Featured Απόψεις - Συνεντεύξεις Ελλάδα Πιπεράτα παρασκήνια

Μάκης Γιαννουσάκης: Ο πρωταγωνιστής του «Noor one» και καταλυτικός μάρτυρας περί ποινικής δίωξης και εμπλοκής Μαρινάκη… «σπάει» τη σιωπή του!

Πρόκειται για τον βασικό πρωταγωνιστή και ίσως τον πιο καταλυτικό μάρτυρα εν ζωή στην υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης στην Ελλάδα, με το πλοίο «Noor One», ο οποίος τον Ιανουάριο του 2021 αποφυλακίστηκε -με περιοριστικούς όρους-, μετά το «σπάσιμο» της ποινής των ισοβίων και την αναγνώριση ελαφρυντικών από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, έχοντας εκτίσει -σε συνδυασμό με τα ημερομίσθια εργασίας εντός των φυλακών- τα 3/5 της συνολικής ποινής του.

 

Συνέντευξη στον Πάρι Κουρτζίδη

O Mάκης  Γιαννουσάκης, περιμένει εναγωνίως την εκδίκαση της αναίρεσης που άσκησε ο Άρειος Πάγος, η οποία καθορίστηκε να γίνει τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, έχει και ο ίδιος ζητήσει αναίρεση για να αναγνωριστούν τα -επιπλέον- ελαφρυντικά που δικαιούται για τη συνεργασία που είχε με τις αρχές, δίνοντας καταλυτικές πληροφορίες, οι οποίες οδήγησαν τη δικαιοσύνη να εκδώσει εντάλματα σύλληψης και να υποβάλλει σχετικά αιτήματα έκδοσης στην Ελλάδα των Ζιντάστι και Ριγκαμπάτι, κατηγορώντας τους ως εγκεφάλους της εγκληματικής οργάνωσης.

 

Ο Φαρντίν Ριγκαμπάτι, που θεωρείται από τους χρηματοδότες του ναρκοπλοίου, το οποίο μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης το 2014 στην Ελευσίνα, είναι τουρκικής καταγωγής, με βρετανική υπηκοότητα, κι εκδόθηκε από την αγγλική δικαιοσύνη, μετά από αίτημα των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Μάλιστα, ο Φαρντίν Ριγκαμπάτι εμφανίζεται σε βίντεο που τράβηξε κρυφά ο Μάκης Γιαννουσάκης να συνομιλεί με τον Νατζί Σερίφι Ζιντάστι, ο οποίος, επίσης, κατηγορείται ως εγκέφαλος για την υπόθεση του ναρκοπλοίου, αλλά διαφεύγει των τουρκικών και των ελληνικών αρχών.

 

Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε εν αναμονή της απόφασης του Πλημμελειοδικείου Πειραιά, το οποίο καλείται να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα Εφετών, σχετικά με το αν τελικά η υπόθεση στην οποία κατηγορούμενοι και ποινικά διωκόμενοι είναι ο εφοπλιστής και μιντιάρχης Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς και στενοί συνεργάτες του, θα καταλήξει στο αρχείο ή θα επιστρέψει για περαιτέρω έρευνα.

 

Ο Μάκης Γιαννουσάκης, λοιπόν, μετά από αρκετά χρόνια, «σπάει» τη σιωπή του και μιλά αποκλειστικά στο Piperata.gr, σε μια χρονική στιγμή που ένας ακόμη περίεργος θάνατος μάρτυρα έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα της υπόθεσης «Noor one». Και μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, επειδή διατρέχουν κίνδυνο, τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένεια του, έχει ήδη απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές και περιμένει στήριξη…

 

To Piperata.gr και δη ο υποφαινόμενος, μετά από πολλά ραντεβού στο γραφείο και το σπίτι του στη Φιλοθέη και όχι μόνο, στο πλαίσιο εκτενούς δημοσιογραφικής έρευνας και εξαιρετικά επικίνδυνου αποκλειστικού ρεπορτάζ, κατάφερε να τον πείσει να μιλήσει για αρκετά. Όχι για όλα. Αλλά σίγουρα για πολλά.

 

Με αυτή τη συνέντευξη, είναι βέβαιο ότι δεν έχουμε καλυφθεί πλήρως, πόσω μάλλον εσείς οι αναγνώστες, αλλά και οι αρμόδιοι των εισαγγελικών αρχών. Ωστόσο, ο Μάκης Γιαννουσάκης, επιχειρεί για μία ακόμη φορά να «ξεκαθαρίσει» τα πράγματα αναφορικά με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία απολύτως εμπλοκή (τουλάχιστον βάση όσων είναι σε θέση να γνωρίζει) με τη μεταφορά ναρκωτικών και του ταξιδιού των «Grand Island» και «Noor one» στην Ελλάδα.

 

Τη μεγαλύτερη ανατροπή την κάνει, πάντως, αναφερόμενος στην έρευνα του Αμερικανού δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ, η οποία φέτος βραβεύτηκε κιόλας με το δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ, όπου, σύμφωνα με αυτή, ο Ζιντάστι φέρεται να έχει αναγνωρίσει σε φωτογραφίες που του απέστειλε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας -ο εν λόγω δημοσιογράφος- τον «Shisko» της υπόθεσης… στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη! Μάλιστα, καταγγέλλει τον Κλαπ -και πρέπει να κληθεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του- ότι ενώ του είχε παραχωρήσει συνέντευξη που του ζήτησε για την εν λόγω έρευνα, πριν τη δημοσιεύσει, εκείνος την «έθαψε» γιατί δεν εξυπηρετούσε τον στόχο του…

 

Εν τούτοις, η αλήθεια είναι ότι υπεκφεύγει να απαντήσει στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή τι αφορούσαν τα ύποπτα εμβάσματα που εστάλησαν από τον υπόδικο εφοπλιστή και τους στενούς συνεργάτες του προς τη δική του εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ δείχνει να μη γνωρίζει λεπτομέρειες για το πιο προβληματικό και «αμαρτωλό έμβασμα», αυτό που έχει να κάνει με την ποινική δίωξη του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη, όπως έχει καταγράψει το «κρυφό» πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας.

Παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι στη συσκευή κινητού τηλεφώνου που του κατασχέθηκε είχε επαφή ή επαφές με την κωδική ονομασία «Μαρ Βαγγ», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μεταθέτει τις ευθύνες στην ελληνική δικαιοσύνη…

 

Μάκης Γιαννουσάκης: Αλεξάντερ Κλαπ και Ζιντάστι ισχυρίζονται κάτι ψευδές: Δεν υπήρξε κοινή συνάντηση με Μαρινάκη!

 

Ο Βασίλης Γεωργιάδης που διέμενε μόνιμα στο Ντουμπάι, δυστυχώς, ήρθε προ ημερών να προστεθεί κι αυτός στη μακριά λίστα των νεκρών μαρτύρων της πολύκροτης υπόθεσης του «Noor one». Ωστόσο, ο τελευταίος εν ζωή μάρτυρας, ο οποίος τυγχάνει να έχει και διττή ιδιότητα, είστε εσείς. Συγκεκριμένα, είστε ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας για τους Τούρκους ναρκέμπορους, κι ένας εκ των μαρτύρων, ίσως ο πιο σημαντικός και καταλυτικός, στη δικογραφία που αφορά την ποινική δίωξη Μαρινάκη και συνεργατών του. Σας ρωτώ ευθέως, κύριε Γιαννουσάκη, φοβάστε; Είτε για τη ζωή σας, είτε για την οικογένεια σας;

 • Tην όποια ανησυχία έχω θέλω να ξέρετε ότι την έχω ήδη γνωστοποιήσει στην ελληνική δικαιοσύνη. Όπως ακριβώς όφειλα να κάνω. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω δημοσίως με ποιον τρόπο το έχω ήδη κάνει, αλλά να είστε βέβαιος ότι έχει γίνει με τη δυνατότητα που μου παρέχει η ελληνική νομοθεσία. Αξίζει, ωστόσο, να σας αποκαλύψω ότι λειτουργώντας κατά κάποιον τρόπο προφητικά… αυτό που ζήτησα από την ελληνική δικαιοσύνη, το έκανα πολύ πριν τον περίεργο θάνατο του Βασίλη Γεωργιάδη.

 

Επειδή πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, την ασφάλεια της ζωής σας και της οικογένειας σας, δεν θα επιμείνω, τουλάχιστον όχι δημόσια, αν και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να κάνω ρεπορτάζ και για αυτό. Όμως οφείλω να σας ρωτήσω: Έχει ικανοποιηθεί το αίτημα σας; Οι ελληνικές αρχές, η πολιτεία, έχουν μεριμνήσει, έχουν κάνει όσα πρέπει για την προστασία τόσο τη δική σας όσο και της οικογενείας σας; Είτε άμεσα, είτε έμμεσα, νιώθετε ότι απειλήστε;

 • Tη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αυτή, τής βοήθειας που έχω ζητήσει για να είμαι ασφαλής, κι ελπίζω να έχει θετική κατάληξη. Όσο αφορά στο αν νιώθω ότι απειλούμαι, σάς λέω ότι οι εξελίξεις της υπόθεσης του ναρκοπλοίου δείχνουν την απάντηση… Τόσοι περίεργοι θάνατοι, από μόνοι τους λένε πολλά!

 

Τον μάρτυρα Γεωργιάδη, εσείς τον γνωρίζατε;

 • Ναι, τον γνώριζα.

 

Από πού; Τι είδους γνωριμία είχατε;

 • Είχαμε συνεργαστεί. Του είχα πουλήσει πετρέλαια, τα οποία όμως δεν μου πλήρωσε ποτέ! Για αυτό και είχα κινηθεί νομικά εναντίον του.

 

Ένας ακόμη μάρτυρας – «κλειδί», είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, ο οποίος μάλιστα, αν επιστρέψει η λεγόμενη δικογραφία Μαρινάκη σε ανακριτή, είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να καταθέσει. Ποια είναι η δική σας άποψη σχετικά με όσα δημοσίευσε στην έρευνα του για τον λεγόμενο «Shisko»; Είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όπως ισχυρίστηκε ο Ζιντάστι σε επικοινωνίες που φέρεται να είχε με τον Κλαπ;

 • Ο Κλαπ είναι βέβαιο ότι στην έρευνα του έχει δημοσιεύσει είτε θελημένα είτε άθελα του κάτι το ψευδές. Δεν γνωρίζω αν μετέφερε κάτι ψευδές που του είπε ο Ζιντάστι, ή αν έχει και ο ίδιος συμμετοχή στην κατασκευή του ψεύδους, αλλά δεν υπήρξε συνάντηση στην οποία να συμμετείχα εγώ, ο Ζιντάστι και ο Μαρινάκης. Ούτε σε δική μου συνάντηση με τον Ζιντάστι αναφέρθηκε ποτέ το όνομα του κυρίου Μαρινάκη.

 

Γιατί ένας Αμερικανός δημοσιογράφος να πει κάτι που είναι ψευδές και που εμπλέκει έναν τόσο ισχυρό επιχειρηματία; Με εσάς ο Αλεξάντερ Κλαπ κατά τη διάρκεια της έρευνας του ήρθε σε επαφή; Συμμετείχατε με τον έναν ή άλλο τρόπο σε αυτή την έρευνα;

 • Κύριε Κουρτζίδη, εδώ είναι το περίεργο, που θα μπορούσε κάποιος να αποδώσει συμμετοχή ευθύνης στην κατασκευή ψεύδους κατηγορίας. Ναι, ο Κλαπ είχε έρθει σε επαφή μαζί μου. Για την ακρίβεια με έναν εκ των συνηγόρων μου, προκειμένου να ζητήσει συνέντευξη προς χάριν της έρευνας του και του ρεπορτάζ του. Δέχθηκα να του μιλήσω. Να του απαντήσω στις ερωτήσεις του. Απλώς ήθελα να γίνει με ηλεκτρονική αλληλογραφία. Αφενός για να μην παρερμηνευτεί το οτιδήποτε, κι αφετέρου για να έχω κι εγώ στα χέρια μου το υλικό της επικοινωνίας μας. Των ερωτήσεων του και των απαντήσεων μου. Μάλιστα, ήρθε στο δικαστήριο και με βρήκε, προκειμένου να με γνωρίσει, αλλά και να μου κάνει επιπλέον ερωτήσεις. Μάλλον οι απαντήσεις που του έδωσα δεν εξυπηρετούσαν την έρευνα του, διότι περιέργως δεν δημοσιεύθηκαν. Δεν αναφέρθηκαν καν. Είναι προφανές ότι αυτά που του είπε ο Ζιντάστι ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις σκέψεις και τα συμπεράσματα που ήδη είχε ο ίδιος. Όμως, θα έπρεπε να αναφέρει και τις δικές μου απαντήσεις από τη στιγμή που τις ζήτησε κι εγώ δεν αρνήθηκα, τις έδωσα.

 

Να σας θυμίσω πάντως ότι η έρευνα του ιδιαίτερα έγκριτου συναδέλφου από τις ΗΠΑ ήταν που πήρε το δεύτερο βραβείο Πούλιτζερ. Αν αληθεύει η καταγγελία που κάνετε, έρχεται αν όχι να ανατρέψει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν απ’ αυτή σίγουρα πάντως να περιπλέξει τα πράγματα. Έχετε αποδείξεις για ότι λέτε; Γιατί εκείνος τουλάχιστον, σύμφωνα με το δημοσίευμα του, έχει στη διάθεσή του τα mails επικοινωνίας με τον Ζιντάστι.

 • Κύριε Κουρτζίδη, ασφαλώς κι έχω αποδείξεις. Κι εγώ έχω τα ηλεκτρονικά αρχεία των επικοινωνιών μου μαζί του. Όλα τα σχετικά ηλεκτρονικά αρχεία υπάρχουν. Κι αν ποτέ μου ζητηθούν επισήμως από την εισαγγελία να είστε βέβαιος ότι θα τα προσκομίσω.

 

Τι ερωτήσεις, δηλαδή, σας έκανε, που οι απαντήσεις σας δεν εξυπηρετούσαν ή δεν βόλευαν το σκοπό της έρευνας του, κατά τη δική σας κρίση, όπως μας είπατε; Σας ρώτησε για τον Μαρινάκη; Για τα εμβάσματα ή και την πιθανή εμπλοκή του; Σας ανέφερε τους ισχυρισμούς Ζιντάστι; Περί κοινής συνάντησης σας και ότι στο πρόσωπο του αναγνώρισε τον «Shisko»;

 • Αφού επιμένετε και με ρωτάτε, θα σας είμαι ξεκάθαρος. Ναι, με ρώτησε. Σ’ όλες τις απαντήσεις, λοιπόν, που έδωσα και αφορούσαν στο αν είχε εμπλοκή ο κύριος Μαρινάκης στην υπόθεση του «Noor one», ήμουν κάθετα αντίθετος με τους ισχυρισμούς Ζιντάστι, όπως δηλαδή αυτοί μεταφέρθηκαν δημοσίως από τον Κλαπ.

 

Εφόσον λέτε ότι δεν εμπλέκεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην υπόθεση «Noor one», τι αφορούσαν τα εμβάσματα που λάβατε από τη δική του εταιρεία και από δικούς του στενούς συνεργάτες, οι οποίοι έχουν ισχυριστεί στις καταθέσεις τους ότι με δική του εντολή στάλθηκαν προς τη δική σας εταιρεία;

 • Δεν νιώθω υποχρεωμένος να σας πω τι ακριβώς αφορούσαν. Με έχετε ρωτήσει ξανά και σας έχω απαντήσει το ίδιο. Όχι μόνο για αυτά, αλλά για οποιαδήποτε εμβάσματα που αφορούν στην εταιρεία μου, δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντώ δημοσίως. Είμαι όμως υποχρεωμένος να απαντώ στις αρμόδιες αρχές και τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, θέλω να σας διαβεβαιώσω, γιατί αυτό στην ουσία με ρωτάτε, πως τα επίμαχα εμβάσματα δεν αφορούν στη χρηματοδότηση της μεταφοράς ναρκωτικών με το «Noor one».

 

Θα μπορούσαν να έχουν σχέση, κι εσείς να μη το ξέρατε; Να σας ζητήθηκε να μεσολαβήσετε για να δώσετε τα χρήματα σε συνεργάτες του κυρίου Μαρινάκη, με μετρητά, κι αυτά να χρησιμοποιήθηκαν για την επισκευή του «Noor one» και το ταξίδι του;

 • Προφανώς μιλώ για τη δική μου γνώση και μόνο. Και θεωρώ ότι είχα τον έλεγχο της κατάστασης και γνώριζα κάθε τι αφορούσε το συγκεκριμένο ταξίδι.

 

Είστε βέβαιος, δηλώνετε απόλυτος, χωρίς καμία επιφύλαξη, ότι δεν σχετίζονται με το «Noor one»; 

 • Ναι, προσωπικά, το αποκλείω. Διότι γνωρίζω τους πραγματικούς λόγους των εμβασμάτων. Κι επιμένω στη μη εμπλοκή Μαρινάκη στην υπόθεση «Noor one».

 

Αφού λέτε ότι γνωρίζετε τους λόγους για τα εμβάσματα, πείτε μου: Το έμβασμα του ναυτασφαλιστή και συνεργάτη του κυρίου Μαρινάκη, Ηλία Τσακίρη, ύψους 280.000 ευρώ, τι αφορά; Αφορά όντως βλάβη σε δικό σας πλοίο;

 

Μάκης Γιαννουσάκης: «Δεν γνωρίζω για έμβασμα από Τσακίρη – Δεν ξέρω το περιεχόμενο του πορίσματος της Οικονομικής Αστυνομίας»

 

 • Και για το έμβασμα που με ενημερώνετε ότι προέρχεται από τον κύριο Ηλία Τσακίρη, θα σας απαντήσω με τον ίδιο τρόπο. Ότι δηλαδή δεν βλέπω κανένα λόγο να σας δώσω απάντηση που να αφορά λογαριασμό τραπεζικό της εταιρίας μου. Άλλωστε, αποδείχθηκε η μη εμπλοκή της εταιρίας μου στο συγκεκριμένο ταξίδι του «Noor one». Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν αφορά βλάβη καραβιού μου -όπως μου αναφέρετε εσείς, υπήρχε αρμόδιο τμήμα στην εταιρεία μου που διαχειριζόταν τις υποθέσεις βλαβών των καραβιών. Ακόμα και να ήθελα να σας πω κάτι, δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόσβαση στο τότε αρχείο μου. Η δε εταιρεία μου έχει κλείσει και δεν μου είναι εύκολη η δυνατότητα επαφής με το τότε προσωπικό που χειριζόταν τα θέματα αυτά.

 

Υπάρχει περίπτωση τα εμβάσματα να αφορούσαν το δοκιμαστικό, το ανιχνευτικό ταξίδι, του «Grand Island» που έγινε στην Ελλάδα, λίγο πριν έρθει το «Noor one»; Μπορεί να έμπλεξαν τον κύριο Μαρινάκη οι συνεργάτες του και αυτός να μην ήξερε τι ακριβώς έκαναν αυτοί κάτω από τη μύτη του;

 • Κύριε Κουρτζίδη, δεν υπάρχει καμία περίπτωση, κανένα από τα εμβάσματα να αφορούσαν στο οτιδήποτε που να είχε σχέση με το «Noor one» ή το δοκιμαστικό ταξίδι που προηγήθηκε του «Noor one».

 

Γίνεται τόσο μεγάλες, σοβαρές εταιρείες, όπως η Capital του κυρίου Μαρινάκη, που είναι και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά και οι στενοί του συνεργάτες, να ενεργούν έτσι, κομπογιαννίτικα; Αν βλέπατε το πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας για τα εμβάσματα αυτά, το συμπέρασμα κάθε νοήμονος θα ήταν ότι έγιναν οικονομικές απάτες και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», ανεξαρτήτως αν υπάρχει ή δεν υπάρχει εμπλοκή Μαρινάκη και συνεργατών στην υπόθεση «Noor one».

 • Όπως ξέρετε, προσωπικά, δεν έχω καμία πρόσβαση και ούτε κάποιο ρόλο για να μου δίνετε η δυνατότητα να έχω επίσημη γνώση στο πόρισμα και στο περιεχόμενο που μου αναφέρετε, οπότε τους χαρακτηρισμούς που εσείς προσδίδετε, εγώ στην παρούσα φάση απλά τους ακούω…

 

Όταν δώσατε στην εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα τις πληροφορίες για τα εν λόγω εμβάσματα, γιατί τις δώσατε; Δεν ξέρατε ότι θα εμπλακεί έτσι ο κύριος Μαρινάκης και με το «Noor one» και ότι ήταν πιθανό να κατηγορούνταν τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»;

 • Στην κίνηση των λογαριασμών μου, υπήρχαν δύο εμβάσματα, από δυο τότε συγκατηγορούμενους μου, στον πρώτο βαθμό. Άλλωστε στην κατάθεση που μου πήραν τότε μαζί, εγώ αναφέρω μόνο τα εμβάσματα των δυο τότε συγκατηγορουμένων μου. Αυτά τα εμβάσματα έχρηζαν έρευνας και κανένα άλλο. Δεν κάνω καμία αναφορά για έμβασμα που να αφορά τον κύριο Μαρινάκη ή κάποιον συνεργάτη του.

 

Μάκης Γιαννουσάκης: «Στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο δεν έδωσα συνέντευξη με τη συναίνεση σου»

 

Στη συνέντευξη που είχατε δώσει και στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, πάντως, όπου αναφερθήκατε και στα εμβάσματα, για τα οποία αργότερα δώσατε πληροφορίες, είχατε υπαινιχθεί εμπλοκή Μαρινάκη και στην υπόθεση «Noor one». Υπήρχαν και υπαινιγμοί ακόμη και για 900 κιλά και συνολικά 3 τόνους ηρωίνης, όχι μόνο 2,1 τόνοι που βρέθηκαν…

 • Δεν υπήρξε ποτέ συνέντευξη δική μου στον κύριο Τριανταφυλλόπουλο. Υπήρξε συζήτηση, την οποία κατέγραψε χωρίς τουλάχιστον να καταλάβω ότι έδωσα τη συναίνεση μου. Τους λόγους της συζήτησης εκείνης, πριν τη δημοσιεύσει, τους ανέφερα γραπτώς στον Άρειο Πάγο. Στο γραφείο της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, λαμβάνοντας και αριθμό πρωτοκόλλου. Μετά εξωδίκως τους γνωστοποίησα και στον κύριο Τριανταφυλλόπουλο, επισυνάπτοντας και τη σχετική αναφορά μου στον Άρειο Πάγο, μη δίνοντας την έγκρισή μου να δημοσιοποιήσει τη συζήτηση μας. Εκείνος για δικούς του λόγους, τους οποίους δεν γνωρίζω, δημοσιοποίησε την εν λόγω συζήτηση μας, χωρίς εγώ να έχω συναινέσει. Έπραξε όπως εκείνος έκρινε. Εγώ, πάντως, λειτούργησα με ότι δυνατότητα μου έδινε ο νόμος. Δεν έχει κανένα νόημα όμως να αναφερθώ στους λόγους και το περιεχόμενο εκείνης της συζήτησης μου με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

 

Όμως, δεν γίνεται να μη σας ρωτήσω για κάτι που έχω ήδη αποκαλύψει και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Στις επαφές του κινητού τηλεφώνου που κατασχέθηκε, όταν σας συνέλαβαν, βρέθηκε μία επαφή με τον κωδικό «Μαρ Βαγγ 2» και περιείχε δύο βρετανικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων. Ήταν του κυρίου Μαρινάκη;

 • Η ερώτηση αυτή σάς καθιστά ως έναν πρόσωπο που έχει προνομιακή πρόσβαση σε στοιχεία της δικογραφίας και προσωπικών δεδομένων. Δεν έχω κανένα λόγο να απαντήσω σε κάτι που αφορά προσωπικά δεδομένα. Και κυρίως είναι δουλειά της δικαιοσύνης να με ρωτήσει. Αυτό που μπορώ να σας απαντήσω ως γενική θέση είναι ότι ούτε είχα ποτέ και ούτε έχω καμία προσωπική-φιλική σχέση με τον κύριο Μαρινάκη.

 

«Η μνήμη του κινητού τηλεφώνου μου δεν οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα ότι επικοινωνούσα με τον Μαρινάκη»

 

Θα επιμείνω. Μιλούσατε στο κινητό τηλέφωνο; Είχε κι άλλα κινητά, πακιστανικά ή ελληνικά, με τα οποία μιλούσατε; Γιατί «2»; Υπήρχε κι άλλη επαφή στη συσκευή σας, ως «Μαρ Βαγγ 1»;

 • Σας απαντώ ότι -όπως φαίνεται κι έχετε αποδείξει-, έχετε ιδιαίτερη πρόσβαση στη εν λόγω δικογραφία, κι ως εκ τούτου, αν είχα επικοινωνίες με τον κύριο Μαρινάκη, προφανώς θα το είχατε διαπιστώσει και σίγουρα θα το δημοσιεύατε. Επομένως για να μη βρεθεί έστω και μία επικοινωνία -και λειτουργώντας συμπερασματικά-, μάλλον, δεν υπήρξε τέτοιους είδους επικοινωνία. Θεωρώ ότι αν είχατε βρει, έστω και μία, θα την είχατε πρώτο θέμα στο PIPERATA. Aν λοιπόν το μοναδικό σχετικό στοιχείο είναι η μνήμη του κινητού τηλεφώνου μου, το συμπέρασμα σε ποιον ανήκει δεν είναι πολύ ασφαλές…

Κατά τη διαδικασία των όποιων ανακρίσεων σας, από τους ανακριτές που χειρίστηκαν την επίμαχη δικογραφία, οι πληροφορίες που έχω, οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, λένε ότι ουδέποτε σας υποβλήθηκαν συγκεκριμένες, εύστοχες και ξεκάθαρες ερωτήσεις, ώστε να τους δώσετε και καθαρές απαντήσεις; Αναφέρομαι ειδικά στα εμβάσματα. Ήταν αρκετά αόριστες και χαλαρές…

 • Απάντησα σε ότι με ρώτησαν. Σ’ όσες ερωτήσεις έκριναν ότι έπρεπε να μου κάνουν οι ανακριτές. Δεν αντιλαμβάνομαι τον χαρακτηρισμό «χαλαρές». Όπως δεν βλέπω ρόλο στον εαυτό μου για να χαρακτηρίσω τι είδους ερωτήσεις μου έγιναν. Αν η κρίση του κάθε ανακριτή ήταν ότι έδινα αόριστες απαντήσεις, ήταν στο χέρι του και είχε τη δυνατότητα να επιμείνει. Για να μην το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι οι απαντήσεις που έλαβαν τους κάλυψαν.

 

Τώρα που όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα επιστρέψει σε ανακριτή για περαιτέρω έρευνα, αν κληθείτε εκ νέου να καταθέσετε, επιτέλους, θα δώσετε σαφείς και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, ειδικά σε ότι αφορά στα ύποπτα εμβάσματα προς την εταιρεία σας;

 • Οφείλω να δώσω και θα δώσω απαντήσεις για ότι γνωρίζω. Φυσικά. Για ότι ρωτηθώ.

 

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να είστε μάρτυρας και σε ακροαματική διαδικασία και για τους Τούρκους ναρκέμπορους, αλλά και για την όποια εμπλοκή Μαρινάκη στην υπόθεση Noor one και εμβασμάτων, ακόμη κι αν αυτά αφορούν μόνο οικονομικές απάτες και ξέπλυμα χρήματος. Είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε την πίεση αυτή που θα δεχθείτε ένθεν και ένθεν;

 • Όταν, κύριε Κουρτζίδη, καλείσαι να πεις την αλήθεια και υπερασπίζεσαι την αλήθεια, οφείλεις να είσαι πάντα έτοιμος να σηκώσεις το όποιο βάρος και να αντέξεις στην όποια πίεση.

 

Κλείνοντας αυτή την αποκλειστική συνέντευξη, θα ήθελα να τονίσω και προς αναγνώστες και ακροατές μου ότι αν χρειαστεί, σας έχω ζητήσει να επανέλθω, κι έχετε δεσμευτεί ότι αν και όποτε χρειαστεί θα ανταποκριθείτε και πάλι. Ωστόσο, πείτε μας: Θεωρείτε ότι η δικογραφία πρέπει να γυρίσει για περαιτέρω έρευνα; Κατά τη γνώμη σας, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εκκρεμούν πράγματα τα οποία θα έπρεπε πρώτα να διαλευκανθούν, κι ύστερα να αποφανθεί η εισαγγελία για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να πάει σε δίκη ή στο αρχείο;

– Θα σας θυμίσω ότι -ήδη σάς προανέφερα- δεν βλέπω κανένα αρμόδιο ρόλο στον εαυτό μου, ούτε έχω τυπικά κάποιο λόγο για να έχω άποψη, σχετικά με την ποινική εξέλιξη αυτής τής συγκεκριμένης δικογραφίας.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *