υπουργείο ανάπτυξης μακεδονία
Featured Πολιτική

Με σφραγίδα Άδωνι το υπουργείο Ανάπτυξης αποκαλεί σκέτο Μακεδονία την Βόρειο Μακεδονία

Πέρα από την εμφάνιση της εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro 2020 με το σύμβολο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας η οποία δεν έχει αλλάξει την ονομασία της, προκύπτει ότι η γειτονική χώρα εμφανίζεται ως Μακεδονία και όχι ως Βόρεια Μακεδονία και σε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης αποφεύγουν να προφέρουν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, την οποία αποκαλούν «γειτονική χώρα» και μπορεί επίσης η κυβέρνηση να μη φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας Αθήνας – Σκοπίων προκειμένου να μη διαταράξει τις δύσκολες εσωκομματικές ισορροπίες, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο του Άδωνι Γεωργιάδη είναι η ίδια που αποκαλεί τη γείτονα με την προηγούμενη συνταγματική ονομασία της, δηλαδή Μακεδονία.

Τον Νοέμβριο του 2019, ενώ το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είχε μετονομαστεί σε υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ηγεσία του είχε πια αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης, η χώρα μας άρχισε να χρησιμοποιεί για τη γείτονα τον κωδικό MK.

Αναλυτικότερα, σε απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου 2019, με το ίδιο θέμα που αφορούσε η προηγούμενη απόφαση, αναγράφεται μεν ότι ένα ποσό μεταφέρεται στη δικαιούχο Τράπεζα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά χρησιμοποιείται η κωδική ονομασία MK και όχι η ορθή ΝΜΚ. Η ίδια η Ελλάδα δηλαδή αποκαλεί τη γειτονική χώρα Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, στο πλαίσιο πάλι της απόδοσης ενωσιακής συνδρομής στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, το υπουργείο Ανάπτυξης αποκαλεί εκ νέου τη γείτονα με τα αρχικά MK.

Σ’ αυτή την περίπτωση ωστόσο, ακόμη και η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας, αποκαλείται «Τράπεζα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και όχι της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο εν λόγω έγγραφο δηλαδή, με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2020, δεν χρησιμοποιείται απλώς η κωδική ονομασία ΜΚ αντί της ορθής ΝΜΚ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση κάνει την παραδοχή ότι η αποστέλλει χρήματα στην κεντρική τράπεζα της Μακεδονίας και όχι της Βόρειας Μακεδονίας.

Το υπουργείο Ανάπτυξης χρησιμοποιεί ξανά τον όρο ΜΚ στις 14/6

Tο υπουργείο Ανάπτυξης επανέλαβε το σφάλμα και το 2021. Συγκεκριμένα, σε έγγραφο που φέρει ημερομηνία 14 Ιουνίου 2021, υπεγράφη δηλαδή πριν από δύο ημέρες, ενώ η κυβέρνηση επαναστατούσε δήθεν για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία στα αρχικά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της γείτονος, το υπουργείο Ανάπτυξης χρησιμοποιούσε εκ νέου για τη Βόρεια Μακεδονία τα αρχικά ΜΚ.

Πρόκειται για έγγραφο που επίσης αφορά την απόδοση συνδρομής στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας των δύο χωρών. Και σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση, χρησιμοποιείται για τη γείτονα η κωδική ονομασία ΜΚ, δηλαδή Μακεδονία, και όχι η ορθή ΝΜΚ δηλαδή Βόρεια Μακεδονία.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *