κωνσταντίνος μίχαλοσ
Featured Απόψεις - Συνεντεύξεις

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Επανεκκίνηση στη Δια βίου Μάθηση και Κατάρτιση

Η χώρα διαθέτει εκατοντάδες δημόσιες και ιδιωτικές δομές δια βίου μάθησης και κατάρτισης.
Σημαντικοί πόροι έχουν διατεθεί από τα κοινοτικά κονδύλια.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

Χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι έχουν συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Και όμως οι επιχειρήσεις αναζητούν και δεν βρίσκουν το αναγκαίο προσωπικό. Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέρμα σε αυτό το τέλμα. Χρειάζεται επανεκκίνηση με καθαρούς κανόνες όπου ο κάθε ένας θα έχει την ευκαιρία να δείξει αν μπορεί να παραμείνει σε αυτό το κρίσιμο τομέα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αν μπορεί να προσθέσει γνώση και δεξιότητες στον εργαζόμενο και τον άνεργο.

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα. Δεν μπορεί να διαθέτουμε υψηλό ρυθμό ανεργίας, ιδίως στους νέους και οι επιχειρήσεις να αναζητούν και να μην βρίσκουν εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν μπορεί να διαθέτουμε σημαντικά ποσά από κάθε ΕΣΠΑ για δια βίου μάθηση και κατάρτιση χωρίς οι πόροι αυτοί να πιάνουν τόπο. Μόνο από το τρέχον ΕΣΠΑ 3,5 δις € κατευθύνονται στην Δια βίου Μάθηση και Κατάρτιση. Και σε κάθε διεθνή αξιολόγηση να είμαστε ουραγοί.

Η Ελλάδα παραμένει ουραγός σε διεθνείς αξιολογήσεις που αφορούν το ανθρώπινο
κεφάλαιο, όπως ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (27 η θέση στις 28 χώρες συνολικά και 25 η θέση στον υπό – δείκτη «ανθρώπινο κεφάλαιο» για το έτος 2020. Η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να μεριμνήσει ώστε να βρεθούν κατάλληλοι μέθοδοι, ώστε οι δράσεις κατάρτισης να επιτυγχάνουν τους στόχους τους: τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού ιδιαίτερα ως προς τις νέες τεχνικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.

Ο τρόπος για να πετύχει η Πολιτεία ένα τέτοιο εθνικά αναγκαίο στόχο δεν είναι να ξεκινήσει ένα αγώνα κατά τη διαφθοράς και της διαπλοκής στο χώρο της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης Αντιθέτως αυτό που πρέπει να κάνει είναι να συνδέσει την χρηματοδότηση αυτών των δράσεων με την απόκτηση διεθνούς πιστοποιητικού γνώσης, συνήθως κατόπιν εξέτασης.

Με αυτόν το τρόπο, αφενός θα υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα κονδύλια αυτά δεν θα οδηγηθούν σε εικονικές καταρτίσεις, αόριστου περιεχομένου και αφετέρου θα
παρέχεται η δυνατότητα σημαντικής, ουσιαστικής και τεκμηριωμένης βελτίωσης των δεξιοτήτων κάθε ωφελούμενου μέσω της απόκτησης πιστοποιητικών εγνωσμένου κύρους, με μικρό ή μηδενικό κόστος για αυτόν.

Επιπλέον μέσω της απόκτησης πιστοποιητικών εγνωσμένου κύρους θα υποχρεωθούν
όλες οι δομές κατάρτισης να κάνουν καλά τη δουλειά τους διαφορετικά κανείς από τους υποψηφίους καταρτισμένους δεν θα τους επιλέγουν στο άμεσο μέλλον εφόσον το βασικό κριτήριο θα είναι η τελική επιτυχία στην απόκτηση πιστοποιητικού γνώσης το οποίο και θα μπορεί να του εξασφαλίσει μια θέση στην αγορά εργασίας.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αρθρογράφος του Piperata.gr

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *