Featured Ελλάδα Πολιτική

Ανδρέας Λοβέρδος: «Στηρίζω Ανδρουλάκη…»

Τον νικητή του πρώτου γύρου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, επέλεξε να στηρίξει ο τρίτος της διαδικασίας, Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε προαναγγείλει την κίνησή του αυτή, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Ανδρουλάκη στην πρώτη του επικοινωνία μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Σύμφωνα με την πλευρά του ευρωβουλευτή, «ο κ. Ανδρουλάκης συζήτησε σε καλό κλίμα με τον κ. Λοβέρδο και τον συνεχάρη για τον αγώνα του. Αναγνώρισαν ως κοινή προτεραιότητα την ενότητα και το μεγάλωμα της παράταξης. Ο κ. Ανδρουλάκης καλεί όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες του Β’ γύρου για να ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική που ήδη δημιουργείται υπέρ της παράταξης».

Η ανακοίνωση Λοβέρδου

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ως εξής:

«Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου τους 270.000 πολίτες, που με ανεξάντλητη υπομονή κατάφεραν να ψηφίσουν και μετέβαλαν την 5η Δεκεμβρίου σε γιορτή της Δημοκρατίας. Εκφράζω την κατανόησή μου σε όσους δεν μπόρεσαν να υπομείνουν την πολύωρη αναμονή στις ουρές κι έτσι δεν ψήφισαν, με ευθύνη εκείνων που δεν ήθελαν περισσότερες κάλπες.

Τους 70.000 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην επιλογή τους, καθώς και στο περιεχόμενο και τα μηνύματά της. Κατά την προεκλογική περίοδο η υποψηφιότητά μου και οι υποστηρικτές της κερδίσαμε σε πολλά σημεία της μάχης των ιδεών που δώσαμε.

Την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και των συμβόλων του, το στόχο του υπερδιπλασιασμού των δυνάμεων, την επαναφορά του πατριωτικού χαρακτήρα της Δημοκρατικής Παράταξης κ.α. Επιχειρήσαμε ακόμη με όλες μας τις δυνάμεις να φέρουμε στο επίκεντρο της προεκλογικής συζήτησης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά με σεμνότητα και ενότητα, πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, όπως τις εκθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο.

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου οδηγείται σε δεύτερο γύρο. Προσπάθησα τόσο ιδιωτικώς όσο και δημοσίως αυτό να αποτραπεί, αλλά δεν έπεισα. Οι δύο υποψήφιοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όπως άλλωστε όλοι μας. Ο ένας από τους υποψηφίους έχει δοκιμαστεί και οι ελπίδες που γεννά το εγχείρημά του είναι συνεπώς περιορισμένες. Ο έτερος υποψήφιος δεν είναι Βουλευτής στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ούτε στο χαρακτήρα μου είναι, ούτε θεωρώ σωστό ένας πολιτικός όπως εγώ να επιχειρεί να «καθοδηγήσει» τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που τον ψήφισαν. Οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μου, όμως, θα γνωρίζουν πάντοτε τί σκέφτομαι και τί αποφασίζω. Και επειδή είμαι πολιτικός θέσεων και ουδέποτε έκρυψα τις απόψεις μου, δηλώνω ότι αυτονόητα σέβομαι την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου και πως στις εκλογές της Κυριακής 12 Δεκεμβρίου θα ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, με την επισήμανση ότι έως την ανακοίνωση της παρούσας δήλωσης δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του.»

Ενοχλημένος ο Γιώργος

«Η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν πολιτικά αναμενόμενη, γι’ αυτό και δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Όμως, οι προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχουν τώρα επιλογή, την προοδευτική πρόταση του Γιώργου Α. Παπανδρέου», ήταν η αντίδραση -εμφανώς ενοχλημένη- της πλευράς Παπανδρέου.

Το τελικό αποτέλεσμα

Δύο ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δόθηκε το τελικό αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής, με καταμετρημένο πλέον το 100% των ψήφων.

Έτσι στο οριστικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 99.120 ψήφους και ποσοστό 36,88%.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 75.183 ψήφους και 27,97%, που τον φέρνει κάτι λιγότερο από 9 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έλαβε περίπου 5.500 ψήφους λιγότερες από τον πρώην πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα 69.827 και ποσοστό 25,98%.

Ο Παύλος Χρηστίδης πήρε 8.733 ψήφους και 3,25%. Ο Παύλος Γερουλάνος 8.027 και 2,99% και ο Χάρης Καστανίδης 7.908 και 2,94%.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *