Featured Ελλάδα Πολιτική

Νέο φιάσκο για τις δημοσκοπικές στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Για μια ακόμη φορά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν… έξω στις έρευνές τους για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στο Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ).

Ενώ οι δημοσκόποι προέβλεπαν σκληρή μάχη μεταξύ των κυρίων Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδου, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ έφεραν τα πάνω κάτω και ανέδειξαν θριαμβευτή τον κρητικό ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ, δεύτερο τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Λοβέρδο τρίτο και… καταϊδρωμένο.

Φυσικά όλα αυτά γεννούν ερωτήματα για το αν και κατά πόσο υπάρχουν πλέον σκοπιμότητες πίσω από τις δημοσκοπικές έρευνες ακόμα, δε, και για την επιστημονική πλευρά του πράγματος.

Ας δούμε αναλυτικά τι έλεγαν τρεις από τις δημοσκοπήσεις που έγιναν για λογαριασμό μεγάλων μέσων ενημέρωσης της χώρας μας για την έκβαση τω εκλογών του ΚΙΝΑΛ

Metron Analysis

Προβάδισμα του Ανδρέα Λοβέρδου στη μάχη για την ηγεσία του Κινήματος, όσο η συμμετοχή στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου μεγαλώνει και αδυναμία του Γιώργου Παπανδρέου να κερδίσει στο β’, εφόσον ο ίδιος προκριθεί, είτε βρεθεί απέναντι στον πρώην υπουργό, είτε στον Νίκο Ανδρουλάκη, κατέγραφε στις 14 Νοεμβρίου η έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εταιρεία η μεγαλύτερη μεταβλητή σε αυτή την αναμέτρηση είναι το εύρος (και η σύνθεση) του εκλογικού σώματος, το γκάλοπ μέτρησε τρία πεδία: Το πρώτο είναι η δυνητική ψήφος προς το Κίνημα Αλλαγής και αφορά στην ιστορική βάση της παράταξης, στα «όρια της εκλογικής επιρροής» του ουσιαστικά, που φτάνει στο 45% του γενικού εκλογικού σώματος – τόσοι λένε ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτό το σώμα ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφουν ισοπαλία με 26% έκαστος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είναι στην τρίτη θέση με 23%. Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 6%, ο Παύλος Χρηστίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 4%.

Το τρίτο πεδίο είναι οι ψηφοφόροι που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (ποσοστό 6,8%). Σε αυτό το σώμα ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται με 27%, ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει 26% και ο Ανδρέας Λοβέρδος 23%. Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης με 6% και ο Παύλος Γερουλάνος με 5%.

Δημοσκόπηση Marc

H Marc σε δημοσκόπησή της για την ιστοσελίδα protothema, στις 22 Νοεμβρίου, έβλεπε ντέρμπι μεταξύ Ανδρουλάκη, Παπανδρέου, Λοβέρδου. Όπως σημείωνε η μια βασική τάση είναι η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου να παραμένει ισχυρή και φαβορί για να περάσει στον β’ γύρο, με κύριο αντίπαλό του τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου, παρότι έχει ήδη ένα μήνα στην κούρσα, έδειχνε να θέλει ακόμα μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα.

Ένα δεύτερο, μάλλον αρκετά ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι όσο μεγαλώνει το εκλογικό σώμα και στις κάλπες προσέρχονται άνθρωποι πέραν των σκληρών μηχανισμών και της εναπομείνασας εκλογικής βάσης του ΚΙΝΑΛ, ο Λοβέρδος έχει αυξημένη απήχηση, με τον Ανδρουλάκη να ευνοείται από ένα πιο μικρό κοινό και με τον Παπανδρέου να απευθύνεται κάπου στη μέση.

Τα τρία πεδία της Marc

Η εταιρεία ερεύνησε τις τάσεις για την εκλογική αναμέτρηση της 5ης και της 12ης Δεκεμβρίου σε τρία δυνητικά εκλογικά σώματα. Το πρώτο αποτελείται απ’ όσους στο γενικό εκλογικό σώμα απάντησαν ότι «θα ψηφίσουν σίγουρα» (8,2%) και «μάλλον σίγουρα» (6%). Πρόκειται για ένα εκλογικό σώμα που με αναγωγή στη συμμετοχή των εκλογών του 2019 κυμαίνεται περίπου σε 800.000 ανθρώπους. Το δεύτερο εκλογικό σώμα περιλαμβάνει μόνο την πρώτη κατηγορία, όσους δηλαδή δήλωσαν ότι «θα ψηφίσουν σίγουρα», ήτοι 460.000 ανθρώπους.

Το τρίτο εκλογικό σώμα που μέτρησε η εταιρεία αφορά όσους δηλώνουν ότι ψήφισαν ή προτίθενται να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εθνικές εκλογές και λένε τώρα ότι «σίγουρα» θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες για να επιλέξουν τον νέο αρχηγό – υπολογίζονται στους 270.000.

Στο «μεγάλο κοινό», με ό,τι αυτό σημαίνει και ως πολιτικό εύρημα, ο Λοβέρδος έχει καθαρό προβάδισμα με 37,9%, έναντι 26,8% του Ανδρουλάκη και 19,1% του Παπανδρέου. Στο μεσαίο (εκλογικό σώμα: περίπου 460.000), ο Λοβέρδος διατηρεί επίσης ένα σαφές προβάδισμα στο 33,6%, με τον Ανδρουλάκη να κινείται πάνω κάτω στα ίδια, έχοντας 27,8%, ενώ ο Παπανδρέου κάνει άλμα στο 25,7%.

Όταν το εκλογικό σώμα υπολογίζεται μόνο με εκείνους που ψηφίζουν ή θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές (270.000 περίπου), ο Ανδρουλάκης αποκτά βραχεία κεφαλή με 31,7% έναντι 31,1% του Λοβέρδου, ενώ ο Παπανδρέου παραμένει στα ίδια, καταγράφοντας 25,2%.

ΚΙΝΑΛ: Η δημοσκόπηση της Pulse

Από την πλευρά της η Pulse, στις 26 Νοεμβρίου, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και στο ερώτημα «Ποιος θα προτιμούσατε να εκλεγεί αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ» (που δεν αποτελεί πρόθεση ψήφου) από όσους θα συμμετάσχουν «σίγουρα» στις εσωκομματικές εκλογές, ο Ανδρέας Λοβέρδος λάμβανε το 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης το 25% και ο Γιώργος Παπανδρέου το 23%.

Διαφορετικά, ωστόσο, ήταν τα ποσοστά για το ίδιο ερώτημα, για όσους ψήφισαν το ΚΙΝΑΛ τον Ιούλιο του 2019 ή/και προτίθενται να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής στις επόμενες εκλογές. Εδώ ο Νίκος Ανδρουλάκης λάμβανε το 30%, σε απόσταση μιας μονάδας ακολουθούσε ο Ανδρέας Λοβέρδος (29%) και έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου (21%).

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης προτιμάται, σύμφωνα με την Pulse, από όσους θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και στο ερώτημα «Ποιος μπορεί καλύτερα να πετύχει την ανανέωση του κόμματος», ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ερώτημα «ποιος μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος», όπως και στα ερωτήματα «ποιος μπορεί να αυξήσει απήχηση και ποσοστά» και «ποιος μπορεί να κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση».

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *