Ελλάδα Πιπεράτα παρασκήνια

Το Politico εκθέτει τη Μαρέβα και τον εξωθεσμικό της ρόλο

Σοβαρό ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης εντός των θεσμικών πλαισίων, γεννά μια εντυπωσιακή αποκάλυψη του Politico που αφορά τη σύζυγο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico αναφέρει ότι «με ένα απλό τηλεφώνημα στην σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη», ένας «συντονιστής» (sic) διακίνησης προσφύγων από το πολύπαθο Αφγανιστάν, «έφερε στην Ελλάδα πάνω από 700 Αφγανές μαζί με τις οικογένειές τους με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών οργανώσεων αρωγής κλπ.»! Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς, μιλάμε για ένα καραβάνι προσφύγων που ξεπερνά τα 2.000 άτομα

Σύμφωνα πάντα με το Politico, o Αμερικανός Αμέντ Χαν, απευθύνθηκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού όταν οι ΗΠΑ «απαγόρευσαν» στις Αφγανές και τις οικογένειές τους να πάνε στο Ιράν γιατί «το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν έχουν καλές σχέσεις».

Αμέντ Χαν, το πρόσωπο-κλειδί

Ας δούμε πώς περιγράφει ο ίδιος ο Αμέντ Χαν τα γεγονότα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού:

«Έστειλα ένα μήνυμα στη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, τη Μαρέβα [Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη], παλιά μου φίλη και της είπα ότι αντιμετωπίζω αυτή την κατάσταση και δεν έχω που να τις πάω [τις Αφγανές].

Μία ώρα αργότερα η Ελλάδα είπε “Ναι, θα τις δεχθούμε”. Δεν χρειάστηκε καν να προσπαθήσω να την πείσω»!

Όπως γράφει το περιοδικό: «Η αρχή έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοί τους εγκατέλειψαν την Καμπούλ μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους με πτήσεις στο εξωτερικό. Ακριβώς τότε ο Αμέντ Χαν αναζητούσε χώρα που να δεχθεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σταθμός για έξι Αφγανές δικηγόρους και τις οικογένειές τους, συνολικά 53 άτομα μέχρι να μεταφερθούν σε άλλο κράτος.

Το Ιράν ήταν η πρώτη χώρα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της προσωρινής φιλοξενίας, αλλά λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, οι ΗΠΑ κι άλλες δυτικές χώρες αρνήθηκαν να τις δεχθούν για μόνιμη εγκατάσταση

Έτσι ο Χαν θυμήθηκε την παλιά του φίλη, τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της έστειλε το μήνυμα. Δύο ώρες αργότερα μιλούσα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, που έστησε μια ομάδα στο WhatsApp για να συντονίσει την επιχείρηση, είπε.

Έτσι άνοιξε ο δρόμος για επέκταση της συνεργασίας με τον Χαν να φέρνει κι άλλες Αφγανές στην Αθήνα με ενδιάμεσους σταθμούς, περιλαμβανομένου του Καζακστάν.

Ο Χαν έκανε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα διατροφής, διαβίωσης και ασφαλιστικής κάλυψης των Αφγανών στο πλαίσιο μιας «άψογης», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, «συνεργασίας», που δείχνει κατά τον ίδιο ότι μικρότερες χώρες αποδείχθηκαν πιο φιλόξενες σε σύγκριση με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις!

«Η μόνη πολιτική ηγετική ικανότητα που είδα στο θέμα της φιλοξενίας των Αφγανών ήταν από μικρές χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, τα Σκόπια, όχι από τα μέλη της G7. Πολλές χώρες έβγαλαν πολλά χρήματα στο Αφγανιστάν και τώρα νίπτουν τας χείρας των και ψάχνουν την επόμενη ευκαιρία», τόνισε στο Politico ο Χαν.

Το δημοσίευμα του Politico συνεχίζει ως εξής: «Οι περισσότερες από τις Αφγανές που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα επιθυμούν να εγκατασταθούν μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά ο κ. Μηταράκης είπε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παράσχει άσυλο σε όλες τους, αν δεν υλοποιηθούν οι προσπάθειές τους να βρουν εναλλακτικές λύσεις».

Όλα αυτά συνέβησαν χωρίς την παραμικρή νομική ή άλλη διατύπωση.

Το Μέγαρο Μαξίμου οφείλει πλέον να τοποθετηθεί επίσημα για το αν το ρεπορτάζ του Politico ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα

Και για να μην παρεξηγηθούμε: σαφέστατα και υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι οι οποίοι υπαγορεύουν αυτοί οι άνθρωποι να βρουν άσυλο και μια προσωρινή φιλοξενία στη χώρα μας, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα μας -υπάρχει πλήθος καταγεγραμμένων μαρτυριών γι’ αυτό.

Το Πολωνικό «τείχος»

Θα μπορούσε η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη να μεσολαβήσει και στη χώρα της, την Πολωνία, να… βοηθήσει την κατάσταση. Όμως, η Πολωνία ως γνωστόν ύψωσε «τείχος» στα σύνορά της με την Λευκορωσία απέναντι σε χιλιάδες άλλους επίσης δυστυχείς ανθρώπους που ζητούσαν διαφυγή από την κόλαση.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού μεταμορφώθηκε σε… «make a wish» παραβιάζοντας τους νόμους της πολιτείας και λειτουργώντας εξωθεσμικά.

Φυσικά είναι ν’ απορεί κανείς τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί σ’ αυτή τη χώρα «μ’ ένα τηλεφώνημα στην Μαρέβα»

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *