ΠΟΥ
Featured Κόσμος

ΠΟΥ: Παραμονεύει νέο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο

Για νέο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο προειδοποιεί ο ΠΟΥ, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) εξαπλώνεται και είναι άκρως μεταδοτική.

Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από κορωνοϊό μειώνονται σε ταχείς ρυθμούς ανά την Ευρώπη. Ωστόσο ο κίνδυνος ενός νέου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο παραμένει υψηλός. Αυτό διότι οι κοινωνίες «ανοίγουν» και παράλληλα εξαπλώνεται η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Τα παραπάνω επισημαίνει ο ΠΟΥ διά στόματος του αρμόδιου περιφερειακού διευθυντή Χανς Κλούγκε.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ο ρυθμός διασποράς στην παρούσα φάση μειώνεται στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, με τον αριθμό των κρουσμάτων να πέφτει σε ορισμένες χώρες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, και ενόσω σκληρά μέτρα που συνόδευσαν επί μήνες την πανδημία χαλαρώνουν.

ΠΟΥ: Πολίτες και κυβερνήσεις να επιδείξουν προσοχή το καλοκαίρι

Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε καλεί πολίτες και κυβερνήσεις να επιδείξουν «προσοχή» και να λειτουργήσουν με την «κοινή λογική» κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς η διασπορά είναι και θα παραμείνει εκτεταμένη δεδομένου ότι ο τουρισμός «ανοίγει» και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις αυξάνονται.

«Έχουμε ξαναβρεθεί εδώ. Το περασμένο καλοκαίρι, τα κρούσματα σταδιακά αυξήθηκαν στις νεότερες ηλικίες και εν συνεχεία η διασπορά ‘πέρασε’ στους μεγαλύτερους, οδηγώντας σε καταστροφικές απώλειες ζωής το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2020. Ας μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος» υπογραμμίζει ο Χανς Κλούγκε.

ΠΟΥ: Εκστρατεία «Summer Sense»

Ο ίδιος ανέφερε ότι μία νέα εκστρατεία του ΠΟΥ, που ονομάζεται Summer Sense, στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες «να απολαύσουν το καλοκαίρι, αλλά με ασφάλεια», όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική του πύλη ο βρετανικός Guardian.

«Εάν θέλετε να ταξιδέψετε, σκεφτείτε την ανάγκη. Εάν το αποφασίσετε, κάντε το με ασφάλεια» επισημαίνει ο Χανς Κλούγκε. Συμπληρώνει δε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να εμμείνουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα και να επωφεληθούν αυτής της καλύτερης επιδημιολογικής κατάστασης για να αυξήσουν περαιτέρω τα τεστ, τις διαδικασίες ιχνηλάτησης και τις δυνατότητες των νοσοκομείων στη διαχείριση περιστατικών.

«Να μάθουμε το μάθημα του 2020» τονίζει ο Χανς Γκλούγκε. Εξηγεί πώς παρόλο που οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη προχωρούν πλέον με πολύ ταχύτερο ρυθμό -ποσοστό 30% των πολιτών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 17% είναι πλήρως εμβολιασμένοι- η κάλυψη παραμένει μακράν από επαρκής για να προστατεύσει την ήπειρο από αναζωπύρωση της πανδημίας.

Στην Ευρώπη έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί 55 εκατ. μολύνσεις από τη νόσο Covid-19 και 1,2 εκατ. θάνατοι, σύμφωνα με τον Χανς Κλούγκε.

Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι σημειώνουν πτωτική τάση τους τελευταίους δύο μήνες. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν μόλις 368.000 νέες μολύνσεις στο ευρωπαϊκό έδαφος την περασμένη εβδομάδα -το 20% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του Απριλίου.

Όμως, ο Χανς Κλούγκε τονίζει:

«Εάν επιλέξετε να ταξιδέψετε, κάντε το υπεύθυνα. Έχετε επίγνωση των κινδύνων. Λειτουργήστε με κοινή λογική και μην διακινδυνεύσετε όσα κατακτήσαμε με πολύ κόσμο. Πλένετε τα χέρια σας, κρατάτε αποστάσεις, φοράτε μάσκα».

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *