Πιπεράτα παρασκήνια

Αποκαλυπτικό για «Noor1» – Bank of Baroda: Τα εμβάσματα Μαρινάκη σε Γιαννουσάκη δεν πήγαν για πετρέλαια στην Horizon!

Σύμφωνα με τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές και την Οικονομική Αστυνομία της ΕΛ.ΑΣ, εταιρείες συμφερόντων Μαρινάκη και στενών συνεργατών του, καθ’ υπόδειξη του επιφανή εφοπλιστή, έστελναν εμβάσματα στον Μάκη Γιαννουσάκη του καταδικασμένου για το ναρκόπλοιο «Noor One», κατά το χρονικό διάστημα που ήταν σε εξέλιξη ο σχεδιασμός που αφορούσε στο «αμαρτωλό» δοκιμαστικό ταξίδι του «Grand Island», κι εν συνεχεία στη χρηματοδότηση και τη μεταφορά του φορτίου – θανάτου των 2,1 τόνων ηρωίνης, που έφθασαν στην Ελευσίνα.

…διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Τα στοιχεία που προσκόμισαν στις αρχές ο κατηγορούμενος Βαγγέλης Μαρινάκης και οι τρεις συγκατηγορούμενοι στενοί συνεργάτες του, σε συνδυασμό με γραπτές ή και προφορικές εξηγήσεις που έδωσαν για τις επίμαχες πιστώσεις προς την εταιρεία του Γιαννουσάκη, κρίθηκε από την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα (Μάρτιος 2018) ότι δεν αφορούσαν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές, όπως κατηγορηματικά συνεχίζουν να ισχυρίζονται οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι και -τελευταία- ο ανακριτής Πετρόπουλος.

Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο δικαιοσύνης χρειάστηκαν σκανδαλωδώς ως τώρα να περάσουν τρεις ανακριτές και 3,5 χρόνια, για να παιχτεί ένα πολύμηνο δικαστικό μπρα ντε φερ, μεταξύ του εισαγγελέα εφετών Τσορμπατζόγλου και του ανακριτή διαφθοράς Πετρόπουλου, για να κρίνει τελικά προ ημερών το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ότι δεν πρέπει να αρχειοθετηθεί η δικογραφία με κατηγορούμενος τους Μαρινάκης, Τσακίρη, Συντυχάκη και Μπαϊρακτάρη, αλλά και να συνεχιστεί η έρευνα με έξι συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις, τις οποίες χρεώθηκε να φέρει σε πέρας ένας τέταρτος ανακριτής (βλ. Λευτέρης Καλτάκης).

Το piperata.gr, μετά από μεγάλη και ενδελεχή δημοσιογραφική έρευνα, ειδικά από το καλοκαίρι του 2020, δύναται να αποδείξει ότι:

  1. Το τραπεζικό έμβασμα ύψους 280.000 ευρώ περίπου, εταιρείας συμφερόντων του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη προς την εταιρεία του Μάκη Γιαννουσάκη, το οποίο δικαιολογήθηκε ως δήθεν πίστωση για κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου του πλοίου «Grand Island», βασίζεται σε ψευδή στοιχεία και επουδενί αφορούσε βλάβη. Το δε «Grand Island» έχει γίνει δεκτό με τελεσίδικη απόφαση ότι ήταν αυτό που έκανε το δοκιμαστικό ταξίδι πριν από το «Noor one» που μετέφερε 3 τόνους ηρωίνης εκ των οποίων στην Ελευσίνα ήρθαν οι 2,1 τόνοι.
  2. Οι αμαρτωλές πιστώσεις από την Capital Ship Management Corp (συμφερόντων Μαρινάκη), ύψους 563.400 και 436.098 δολάρια, καθώς και αυτή της Express Energy Inc (συμφερόντων εξαδέλφης Μαρινάκη με ίδια έδρα με την Capital στον Πειραιά) ύψους 409.962 δολάρια, δεν αφορούσαν πετρέλευση (ανεφοδιασμό με καύσιμα), καθώς, από το συνολικό ποσό ύψους 1,4 εκατ. δολαρίων περίπου, δεν μεταφέρθηκε ποτέ ούτε σεντ στην Horizon, για την οποία ο Γιαννουσάκης υποτίθεται ότι ενήργησε ως broker, ενώ η εταιρεία διέθετε και χρησιμοποιούσε άλλον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση σχετικά με την κίνηση του λογαριασμού της G-Tankers συμφερόντων Μάκη Γιαννουσάκη, που δόθηκε μετά από δικαστική συνδρομή από την Κεντρική Τράπεζα των Εμιράτων, τα χρήματα αυτά ουδέποτε μεταφέρθηκαν -έστω και με αυτόν τον αδόκιμο τρόπο- από τον Γιαννουσάκη στην Horizon.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε η οικονομική αστυνομία (φέρει ημερομηνία 13.12.2017), το επίμαχο αυτό διάστημα όπου ο Μάκης Γιαννουσάκης διατηρούσε εταιρικό λογαριασμό σε δολάρια για την εταιρία των G-Tankers Petroleum FZE στην τράπεζα Bank of Baroda των Εμιράτων: «Οι συναλλαγές που αποτυπώνονται στον εν λόγω λογαριασμό δεν αφορούν πραγματικές εμπορικές συναλλαγές οιουδήποτε είδους μεταξύ της εταιρίας συμφερόντων του G-Tankers και των εταιριών που πραγματοποιούν πιστώσεις στον λογαριασμό του».

Κι όμως, περιέργως και αδικαιολογήτως, η Οικονομική Αστυνομία και οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα «παγιδεύτηκαν» εύκολα και πρόθυμα… σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων των κατηγορουμένων! Αρκέστηκαν στο ότι δικαιολογήθηκαν κάπως (ακόμη και με δήθεν προφορικές συμφωνίες) τα επίμαχα εμβάσματα και δεν επικεντρώθηκαν στο ότι δεν έχει αποδεχτεί με κανέναν τρόπο τι έγιναν τα χρήματα αυτά…

Σ.σ.: Οι αποκαλύψεις από τη δημοσιογραφική έρευνα του piperata.gr συνεχίζονται, ενώ θα ακολουθήσουν «καυτές» αναφορές/ενημερώσεις προς εγχώριες και ξένες αρχές.   

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *