Πιπεράτα παρασκήνια

«Noor 1»: Ορίστηκε ανακριτής για τη δικογραφία με βασικό κατηγορούμενο τον Μαρινάκη

Τρέχουν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1», καθώς νέος ανακριτής αναλαμβάνει τη διερεύνησή της που είχε βαλτώσει για πολύ καιρό, ενώ ο αμέσως προηγούμενος ήθελε πάση θυσία να την αρχειοθετήσει.

Γράφει ο Αλεξάντερ Πολκ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ελευθέριος Καλτάκης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά, χρεώθηκε και την «καυτή» διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης που αφορά την εμπλοκή του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη Μέσων Ενημέρωση Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του στην χρηματοδότηση της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Καλτάκης μέχρι πρότινος ήταν ο Α’ Τακτικός Ανακριτής Πειραιά και προήχθη πρόσφατα στη θέση του Προέδρου Πρωτοδικών. Ωστόσο, από την Πέμπτη (11/9) ανέλαβε καθήκοντα Ανακριτή Διαφθοράς με απόφαση του διευθύνοντος της διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιώς Βασίλειου Τζελέπη.

Στο γραφείο του νέου Ανακριτή Διαφθοράς έχει ήδη διαβιβαστεί αυτή η (δεύτερη) δικογραφία που αφορά στη μεταφορά των ναρκωτικών με το πλοίο «Noor one», η οποία μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που ήρε τη διαφωνία ανάμεσα στον απερχόμενο Ανακριτή Ιωάννη Πετρόπουλο και τον Εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, έρχεται και βάζει ξανά «φωτιά» στην εγχώρια και όχι μόνο κεντρική σκηνή…

Έξι «καυτές» ανακριτικές πράξεις

Ο νέος Ανακριτής Διαφθοράς, λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις ανακριτικές πράξεις με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Μεταξύ άλλων, θα διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από την Οικονομική Αστυνομία, θα ζητηθεί συνδρομή από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων Homeland και θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο Αμερικανός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ και ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Γιώργος Κατσούλης.

Ας σημειωθεί πως το αμέσως προηγούμενο διάστημα εκτελούσε καθήκοντα Α΄ Τακτικού Ανακριτή Πειραιά και είχε διεκπεραιώσει γρήγορα όλες τις δικογραφίες του ανακριτικού γραφείου.

Η υπόθεση της τυχόν εμπλοκής του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη και των συνεργατών του στην υπόθεση του «Noor 1», είναι η μοναδική δικογραφία που χειρίζεται από σήμερα ο κ. Καλτάκης.

Εναντίον όλων αυτών των προσώπων έχουν ασκηθεί από το Μάρτιο του 2018 ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και διακινούν ναρκωτικές ουσίες.

Το βούλευμα

Με το υπ’ αριθμ. 822/2021 βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά τάχθηκε υπέρ του Εισαγγελέα, προκειμένου να διενεργηθούν οι ακόλουθες ανακριτικές πράξεις:

1. Να αποσυσχετιστούν από την υπόθεση Μαρινάκη η δικογραφία σε βάρος των Τούρκων κατηγορούμενων φερόμενων ως αποστολέων και παραληπτών των ναρκωτικών Ουνγκάν Οχράν που κρατείται σε τουρκικές φυλακές, Νασί Σερίφ Ζιντάστι που διαφεύγει τη σύλληψη και Φαρντίν Ριγκαμπάντι που κρατείται στις φυλακές Κορίνθου.

2. Να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από την Οικονομική Αστυνομία για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι σύννομες οι αποστολές χρηματικών ποσών ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών προς την εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

3. Να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από το γραφείο στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος Homeland Security για να διακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων που διατέθηκαν από την MCMP IL στην εταιρεία του Γιαννουσάκη και να διερευνηθεί αν αυτά προέρχονται από μετακύληση κεφαλαίων από την εταιρεία του κατηγορούμενου Β. Μαρινάκη με την επωνυμία Capital Ship Management Corp στα πλαίσια της εισόδου της επιχείρησης του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

4. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clap ο οποίος αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του στο περιοδικό The New Republic με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, πως αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο Ζιντάστι ο οποίος του ανέφερε πως ο Γιαννουσάκης μαζί με έναν Έλληνα τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. που σημαίνει στα τουρκικά «χοντρός»), τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου Hilton Jumeirah στο Ντουμπάι. Επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ζιντάστι αναγνώρισε τον Β. Μαρινάκη ως τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko».

5. Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1».

6. Να ζητηθεί συνδρομή από τις κυπριακές αρχές για να διαπιστωθεί για ποιο λόγο καταβλήθηκε το χρηματικό ποσό των 280.000 ευρώ στον Γιαννουσάκη ως ασφαλιστική κάλυψη ζημιών στο πλοίο του «Grand Island» στις 6-9-2012 στη Σαλαμίνα.

Πως… χάλασε η μανέστρα

Έχει σημασία στο σημείο αυτό να ξεδιπλώσουμε όλο το παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών και μηνών όχι μόνο αναφορικά με τη διαφωνία ανώτατων δικαστικών λειτουργών σχετικά με το μέλλον της υπόθεσης αλλά και το πως τα Piperata με συνεχή ρεπορτάζ έκοψαν κάθε σκέψη να επιβληθεί σιγή ασυρμάτου.

ο πρόεδρος της διοίκησης του Πρωτοδικείου Πειραιά, Βασίλειος Τζελέπης, φέρεται να είχε δώσει εντολή στην προϊσταμένη των βουλευμάτων να μη δημοσιοποιηθεί στους δημοσιογράφους, η άρση της διαφωνίας υπέρ του ανακριτή ή του εισαγγελέα – ούτε καν ο αριθμός του βουλεύματος, αν και τα βουλεύματα παίρνουν αριθμό και δημοσιεύονται.

Κάποιοι, δηλαδή, θέλησαν να επιβάλουν άκρα του τάφου σιωπή για μια μεγάλη υπόθεση που αφορά 3 τόνους ηρωίνης… Εν τούτοις, τη «μανέστρα» για μία ακόμη φορά τη χάλασε το PIPERATA (δείτε εδώ), αποκαλύπτοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με αποκλειστικό δημοσίευμα και βάζοντας «φωτιά» στα δημοσιογραφικά γραφεία και όχι μόνο…

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, λοιπόν, ήρθη η διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλο και τον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, ως προς την τύχη της έρευνας, καθώς ο ανακριτής Πετρόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της αρχειοθέτησης της υπόθεσης.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου είχε κρίνει πως η ανάκριση πρέπει να συνεχιστεί και να διενεργηθούν συνολικά εννέα ανακριτικές πράξεις, για να διαπιστωθεί αν είναι σύννομα τα εμβάσματα που εστάλησαν από εταιρείες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και στενών συνεργατών του (ακόμη και από εξαδέλφης του!) προς εταιρεία συμφερόντων του μετέπειτα καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά του φορτίου του «λευκού θανάτου», Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας ζητούσε τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης εγκλημάτων Homeland, προκειμένου να διακριβωθεί αν είναι σύννομα τα επίδικα εμβάσματα προς τον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των ναρκωτικών από τα Εμιράτα στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *