούνται να πάψει το δημόσιο να έχει πλειοψηφία, άρα να απεμπολήσει τα δικαιώματα και την περιουσία του».

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για «πασχαλιάτικο δώρο στον όμιλο Λάτση, που το είχατε συμφωνήσει και προεκλογικά» και έθεσε κι αυτός ζήτημα απιστίας. «Μην κρυφτείτε πίσω από νομικές εξηγήσεις», είπε.

Αναφερόμενος στον ν.4548/18 επισήμανε ότι κρίθηκε και από τον νομικό σύμβουλο της ΕΛ.ΠΕ. και με απόφαση γενικής συνέλευσης του 2019 και εναρμονίσθηκε το καταστατικό. «Ουδέποτε μπήκε ζήτημα στο άρθρο 20. Μην λέτε ψέματα στην ελληνική Βουλή. Δεν υπάρχει κανένα νομικό κάλυμμα. Πολιτικά συζητάμε. Υπάρχει πολιτική ευθύνη του ΥΠΕΝ και του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη». Οδηγούνται, επί της ουσίας, σε κατακερματισμό τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΛ.ΠΕ., για να ιδιωτικοποιηθεί κομμάτι-κομμάτι, πρόσθεσε και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τροπολογία που θα κατοχυρώνει τόσο τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου, όσο και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο δ.σ. της εταιρίας.

Σκρέκας: Θα προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον

Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον αλλά και τη μακροχρόνια ευημερία και αειφόρα ανάπτυξη του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., απάντησε ο κ. Σκρέκας.

Η ανάπτυξη βέβαια, είπε, δεν γίνεται με αυτόματο τρόπο. Και παρέθεσε το παράδειγμα της ΔΕΗΔΕΗ +0,05% «Το τί πάθη τράβηξε η ΔΕΗΔΕΗ +0,05% κατά την περίοδο 2015-2019, πόσο κοντά έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας, επειδή η εταιρική διακυβέρνηση και ο τρόπος που εσείς αντιμετωπίσατε τη ΔΕΗΔΕΗ +0,05%, έφερε τα αποτελέσματα που είδαμε».

Επικαλέστηκε, επίσης, την πορεία της τιμής της μετοχής της ΕΛ.ΠΕ. αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης της εταιρείας. Από 4,07 ευρώ που ήταν στις τελευταίες 52 εβδομάδες αυξήθηκε στα 6,3 ευρώ, είπε ο ΥΠΕΝ, μια αύξηση 40-50%, που δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι αγορές αυτό που προωθείται, το οποίο είναι νόμιμο και οφείλει να γίνει. Για να καταλήξει στη δευτερολογία του, ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη κι αυτό φάνηκε και με τις επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού. «Εσείς δεν θέλετε τίποτα να αλλάξει».

Η ΕΛ.ΠΕ., κατά τον υπουργό, βρίσκεται ενώπιον προκλήσεων που υπαγορεύονται και από την Κομισιόν.

Η στρατηγική της εστιάζεται στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της. Πέρασαν 30 χρόνια από τον αρχικό σχεδιασμό του μοντέλου ανάπτυξης της ΕΛ.ΠΕ. «Πρέπει αυτό να το αφήσουμε να πάει έτσι; Είμαστε στο 2021. Θα το αφήσουμε να ξεφτίσει, να ξεθωριάσει, να το αφήσουμε να ξεπέφτει μέχρι να αντιμετωπίσει μπροστά του τον τοίχο; Όχι, τώρα θα πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις».

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *