χρυσοχοϊδης
Featured Ελλάδα

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: «Αδειάζει» τον Χρυσοχοϊδη για το οργανωμένο έγκλημα

Με άρτια διατυπωμένα επιχειρήματα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας επιστρέφει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη,το… μπαλάκι σχετικά με την ευθύνη για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας στην έγγραφη απάντηση στον κ. Χρυσοχοΐδη, για το περιεχόμενο των δυο φακέλων που του είχε παραδώσει κατά την επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας στις 19.5.2021, καταρχήν αναλύει το θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται και πρέπει να αξιοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές, καθώς ήδη η Δικαιοσύνη με βάση τους ισχύοντες νόμους, έχει εντεταλμένους ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς, στο πλευρό της αστυνομίας.

εισαγγελέας Χρυσοχοϊδης

Απαντώντας λοιπόν εγγράφως ο κ. Πλιώτας στο επικοινωνιακό πυροτέχνημα Χρυσοχοΐδη, του επισημαίνει ότι «οι εισαγγελείς, ως ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν εμπλέκουν τη δικαστική εξουσία στις αρμοδιότητες των άλλων λειτουργών της Πολιτείας (του άρθρου 26 του Συντάγματος), ούτε, πράγμα αδιανόητο άλλωστε, μπορούν να αξιώνουν υποκατάσταση της νομοθετικής ή εκτελεστικής εξουσίας με υπόδειξη ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προώθηση είτε νομοθετικών ρυθμίσεων είτε διοικητικών επιλογών της σκοπιμότερης λύσης».

Επίσης του υπενθυμίζει, αυτό που του υπενθύμιζε και σε σχετικό ρεπορτάζ το Documento της περασμένης Κυριακής που αποδομούσε με συγκεκριμένα στοιχεία την κίνηση Χρυσοχοΐδη, ότι υπάρχουν οι «Εισαγγελείς Ειδικών Καθηκόντων» τονίζοντας του την αναγκαιότητα αξιοποίησης τους από την πλευρά των Αστυνομικών αρχών.

Όπως είναι για παράδειγμα :

* Ο Εισαγγελέας Εφετών που έχει οριστεί να εποπτεύει και να καθοδηγεί στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής το έργο των αρχών ασφαλείας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος.

* Το Επιστημονικό Συμβούλιο Ανάλυσης, Έρευνας και Προγραμματισμού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, του οποίου προεδρεύει Εισαγγελέας Εφετών. Ο ρόλος του εν λόγω συμβουλίου είναι συνδρομή στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, στο πλαίσιο του οποίου δύναται να συνεργάζεται με όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Λιμενικό Σώμα, ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τις δημόσιες αρχές.

Σε ότι αφορά μάλιστα το ρόλο της αστυνομίας ο κ. Πλιώτας ξεκαθαρίζει ότι οι αστυνομικοί δρώντας ως όργανα του κράτους δραστηριοποιούνται προφανώς , και μόνο, υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας, εν προκειμένω δηλαδή υπό την ευθύνη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Οι αστυνομικοί- τονίζει ο κ. Πλιώτας- μόνον ως γενικοί ανακριτικοί υπάλληλοι υπόκεινται στην Εισαγγελική αρχή, κατ’ εξοχήν εποπτική του ανακριτικού έργου τους, ενώ ως έμμεσα διοικητικά όργανα του κράτους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δημόσια ειρήνη, ευταξία και απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση των πολιτών δραστηριοποιούνται υπό την ευθύνη της πολιτικής τους ηγεσίας (εκτελεστικής εξουσίας)».

Παράλληλα ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας, στο πλαίσιο του ρόλου και των καθηκόντων του, επισημαίνει το αυτονόητο, δηλαδή την αναγκαιότητα «εγρήγορσης των προανακριτικών, ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών για σε βάθος, ταχύτερη και πληρέστερη έρευνα στις υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, με τήρηση βεβαίως των νομίμων δικονομικών διαδικασιών διευκρινίζοντας βεβαίως ότι για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο πεδίο διακίνησης ναρκωτικών, η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση τελεί σε καθεστώς ειδικής νομοθετικής ρύθμισης (άρθρο 44 ν. 4139/2013), υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του κατά νόμο αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών.

Καταδεικνύοντας τέλος ότι οι εισαγγελικές αρχές κινούνται εφόσον υποβάλλονται ενώπιον τους, όχι γενικώς και αορίστως υπομνήματα, αλλά μόνο με την διαβίβαση συγκεκριμένων ποινικών δικογραφιών, ο κ. Πλιώτας αναγκάζεται να επισημάνει στον Υπουργό ΠΡΟΠΟ ότι «γίνεται ιδιαίτερη μέριμνα και ζητείται η υποβολή από τις Εθνικές Αρχές Ασφαλείας, που υποβάλλουν αυτεπαγγέλτως σχηματισθείσες ποινικές δικογραφίες, να κοινοποιούν αντίγραφο της υποβλητικής αναφοράς και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να αξιολογείται κάθε φορά από εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας μας και να διατάσσεται, εξαιρετικώς, υπό τους όρους του άρθρου 32 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο και να εξετάζεται, ακόμη, η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου σε Συμβούλιο για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή, όπως εσχάτως πολλές φορές έχει επισυμβεί».

Ο κ. Πλιώτας διαβίβασε το περιεχόμενο της απάντησής του προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε όλους τους συναδέλφους του, οι οποίοι διευθύνουν ανά την επικράτεια Εισαγγελίες Εφετών, με την εντολή οι τελευταίοι να ενημερώσουν τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *