Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2021

Ροή ειδήσεων

Akira Ifukube: Google doodle για τον Ιάπωνα που έφτιαξε τη μουσική του «Godzilla»

Το σημερινό Google doodle είναι αφιερωμένο στον Ιάπωνα συνθέτη, Akira Ifukube. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1914 στο Kushiro, Hokkaido,της Ιαπωνίας.

Ως έφηβος υπήρξε ένας παθιασμένος ακροατής των ευρωπαϊκών μουσικών κομματιών και φιλοδοξούσε να συνενώσει τη βαθιά ριζωμένη εθνική του ταυτότητα σε πρωτότυπες συνθέσεις. Μια ιδέα που ενισχύθηκε περαιτέρω αφού άκουσε το συναισθηματικό ορχηστρικό κομμάτι του Ρώσου συνθέτη του 1913 «The Rite of Spring» σε ηλικία 14 ετών.

akira ifukube

Το 1935 ο Akira έφυγε από το σπίτι του για να σπουδάσει δασοκομία στο Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο, όπου έγραψε τον πρώτο του αρχικό ορχηστρικό νούμερο.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο και επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής. Το 1947, κυκλοφόρησε την πρώτη από τις περισσότερες από 250 μουσικές για ταινίες του που παρήγαγε τον επόμενο μισό αιώνα.

Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήρθε το 1954 όταν έγραψε το soundtrack για την ιαπωνική ταινία «Godzilla».

Εκτός από την ενασχόλησή του με τη σύνθεση στη μουσική, ο Akira Ifukube δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Τόκιο, όπου αργότερα έγινε και Πρόεδρος.

Ακόμα, δημοσίευσε ένα βιβλίο 1.000 σελίδων για τη θεωρία με τίτλο «Ενορχήστρωση». Η ιαπωνική κυβέρνηση του απένειμε το Τάγμα Πολιτισμού, αλλά και του Ιερού Θησαυρού, Τρίτης Κατηγορίας.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών στις 8 Φεβρουαρίου του 2006, στο Τόκιο στο Νοσοκομείο Meguro-ku.

Latest Posts

Viral Posts