ΕΝΦΙΑ
Featured Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Σε δέκα δόσεις οι πληρωμές για το 2022

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022.

Όπως ανέφερε o κ. Σταϊκούρας θα καλυφθεί το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Οι δόσεις και οι μειώσεις

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 προανήγγειλε περαιτέρω μείωση το 2022 του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%.

«Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», είπε.

Όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων πληρωμής του φόρου, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις, υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε «είμαστε πιο συντηρητικοί από τις εκτιμήσεις των θεσμών», λέγοντας ότι εφέτος η χώρα θα αναπτυχθεί με 3,6%. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται, όπως επεσήμανε, στην αύξηση του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, που θα φτάσει στο περίπου 45% των εσόδων του 2019 έναντι 26% που ήταν το 2020, αλλά και στην πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, καθώς και στα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο εφέτος.

Συμπλήρωσε, όμως, πως το έλλειμμα θα αγγίξει το 7% του ΑΕΠ, διότι και το lockdown κράτησε περισσότερο, αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας άγγιξαν τελικά τα 15,9 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί αρχικά.

Τέλος, στην ερώτηση «πότε θα επιστρέψουμε στα πλεονάσματα;», ο υπουργός απάντησε ότι το 2022 θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία και στη συνέχεια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν στο 2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,9% του ΑΕΠ 2024.

Τι αλλάζει με ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

Κάθε μήνα θα πληρώνουν δόση για τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, αμέσως μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ, τον Φεβρουάριο του 2022, θα «χτυπήσει» την πόρτα τους ο νέος λογαριασμός για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2022, ο οποίος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές, θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και θα «απλωθεί» μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022.

Κυβέρνηση και θεσμοί, όπως αποκαλύπτει η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, συμφώνησαν σε ένα σχέδιο επίσπευσης της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και οι πρώτες πληρωμές του φόρου ακινήτων θα «τρέξουν» από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η τελευταία δόση του φόρου θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο. Αυτό, όπως αναφέρει και η έκθεση, γίνεται για να μη συμπιέζονται οι πληρωμές όλων των φόρων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Με το «σπάσιμο» του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις αναμένεται να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εξόφλησή του. Το 2022, θα είναι η χρονιά των μεγάλων αλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ

Ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες καθώς και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.500 νέες περιοχές έχει ολοκληρωθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη υπογράψει την απόφαση η οποία βρίσκεται καθ΄οδόν προς το Εθνικό Τυπογραφείο.

Οι νέες τιμές ζώνης θα ανακοινωθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από το νέο έτος, τόσο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές) και όλους του φόρους και τα τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση των θεσμών η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του συστήματος έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%.

Νέοι συντελεστές για τον υπολογισμό του φόρου

Θα εφαρμοστούν νέοι συντελεστές υπολογισμού τόσο στον κύριο ΕΝΦΙΑ όσο και στον συμπληρωματικό φόρο, για τον οποίο βρίσκεται στο τραπέζι σχέδιο σταδιακής κατάργησής του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, οι νέοι συντελεστές θα είναι μειωμένοι σε σχέση με τους σημερινούς ώστε να απορροφήσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκαλέσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των αντικειμενικών αξιών.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και η νέα μείωση κατά 8% του φόρου που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση αναμένεται να νομοθετηθούν τον Νοέμβριο του 2021 και αφού η ΑΑΔΕ θα έχει ολοκληρώσει την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης στην ακίνητη περιουσία που διαθέτουν πάνω από 7 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Σε περίπου 7.000 περιοχές υπολογίζεται ότι οι αντικειμενικές τιμές θα τραβήξουν την ανηφόρα, ενώ φωτιά θα πάρουν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων στις 3.500 περιοχές που θα αποκτήσουν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα – φιλέτα σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο «απυρόβλητο» της Εφορίας.

Ποιοι δικαιούνται κούρεμα

Ο ΕΝΦΙΑ είναι συνδεδεμένος με το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων καθώς όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούνται κούρεμα 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Για τον λόγο αυτό τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εκδίδονται κάθε χρόνο μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Το 2022 η διαδικασία αυτή αλλάζει. Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στις αρχές κάθε έτους με βάση τα ακίνητα που θα έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου και με τα εισοδήματα που θα έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους. Η πληρωμή των δόσεων του φόρου θα ξεκινάει τον Μάρτιο και τον Αύγουστο, μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέχει» μια δεύτερη, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ κατά την οποία θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που θα έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Για όσους προκύπτει μειωμένος φόρος λόγω μείωσης των εισοδημάτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *