Featured Viral Ελλάδα

Απόγνωση στην Κοζάνη για την απολιγνιτοποίηση

Η απολιγνιτοποίηση της χώρας και μάλιστα με διαδικασίες… fast track έχει εξελιχθεί σε ζήτημα «ζωής και θανάτου» για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό της, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για κανονική εμμονή που επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κοζάνη. Η κυβέρνησή του, άγνωστο γιατί, τρέχει πιο γρήγορα απ’ όλη την Ευρώπη στην κούρσα της απολιγνιτοποίησης, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επόμενη μέρα και χωρίς plan B σε περίπτωση αποτυχίας.

Από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κοζάνη έμειναν δύο πράγματα: τα ωραία και παχιά λόγια διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού με τα σχέδια-εκθέσεις ιδεών για τη «δίκαιη μετάβαση της δυτικής Μακεδονίας στην οικονομία του μέλλοντος» και το άφθονο ξύλο και τα χημικά που έφαγαν οι διαμαρτυρόμενοι -εργαζόμενοι της ΔΕΗ και πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της περιφέρειας με μαύρες σημαίες και στεφάνια

Αδιάψευστος μάρτυρας το βίντεο που ακολουθεί

«Τι ζητάμε από εσάς κ. Μητσοτάκη»

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι το άρθρο της δημοσιογράφου Ουρανίας Στυλιάδου, στον ιστότοπο kozan.gr

«Όπως έλεγε και η αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο», «μια καρδιά δεν αρκεί μονάχα να την ακούς αλλά πρέπει και να την καταλαβαίνεις».

Αυτό ζητάμε από εσάς κ. Πρωθυπουργέ, την ενεργειακή καρδιά της χώρας όχι απλά να απαιτείτε να χτυπά προς όφελος όλων, αλλά να την καταλαβαίνετε και όχι να κάνετε τάχα μου ότι την καταλαβαίνετε.

Δεν το λέω εγώ, μα είναι οι πράξεις που το αποδεικνύουν ότι δεν καταλαβαίνετε και σε ορισμένες περιπτώσεις ότι ούτε καν ακούτε.

Η εξίσωση κ. Πρωθυπουργέ δεν βγαίνει όσους τύπους κι αν χρησιμοποιήσουμε, όσες αλχημείες κι αν κάνουμε. Μία λιγνιτοποίηση, μία εποχή που κράτησε 71 χρόνια δεν εξισώνεται με μία εποχή απολιγνιτοποίησης των 3-5-10 ή 15 ετών. Οι απώλειες θα είναι τραγικές, τα νούμερα αμείλικτα.

Λέτε πως «υπάρχει μία απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη ανησυχία από την πλευρά των κατοίκων» αλλά τους εκφραστές αυτών των κατοίκων σήμερα τους φιμώσατε με χημικά.

Μία ακόμα απόδειξη ότι δεν καταλαβαίνετε.

Δεν πτοούμεθα κ. Πρωθυπουργέ, χειρότερο χημικό από τη δουλειά και τις συνθήκες των ορυχείων δεν υπάρχει. Χειρότερο χημικό από την ανεργία που σου τρώει τα σωθικά δεν υπάρχει. Χειρότερο χημικό από την εγκατάλειψη …

Έχουμε συνηθίσει πια να βλέπουμε ανθρώπους με κόκκινα μάτια. Όχι από τα χημικά αλλά από το κλάμα. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχασαν επιχειρήσεις, που έμειναν χωρίς δουλειά, που δεν έχουν ψωμί να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι κάποιου είδους τεστ για να γίνεται με rapid διαδικασίες.

Η Δυτική Μακεδονία είναι ακόμα ζωντανή κ. Πρωθυπουργέ κι εσείς επιλέγετε να την βάλετε σε καταστολή με λουκέτο στις μονάδες βάσης.

Η απολιγνιτοποίηση μπορεί να αποκτήσει «Ιστορικά χαρακτηριστικά» μόνον υπό Δίκαιες συνθήκες όπου ο χρόνος θα είναι σύμμαχος για την κοινωνία και όχι ο θεριστής με το δρεπάνι. Άλλο το rapid test κ. Πρωθυπουργέ και άλλο η rapid απολιγνιτοποίηση

«Μεγαλόπνοα σχέδια» και καταστολή δεν ταιριάζουν, εδώ που τα λέμε η καταστολή (με χημικά) δεν ταιριάζει με τίποτα και πουθενά ούτε καν… όταν η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική».

«Για ένα… φουτουριστικό μέλλον»

Το θέμα της απολιγνιτιποίησης μόλις ξεκίνησε και μάλιστα παράγοντες του κλάδου της ενέργειας λένε ότι «τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Δεν είναι εύκολο να στερείς ανθρώπους από το ψωμί τους και να τους παρουσιάζεις εκθέσεις ιδεών για ένα… φουτουριστικό μέλλον. Δεν είναι θέμα… βολής αλλά ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δικαιώματος στην εργασία και το εισόδημα» συμπληρώνουν οι ίδιοι άνθρωποι.

Φυσικά, η συστημική δημοσιογραφία επέλεξε να μην συμπεριλάβει στα θέματα της ημέρας το άγριο ξύλο που έφαγαν οι διαμαρτυρόμενοι, στην Κοζάνη.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *