Featured Ελλάδα Πολιτική

Χανς Κλούγκε: Διπλωματικό άδειασμα σε Μητσοτάκη

Υπό αμφισβήτηση έστω και εμμέσως έθεσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Χανς Κλούγκε βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου προ ημερών όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε καλό κλίμα και με ανταλλαγή εκατέρωθεν φιλοφρονήσεων. Παρ’ όλα αυτά τόσο κατά τη συνάντηση όσο και μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΟΥ στην «Καθημερινή» έστειλε κάμποσα μηνύματα προς την κυβέρνηση

Χανς Κλούγκε: «Εσχατη λύση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός»

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «τολμηρή κίνηση» την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, ωστόσο δεν δίστασε να τονίσει παρακάτω τα εξής: «πιστεύω κατ’ αρχάς ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες με κάθε δυνατό τρόπο, με τη βοήθεια ανθρωπολόγων και πολιτικών επιστημόνων, και μια τέτοια κίνηση να είναι η έσχατη λύση».

Στη συνέχεια ο κ. Χανς Κλούγκε αρκέστηκε να σχολιάσει πως «είναι μια απόφαση που παίρνει κάποια χώρα με βάση το νομικό της σύστημα», ενώ και κατά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό μέγαρο ήταν εξαιρετικά φειδωλός, τονίζοντας όμως πως «ασφαλώς, εντός του νομικού και κοινωνικού πλαισίου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη».

Οι παραπάνω αναφορές του στελέχους του ΠΟΥ μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού εκπροσωπώντας την ηγεσία του Οργανισμού για την Ευρώπη, προ δύο εβδομάδων δήλωσε στο BBC πως το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρείται «έσχατη λύση», προτάσσοντας να ξεκινήσει μία «νομική και κοινωνική συζήτηση» γύρω από αυτό.

Μάλιστα, ο κ. Κλούγκε ξεκαθάρισε τότε πως «πριν από αυτό (σ.σ. το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού) υπάρχουν άλλα μέσα όπως το πάσο για την Covid». Κρίνοντας από την αντίδρασή του θα πρέπει να ήρθε μάλλον σε αμηχανία, αφού το πρωθυπουργικό επιτελείο φάνηκε να μην γνωρίζει καν τις συγκεκριμένες θέσεις του.

Το λάθος μήνυμα για τέλος της πανδημίας

Το δεύτερο σημείο της συνέντευξής του που δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά, είναι η απάντηση που έδωσε για την «επιστροφή στην κανονικότητα». Ο κ. Κλούγκε τόνισε πως «η πρόκληση είναι ότι οι χώρες βιάζονται να θεωρήσουν ότι η πανδημία τέλειωσε, όταν στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε μια άλλη κατάσταση», προσθέτοντας πως «δεν είναι αυτή τη στιγμή καιρός για εφησυχασμό».

Προφανώς, οι αναφορές Μητσοτάκη όπως αυτή στο τελευταίο του τηλεοπτικό μήνυμα για την πανδημία, όπου υποστήριξε πως «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο», αλλά και άλλες όπως αυτή με το «τελευταίο μίλι» τον κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των ηγετών που με κάθε ευκαιρία δίνει λάθος μηνύματα στους πολίτες.

«Υπάρχει μια παρεξήγηση πάνω στο τι κάνει ένα εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση. Γι’ αυτό και μόνον ο εμβολιασμός δεν είναι αρκετός. Χρειαζόμαστε, όπως λέμε, μια προσέγγιση “εμβολιασμού +”. Εμβόλια και μέτρα δημόσιας υγείας» σημείωσε ακόμα ο κ. Κλούγκε, εκθέτοντας περαιτέρω την κυβέρνηση που εδώ και έναν χρόνο διαμηνύει πως με το εμβόλιο «παίρνουμε πίσω την ελευθερία μας».

Σε ένα σημείο πάντως, ταυτίστηκαν οι κύριοι Κλούγκε και Μητσοτάκης και αυτό είχε να κάνει με το σπάσιμο της πατέντας του εμβολίου. Στο θέμα αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ υποστήριξε πως «μπορούμε να κάνουμε πολλά πριν από αυτό». Και αυτή η ταύτιση που αγγίζει τις ιδεολογικές ταυτότητες των δύο ανδρών, ίσως εξηγεί την τόση ευγένεια και τις προσεκτικές αναφορές του κ. Χανς Κλούγκε

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *