Featured Ελλάδα Πολιτική

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει στους δρόμους 8.000 αστυνομικούς για την τήρηση των μέτρων

Στους δρόμους κατεβάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη 8.000 αστυνομικούς και άλλα στελέχη εποπτικών φορέων, τις αμέσως επόμενες μέρες.

Το πρωτοφανές αυτό σχέδιο αστυνομοκρατίας έχει καταστρωθεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις για τους ανεμβολίαστους και για την τήρηση των νέων περιοριστικών μέτρων κατά του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού που θα ισχύσουν από μεθαύριο, Σάββατο, 6 Νοεμβρίου.

Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εκφράσει τη βούλησή της να μην πάει σε νέα lockdown την ώρα που κάμποσες φωνές από τον ιατρικό κόσμο κάνουν λόγο για πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανασχεθεί και αυτό το κύμα της πανδημίας.

Έτσι, τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχουν εστιάσει στην αύξηση της υποχρεωτικότητας των rapid tests (από ένα εβδομαδιαίως γίνονται πλέον δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους) και στο «σαφάρι» ελέγχων στην αγορά για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με τα πρόστιμα για τους παραβάτες να έχουν διπλασιαστεί.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρατεύει 8.000 αστυνομικούς και 400 στελέχη της Αρχής Διαφάνειας που θα κάνουν ελέγχους από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, σε μεικτά κλιμάκια των 10-15 ατόμων -συνολικά 1.900 κλιμάκια ελέγχων. Επιπλέον, αποφασίστηκε στην περιφέρεια τους ελέγχους να κάνουν αστυνομικοί από άλλες περιοχές, με στόχο να αποφευχθεί η ελαστικότητα που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω εντοπιότητας.

Στο «στόχαστρο» των αρχών εκτός από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που δεν θα τηρούν τα μέτρα, θα μπαίνουν και οι πολίτες. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι αύριο. Οι παραβάσεις των πελατών που θα τιμωρούνται με πρόστιμο θα είναι η κατοχή πλαστού πιστοποιητικού, η προσπάθεια για παραπλάνηση με πιστοποιητικό άλλου ατόμου και φυσικά η μη ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Τα πρόστιμα για τα καταστήματα που ξεκινούσαν από τα 2.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 10.000 ευρώ ανάλογα με τα τετραγωνικά θα διπλασιαστούν, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις Πλεύρη. Από την άλλη, προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο και στην εστίαση για τα νέα μέτρα και τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται σε εμπορικά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Τα πρόστιμα για τους εργαζόμενους

Το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν θα κάνουν το τεστ και θα μπουν στην ΕΡΓΑΝΗ σαν παραβάτες, θα είναι 300 για κάθε τεστ, άρα 600 ευρώ εβδομαδιαίως. Οι ανεμβολίαστοι μερικής απασχόλησης θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 150/τεστ, άρα 300 ευρώ την εβδομάδα.

Τα πρόστιμα για εργοδότες

Για τους εργοδότες που απασχολούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν έχουν προσκομίσει αρνητικά rapid test, θα έχουν ως εξής:

  • 2.000 αν δεν έχουν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση.
  • 10.000 αν έχουν υποβάλλει ψευδή δήλωση
  • 1.500 αν απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test
  • 300 αν δεν ενημερώσει τον εργαζόμενο για την υποχρέωση να κάνει rapid test.

Η «μαύρη λίστα» καταστημάτων

Επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η δημοσίευση της μαύρης λίστας των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία θα αναρτώνται οι παραβάτες των μέτρων για την πανδημία. Με αυτό τον τρόπο, πέραν του προστίμου και της αναστολής λειτουργίας για χρονικό διάστημα έως και 15 ημερών, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το «στίγμα».

Επιπλέον, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσπαθήσει να πείσει περισσότερους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Παρότι δεν τίθεται θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως επισήμανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το μήνυμα που θα προβάλλεται και το αμέσως προσεχές διάστημα είναι ότι με το «όπλο» του εμβολιασμού που έχουμε στα χέρια μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε νέο lockdown.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *