Ελλάδα

Εύβοια: Προκήρυξαν διαγωνισμό για αντιπλημμυρικά έργα δύο μέρες πριν τις πλημμύρες (έγγραφα)

Την ημέρα που το Κίνημα ΕΛΕΎΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ περιόδευε στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Γιώργο Τράγκα, ο οποίος συνοδευόταν από τον δημοσιογράφο και εκπρόσωπο τύπου Πάρι Κουρτζίδη, καθώς και επιτελείο στελεχών του κόμματος, ήταν που δόθηκε η κυβερνητική εντολή προς το Δασαρχείο Λίμνης, το οποίο σύμφωνα με την Διαύγεια, προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, μόλις δύο ημέρες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Συγκεκριμένα, στις 7 Οκτωβρίου το Δασαρχείο Λίμνης εξέδωσε πρόσκληση προς τους «δασικούς συνεταιρισμούς» για την «ανάθεση κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής στην υδρολογική λεκάνη 23.27.05 ‘Χείμαρρος Γερανιά’ (Λίμνη ΙΙΙ) και στην υδρολογική λεκάνη 23.27.07.01 ‘Χείμαρρος Βούδωρου Νηλέως’ (Λίμνη ΙV) για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης», όπως επισημαίνεται στην σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Δασαρχείο Λίμνης, τα έργα ήταν «αναγκαίο και απαραίτητο να εκτελεστούν πριν την έναρξη των έντονων χειμερινών βροχοπτώσεων για τη συγκράτηση του εδάφους την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων με άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις στους οικισμούς, στα έργα υποδομής και τις αγροτικές καλλιέργειες».

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αφορούσαν στην «κατασκευή κορμοδεμάτων, κορμοφραγμάτων, κλαδοπλεγμάτων, σανιδότοιχων) για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής». Οι ενδιαφερόμενοι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας θα μπορούσαν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και την Παρασκευή * Οκτωβρίου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν σε 2,517 εκατ. ευρώ. Τελικά μία μέρα μετά ξέσπασε η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε πολλές περιοχές του δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας.

 

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *