Featured Πιπεράτα παρασκήνια

Noor1: «Θαμμένα» στοιχεία, παραβάσεις καθήκοντος, μάρτυρες-«κλειδιά» και η αποκάλυψη διεθνούς οικονομικού εγκλήματος (έγγραφα)

Την ώρα που στη γειτονική Τουρκία ένας ακόμη μάρτυρας-«κλειδί» (ο δέκατος στη σειρά), ο οποίος μάλιστα ήταν και πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και στενός φίλος του γαμπρού του Ερντογάν, καταγγέλλεται ότι τον Νοέμβριο του 2020 τελικά δεν πέθανε από κορωνοϊό, αλλά δολοφονήθηκε (μέσα στην εντατική νοσοκομείου), η δικογραφία για το «Noor one» στην Ελλάδα πάει και έρχεται από γραφείο σε γραφείο…

 

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Αυτή τη φορά, η επιστροφή της δικογραφίας Μαρινάκη και η απόρριψη της πρότασης αρχειοθέτησης της, σηματοδοτεί πολύπλευρες εξελίξεις. Κάποιες από αυτές θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται να ανοίξουν νέες δικογραφίες, πέραν αυτών του «Noor one». Κάτι για το οποίο το Piperata.gr σάς έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό.

Κατ΄ αρχάς να τονιστεί ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που μόνο σκοπίμως θα μπορούσε κανείς να μην έκανε περαιτέρω εισαγγελικές έρευνες.

Εν αντιθέσει, το Piperata.gr, που συνέχισε τη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα του, όχι μόνο οδηγείται σιγά – σιγά και μεθοδικά στην εξιχνίαση της υπόθεσης, αλλά και σε επιπλέον μάρτυρες με καταλυτικές πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, προκύπτει ότι έχουμε παραβάσεις καθηκόντων για τις οποίες θα πρέπει κατ’ αρχήν να επιληφθεί το Εσωτερικών Υποθέσεων. Για παράδειγμα προκύπτει ότι έγινε «μη αξιοποίηση» εγγράφων που βρίσκονται στη δικογραφία από το 2017!

Ειδικότερα, η Οικονομική Αστυνομία δεν συμπεριέλαβε ολόκληρες σελίδες κατάθεσης ενός γνωστού μάρτυρα-«κλειδί», η οποία αφορά εμβάσματα από εταιρεία συμφερόντων Μαρινάκη σε εταιρεία συμφερόντων Γιαννουσάκη.

Ακόμη να επισημανθεί ότι ενώ από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σε βρετανικό αριθμό κινητού τηλεφώνου του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχουν εντοπιστεί δύο τουλάχιστον ύποπτες επικοινωνίες -σίγουρα αδικαιολόγητες- μεταξύ του εφοπλιστή και ανώτατου αξιωματικού της Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς και «μπράβου» του υπόδικου επιχειρηματία με το ίδιο υψηλόβαθμο αστυνομικό στέλεχος (και μάλιστα νύχτα, μέσα από τα γραφεία της εταιρείας Capital στον Πειραιά), εν τούτοις δεν φαίνεται να έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά στοιχεία για να συμπεριληφθούν στη δικογραφία για το «Noor one».

Κι αυτό δείχνει να συμβαίνει επιμόνως από τις εισαγγελικές αρχές κατά περίεργο τρόπο, παρότι έχει επισημανθεί από τον υποφαινόμενο με σχετικές αναφορές του ακόμη και προς τον σημερινό εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Παράλληλα προκύπτουν «καυτά ερωτήματα» για την άσκηση καθηκόντων συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών που φαίνεται ότι «ξέχασαν» κομβικής σημασίας διαδικασίες, με αποτέλεσμα ο περιβόητος ανακριτής Πειραιά Ι. Πετρόπουλος να εισηγηθεί προ μηνών την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Μαρινάκη. Και φυσικά στη συνέχεια, λόγω των απαράδεκτων ανεξερεύνητων πτυχών (μαρτύρων και στοιχείων), ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών να έρχεται να επιστρέψει τη δικογραφία για περαιτέρω έρευνα, παραγγέλνοντας του συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις. Στις οποίες, όμως, όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα πρέπει να προστεθούν και νέες, ιδιαίτερα κομβικής σημασίας, όπως είναι ο έλεγχος των επικοινωνιών μέσω δύο «ξεχασμένων αριθμών» κινητών τηλεφώνων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη που, ενώ βρέθηκαν στην ηλεκτρονική ατζέντα της τηλεφωνικής συσκευής του Μάκη Γιαννουσάκη, ουδέποτε ζητήθηκε βρετανική συνδρομή για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Στο μεταξύ, το Piperata.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι (τουλάχιστον) μια από τις εννέα ανακριτικές πράξεις που ζητήθηκαν από τον εισαγγελέα έχει τεράστια «ουρά».

Μάλιστα, εκτός από τη συνεισφορά για τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών σε βάρος εμπλεκομένων στην υπόθεση του «Noor one» και των 3 τόνων ηρωίνης, πρόκειται να προκαλέσει «σεισμό» και εν συνεχεία «τσουνάμι» εξελίξεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού. Ακόμη όμως και σε χώρες της ΕΕ, όπως είναι η Κύπρος και η Γερμανία.

Ο καταδικασμένος για το «Noor one» και πρόσφατα αποφυλακισμένος (με αναγνώριση ελαφρυντικών), Μάκης Γιαννουσάκης, ήρθε η ώρα να μιλήσει μετά την υψηλής ευθύνης κίνηση του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου να τον καταστήσει ως έναν από τους λίγους επιζήσαντες μάρτυρες – «κλειδιά».

Ήρθε η ώρα να καταθέσει και να εισφέρει καταλυτικά στοιχεία, σχετικά με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Αιμίλιο Κοτσώνη, Νικόλαο Συντυχάκη, Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη και Ηλία Τσακίρη. Όπως ακριβώς έκανε και για τους Τούρκους «εγκέφαλους» (αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών) Ουνγκάν Οχράν, που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι που διέφυγε από τις τουρκικές φυλακές -κι αν δεν συνεργάζεται μυστικά με τις αρχές, τότε όντως καταζητείται- και Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος τελικά εκδόθηκε από την Αγγλία κι έχει πλέον προφυλακιστεί στις φυλακές Κορίνθου.

Μαζί με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Αλεξάντερ Κλαπ (η έρευνα του για το “Noor one” διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ), που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του «καυτά mails» επικοινωνίας, στα οποία ο Ζινταστί φέρεται να αναγνώρισε σε φωτογραφίες τον Βαγγέλη Μαρινάκη ως τον Έλληνα εφοπλιστή «Shisko» (στα τουρκικά σημαίνει “χοντρός”) που είχε χρηματοδοτήσει το ναρκόπλοιο, ο Μάκης Γιαννουσάκης, όπως είναι σε θέση πλέον να γνωρίζει το Piperata.gr αποτελεί μάρτυρα – καταλύτη για να «σκάσουν» απίστευτες απάτες και κακουργήματα, πέραν της μεταφοράς των 3 τόνων ηρωίνης.

Η στήλη και ο υπογράφων δημοσιογράφος εύχονται να πράξει τα δέοντα, όπως έκανε και με τους Τούρκους. Η δε ελληνική πολιτεία και ειδικά η δικαιοσύνη οφείλουν να τον προστατεύσουν και να συμβάλουν τα μάλα, ώστε να προσκομίσει όλα τα στοιχεία που έχει, καθώς και να καταθέσει ότι ξέρει…

Το Piperata.gr, άλλωστε, μετά από διεξοδική έρευνα σε Ελλάδα και εξωτερικό, γνωρίζει τι ξέρει και τι δεν ξέρει ο Γιαννουσάκης, ο οποίος θα πρέπει να πάψει να φοβάται και να μιλήσει… για τη σχέση των εμβασμάτων με διεθνές οικονομικό έγκλημα, πέρα από τους 3 τόνους ναρκωτικών.  

Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει, το Piperata.gr και ο υπογράφων –χωρίς επουδενί να θέλουμε την υποκατάσταση της δικαιοσύνης- έχουμε δεσμευτεί στην ελληνική κοινωνία ότι θα φτάσουμε το ρεπορτάζ και τη δημοσιογραφική έρευνα μέχρι τέλους.

Κι αμέσως μετά θα καταθέσουμε ότι στοιχεία και πληροφορίες έχουμε στις ελληνικές και τις ξένες αρχές!

Η δικαιοσύνη πλέον πρέπει να ψάξει αν τα εμβάσματα προς τον Γιαννουσάκη είναι για τους λόγους που έχει ισχυριστεί ο εφοπλιστής Μαρινάκης… Ο δε Γιαννουσάκης, όπως θα καταθέσει ως βασικός μάρτυρας κατά των Τούρκων εμπόρων ναρκωτικών, έτσι με την ίδια βαρύτητα θα πρέπει να καταθέσει και για την υπόθεση Μαρινάκη.

Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι πέραν των ναρκωτικών, θα υπάρξουν εξελίξεις ακόμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και σε Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία. Κι αν κάποιος μετρήσει το εγκληματικό μέγεθος των Ζιντάστι και Ριγκαμπάτι, ενώ παράλληλα αναλογιστεί το επιχειρηματικό μέγεθος Μαρινάκη, τότε δύναται να «μετρήσει» και τον σεισμό που θα προκαλέσουν τα στοιχεία στα οποία αναφερόμαστε και που οι αρχές οφείλουν να (ανα)ζητήσουν και να τα αξιοποιήσουν.

Να θυμίσουμε ότι η εμπλοκή Μαρινάκη και των κατηγορούμενων στενών συνεργατών του ξεκίνησε από μία ανώνυμη έγγραφη καταγγελία το 2015, που σήμερα φέρνει εξολοκλήρου στο φως της δημοσιότητας το Piperata.gr, όπως αυτή βρίσκεται μέσα στην επίμαχη δικογραφία.

Αν και δεν υιοθετούμε τα μέχρι τώρα αναπόδεικτα μέρη της παρακάτω ανώνυμης καταγγελίας, εν τούτοις, οφείλουμε να τονίσουμε ότι δύο χρόνια μετά, επιβεβαιώθηκε το 50% του περιεχομένου της, καθώς ο Γιαννουσάκης το 2017 αποκάλυψε (αρχικά στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και στη συνέχεια στον ανακριτικό υπάλληλο – λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη και την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα) τα «αμαρτωλά εμβάσματα» από εταιρείες συμφερόντων Μαρινάκη και λοιπών προς εταιρεία συμφερόντων Γιαννουσάκη – Κοτσώνη, ενώ παράλληλα κατέθεσε «μυστικά» για τον κομβικό ρόλο του Αιμίλιου Κοτσώνη

Παρότι πλέον κατηγορείται και διώκεται ποινικά ο προανακριτικός υπάλληλος της υπόθεσης του «Noor one», ο λιμενικός Π. Χριστοφορίδης, γιατί -μηνύθηκε από τους Β. Μαρινάκη, Γ. Κουρτάκη και Μ. Γιαννουσάκη που έδειξε μία υπερβάλλουσα σπουδή να εμπλέξει ο Γιαννουσάκης τον εφοπλιστή-μιντιάρχη (πληροφορίες του Piperata.gr πάντως λένε ότι υπάρχει χαρτί… που μπορεί να τον δικαιώσει και να τον απαλλάξει), ωστόσο, μένει να αποδειχθεί αν και τα υπόλοιπα… της ανώνυμης καταγγελίας (δηλαδή, το υπόλοιπο 50% του περιεχομένου των καταγγελιών βάσει του οποίου άνοιξε η δικογραφία) ευσταθούν ή όχι.

 

ΥΓ.: Στο μεταξύ, με αφορμή το νέο θάνατο στην Τουρκία, προσώπου – «κλειδί» για την υπόθεση «Noor one», μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95.5, επεσήμανα το χρέος της ελληνικής πολιτείας και δη της δικαιοσύνης να προστατεύσει τους λιγοστούς εναπομείναντες εν ζωή μάρτυρες – «κλειδιά».

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *