Featured Πολιτική

Εμβολιασμός: Νέος εκβιασμός από την κυβέρνηση με τη λήξη του πιστοποιητικού

Με νέους εκβιασμούς σκοπεύει να διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αυτή τη φορά σχεδιάζει να θεσμοθετήσει τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Γράφει η Χριστίνα Χρυσάνθου

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει και την τρίτη δόση του εμβολίου, -την αναμνηστική όπως την έχουν ονομάσει- για όσους έχουν κάνει μέχρι τώρα τις δύο πρώτες δόσεις

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι αν πρέπει ή δεν πρέπει να εμβολιαστούμε -ο καθένας μας και η καθεμιά έχουμε πάρει τις αποφάσεις και είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας. Το ζήτημα είναι οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες προκειμένου να καταστήσουν υποχρεωτική και την τρίτη δόση. Κάθε κακόπιστος θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει ακόμα και… dealers

Εμβολιασμός δια της πλαγίας οδού

Την ώρα που αρνούνται μετά… βδελυγμίας την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, επιλέγουν πλάγιες οδούς προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, επικαλούμενοι την περαιτέρω ενίσχυση του τείχους ανοσίας.

Ήδη ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ξεκινάει και επίσημα η κουβέντα για την ημερομηνία λήξης του green pass και αυτό να συνδέεται με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Κομβικό για να συμβεί αυτό είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης, θέμα το οποίο n κυβέρνηση σηκώνει ψηλά το τελευταίο διάστημα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να το θέτει ξεκάθαρα ως βασική προτεραιότητα ώστε να μη δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος που έχει χτιστεί.

Στα χνάρια των ΗΠΑ;

Ένα από τα πιθανά μέτρα που ήδη υπάρχει ως σκέψη στην κυβέρνηση και πιθανότα θα απασχολήσει την επικαιρότητα από τον επόμενο μήνα -σε κάθε περίπτωση σίγουρα στις αρχές του έτους καθώς οι ΗΠΑ κατέστησαν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα- είναι η «ημερομηνία λήξns» του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Οι κυβερνώντες επικαλούνται στοιχεία και επιστημονικές έρευνες, τα ευρήματα των οποίων δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολιασμού δεν είναι απλώς αναμνηστική όπως την έχουν ονομάσει, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

Με το πέρας του εξαμήνου η ανοσία φθίνει και η τρίτη δόση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του «ύψους» τείχους ανοσίας σε βάθος χρόνου. Οι επιστήμονες, γιατροί, λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι κ.ά.- διατείνονται ότι από τις αρχές του χρόνου και μετά, εάν δεν γίνει η τρίτη δόση, το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμένων σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του έδωσε μεγάλη έμφαση στο θέμα και εμφανίστηκε θετικός να συζητήσει την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη να παύσει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση.

Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ ότι υπάρχει στον «αέρα» μια συζήτηση για ετήσιο εμβολιασμό κατά της Covid-19 όπως συμβαίνει με τη γρίππη, τον πνευμονιόκοκκο και τον έρπητα ζωστήρα

Η συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε.

Η Ελλάδα όμως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις μόνη της και θα περιμένει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή συζήτηση, καθώς διαφορετικά το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αδρανήσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το μέτρο της λήξης του πιστοιποιητικού εμβολιασμού είχε συζητηθεί σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως το θέμα θα τεθεί αναλυτικά στη σύνοδο των υπουργών Υγείας, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το κλίμα που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση που φαίνεται πιθανό να ληφθεί στο μέλλον, καθώς ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης για τους πολίτες.

Ακόμα όμως δεν βρισκόμαστε εκεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», καθώς δεν υπάρχει εκτός των άλλων ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς ξεκινά η φθίνουσα πορεία της ανοσίας μετά τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει

Κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. αυτή τη στιγμή έχει τη διακριτική ευχέρεια να θέσει ένα ανώτατο χρονικό όριο στα πιστοποιητικά.

Η Κροατία και η Αυστρία, για παράδειγμα, θεωρούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού έγκυρο μόνο για ένα χρόνο μετά τη δεύτερη δόση.

Παρότι υπάρχουν πλέον στοιχεία για την υποχώρηση της προστασίας από τα εμβόλια μετά την πάροδο του εξαμήνου, η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι είναι επαρκή για την αλλαγή λήξης του σχετικού κανόνα, ενώ το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο χρόνο.

Μένει να φανεί μετά και τη σύνοδο των υπουργών Υγείας προς τα πού θα κινηθεί και εάν θα κινηθεί προς μια κοινή κατεύθυνσn n Ευρώπη. Στην περίπτωση, πάντως, που υπάρξει κοινή προοπτική, τότε το πιστοποιητικό δεν θα παύει να ισχύει αμέσως μετά το πέρας έξι μηνών από τη δεύτερη δόση, αλλά θα δίνεται και ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να γίνει και η τρίτη δόση.

Την πιθανή εξέλιξη φωτογράφισε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεξέτασης της χρονικής διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Το βέβαιο είναι ότι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη απεργάζονται σχέδιο να «περάσουν» ως υποχρεωτική και την τρίτη δόση του εμβολιασμού χωρίς να έρθουν σε προφανή αντίθεση με το Σύνταγμα, τους νόμους και τις ιατρικές συμβάσεις.

Ωστόσο, «οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν… υπερβάσεις» όπως έλεγε πρόσφατα σε πηγαδάκι στην πλατεία Κολωνακίου προβεβλημένος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *