δημοσκόπηση prorata
Featured Πολιτική

Δημοσκόπηση Prorata: Πλήρης απογοήτευση από την διαχείριση της πανδημίας από την ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να απογοήτευσε τους πολίτες σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata, η κυβέρνηση έλαβε αρνητική αξιολόγηση.

Σύμφωνα με έρευνα της Prorata σε δείγμα 1735 ατόμων που διεξήχθη το διάστημα 7-11 Ιουλίου και παρουσίασε η «Εφημερίδα των Συντακτών» η μεγαλύτερη μερίδα (61%) αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση. Το ποσοστό αυτό μοιάζει σχετικά σταθεροποιημένο κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά μηνών.

Παρά πάντως το γεγονός ότι οι 2/3 αξιολογούν αρνητικά την διαχείριση της πανδημίας και το 68% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει όχι μόνο 10 μονάδες διαφορά στην πρόθεση ψήφου, αλλά εμφανίζεται να έχει δυνητικά πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή εκλογικής επιρροής με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων.

Απογοήτευση και θυμός για όλο το πολιτικό σύστημα

Μάλιστα το ανώτατο όριο εκλογικής επιρροής της ΝΔ φτάνει στο 50% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ το 31%. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά δηλώνουν ενόχληση οι πολίτες σε περίπτωση επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην διακυβέρνηση παρά από μια επανεκλογή της ΝΔ.

Επιπλέον σε αυτό έρχεται να συνηγορήσει και το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες απαντούν ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο σε ποσοστά μεγαλύτερα του εκλογικού ποσοστού της ΝΔ ενώ σε ότι αφορά το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ οι ερωτηθέντες απαντούν σταθερά κάτω από τα εκλογικά ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ουσιαστικά τα αισθήματα απογοήτευσης και θυμού που επίσης καταγράφονται από τις απαντήσεις των πολιτών ως κυρίαρχα για την κατάσταση στη χώρα, φαίνεται ότι επιμερίζονται στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την κυβέρνηση.

δημοσκόπηση

Διχασμός για τα προνόμια των εμβολιασμένων

Η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη για τα «προνόμια» ως μέσο πίεσης για την αύξηση των εμβολιασμών, όπως αποτυπώνεται σε νεότερη δημοσκόπηση.

Παράλληλα, όμως το 48% διατηρεί την άποψη ότι η διευκολύνσεις και τα προνόμια στους εμβολιασμένους αποτελούν μια κακή και διχαστική λύση, το 27% ότι αποτελούν την μόνη – αν και όχι την καλύτερη – λύση και το 24% ότι αποτελούν μια καλή και έξυπνη λύση.

Ουσιαστικά δηλαδή υπάρχει ένα 51% το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεωρεί τουλάχιστον αναγκαίο κακό τα «προνόμια» σε αντίθεση με το 48% που αντιτίθεται. Υπάρχει επίσης και 1% στην κατηγορία του «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

δημοσκόπηση

Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ παρουσιάζουν μικρή αύξηση της εκλογικής τους επιρροής συγκριτικά με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου κατά 1.5% και 1% αντίστοιχα.

Η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται οριακά αυξημένη κατά 0.5%, ενώ αντίστοιχα οριακή μείωση παρατηρείται στην εκλογική επιρροή του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ 25.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου ανιχνεύεται στο 34.5%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 24.5%, του Κινήματος Αλλαγής στο 7%, του ΚΚΕ στο 4%, της Ελληνικής Λύσης στο 3%, του ΜεΡΑ 25 στο 2.5%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων συρρικνώνεται σημαντικά συγκριτικά με την μέτρηση του Απριλίου στο 13.5%.

δημοσκόπηση

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *