καιρός
Ελλάδα

Καιρός: Ερχεται το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» – Που θα χτυπήσει

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο καιρός την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου αναμένεται να είναι άστατος, εξαιτίας του φαινομένου της «Ψυχρής Λίμνης».

Για έντονη αστάθεια κάνει λόγο στην πρόβλεψή του και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει έντονες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές και με έμφαση τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας μας.

Εξηγώντας την αιτία της αστάθειας ο μετεωρολόγος εξηγεί ότι «ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να υψωθεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη οδηγώντας τον ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τη χώρα μας.

Έτσι λοιπόν προς τα μέσα της εβδομάδας αυτή η ροή ψυχρού αέρα θα σχηματίσει μια ψυχρή λίμνη όπως λέμε στην Μετεωρολογία πάνω από τη χώρα μας.

Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι για αρκετές ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα εγκλωβίσει αυτόν τον ψυχρό αέρα στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας και σε συνδυασμό με την έντονη θερμοκρασιακή διαφορά κάτω χαμηλά με τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια και άρα ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και ισχυρούς κεραυνούς».

Πως αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παραθέτει χάρτη όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε με τις μπλε αποχρώσεις την μετατόπιση των βροχών και καταιγίδων από την Ιταλία και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς τη χώρα μας ενώ στον τρίτο μας χάρτη μπορούμε να δούμε την εξέλιξη των φαινόμενων μέρα με τη μέρα. Όσο πιο σκούρα τα χρώματα τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα.

Καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Καταλήγοντας τονίζει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα έντονα φαινόμενα που αναλύσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται.

meteo: Περιμένουμε χαλάζι αυτή την εβδομάδα -Πώς δικαιολογείται εν μέσω καλοκαιριού

Και το meteo.gr αναφέρει ότι έντονη καιρική αστάθεια αναμένεται να επικρατήσει αυτή την εβδομάδα σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του meteo, οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια.

Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Με παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *