φονικός καύσωνας 1987
Stories

Ο φονικός καύσωνας του 1987 που έμεινε στην ιστορία

Ήταν 22 Ιουλίου του 1987 όταν η θερμοκρασία στην Ελλάδα άρχισε να ανεβαίνει απότομα αλλά και επικίνδυνα. Ελάχιστοι είχαν τότε κλιματιστικά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να υποφέρει. Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του περισσότερους από 1000 νεκρούς.

Η θερμοκρασία επί 8 συνεχόμενες ημέρες άγγιζε τους 44 βαθμούς κελσίου. Οι τοίχοι στα κτίρια πύρωναν, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να παραμένει υψηλά και την νύχτα. Να σημειωθεί ότι στην Αθήνα, το πρόβλημα ήταν εντονότερο λόγω του νέφους που τότε ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Διακοπές νερού και ρεύματος

Οι συνεχείς διακοπές νερού και ρεύματος, έκαναν την κατάσταση ανυπόφορη. Πολλά νοσοκομεία λειτουργούσαν χωρίς κλιματιστικό, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ηλικιωμένοι να καταλήγουν νεκροί από θερμοπληξία. Τις πρώτες μέρες η ανησυχία δεν ήταν ανάλογη της κατάστασης καθώς οι νεκροί περιορίζονταν σε άτομα με αρκετά επιβαρυμένη υγεία. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή…

φονικός καύσωνας

25 Ιουλίου 1987: Η Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στις 25 Ιουλίου, ο καύσωνας είχε ήδη σκοτώσει 300 ανθρώπους. Η χώρα είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους δικούς τους νεκροθάλαμους όμως ούτε αυτοί ήταν αρκετοί. Οι υπάλληλοι των νεκροταφείων και των γραφείων τελετών δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα για 24ωρα άταφοι!

Οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ.

φονικός καύσωνας

Ο φονικός καύσωνας του 1987, μετά από 8 συνεχόμενες ημέρες όπου ο υδράργυρος κόλλησε στους 44 βαθμούς, άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 1.300 νεκρούς. Οι 1.115 ήταν στην Αττική.

φονικός καύσωνας

Να σημειωθεί ότι ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.500.

 

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *