μέτρα για ανεμβολίαστους
Featured Ελλάδα

Lockdown για τους ανεμβολίαστους από Σεπτέμβρη

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια σχετικά με τα νέα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους, η Δημόσια Υγεία εγγυάται μια ασφαλή και κοινωνικά δίκαιη κανονικότητα. Με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους στους κλειστούς χώρους και rapid test για τους ανεμβολίαστους το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ελέγξει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς και τους ανοιχτούς χώρους για όπου υπάρχει συνάθροιση, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2022.

Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Με αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές Υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι έως τα τέλη του καλοκαιριού κάνει «ποδαρικό» το Φθινόπωρο. Συγκεκριμένα από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας όσοι υγειονομικοί δεν έχουν πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό τους έναντι της νόσου Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, προβλέφθηκε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό όλου του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές. Στους λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δέχεται τη σοβαρή αλλεργική αντίδραση/αναφυλαξία καθώς επίσης και τη διενέργεια χημειοθεραπείας ή άλλης θεραπείας ειδικού νοσήματος κατά περίπτωση.

Εβδομαδιαία rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

«Τα μέτρα Δημόσιας Υγείας θεσπίζονται μόνο για τους ανεμβολίαστους ώστε να μπει φρένο στην μετάδοση του κορωνοϊού και τις νέες μεταλλάξεις», εξήγησε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζοντας ότι πάνω από το 90% των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.

Έτσι από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υποχρεούνται να υποβάλλονται 1 φορά την εβδομάδα σε εργαστηριακό rapid τεστ (κόστος 10 ευρώ), που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου. Εν συνεχεία θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Δύο rapid τεστ για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές υποχρεούνται να υποβάλλονται σε 2 rapid τεστ την εβδομάδα που θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ/τεστ). Εν συνεχεία θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *