Ισραήλ - Περιβάλλον: «Μαύρισαν» οι ακτές του από πίσσα εξαιτίας πετρελαιοκηλίδας | piperata.gr Skip to main content
ΙΣΡΑΗΛ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ

Ισραήλ - Περιβάλλον: «Μαύρισαν» οι ακτές του από πίσσα εξαιτίας πετρελαιοκηλίδας

Τεράστια οικολογική καταστροφή έχουν υποστεί οι ακτογραμμές του Ισραήλ εξαιτίας πετρελαιοκηλίδας που γέμισε με πίσσα μεγάλο μέρος των ακτογραμμών του. Η ζημιά στο περιβάλλον  είναι ανυπολογίστη καθώς θα χρειαστούν μήνες, ακόμα και χρόνια για να επανορθωθεί σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Την Κυριακή, χιλιάδες εθελοντές έσπευσαν να καθαρίσουν όγκους πίσσας από τις παραλίες. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός κινητοποιεί χιλιάδες στρατιώτες για να συνδράμουν στις προσπάθειες. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην πλησιάζουν τις πληγείσες ακτές μέχρι νεωτέρας.

 

ΙΣΡΑΗΛ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ

 

Προσπαθούν να εντοπίσουν το πλοίο οι αρχές

 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τεράστια καταστροφή. Επιβεβαιώνοντας το κόστος για την άγρια ζωή, ανήρτησαν φωτογραφίες χελωνών που είχαν καλυφθεί από πίσσα.

 

Το περιστατικό ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής καταιγίδας, που καθιστούσε δύσκολο να διακρίνει κανείς την πίσσα που προσέγγιζε τις ακτές και να την αντιμετωπίσει ενώ έπλεε στη θάλασσα, επισημαίνουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

 

Σε συνεργασία με ευρωπαϊκές υπηρεσίες, το Ισραήλ αναζητά την πιθανή πηγή  πετρελαιοκηλίδας που προκάλεσε την 11η Φεβρουαρίου ένα πλοίο, που διέπλεε σε απόσταση 50 χιλιόμετρων από τις ακτές. Εικόνες από τους δορυφόρους και η διαμόρφωση ενός μοντέλου κίνησης των κυμάτων βοηθούν στο να περιοριστεί η έρευνα.

 

Εννέα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή ερευνώνται, δήλωσε η υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας Γκίλα Γκάμλιελ.

 

«Οι πιθανότητες είναι παραπάνω από καλές ότι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε το συγκεκριμένο πλοίο», είπε η ίδια στο Ynet TV.

 

Εάν καταφέρει να βρει το πλοίο, το Ισραήλ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του. Μία περίπτωση θα ήταν να μηνύσει τις ασφαλιστικές εταιρείες για την καταβολή αποζημίωσης, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τη διαχείριση των οποίων θα χρειαστούν ενδεχομένως δεκάδες εκατομμύρια σεκέλ.

 

Την περασμένη εβδομάδα, μια πτεροφάλαινα μήκους 17 μέτρων ξεβράστηκε σε παραλία του βόρειου Ισραήλ. Η Αρχή Φύσης και Πάρκων της χώρας γνωστοποίησε σήμερα ότι κατά τη διαδικασία νεκροψίας, εντοπίστηκε υλικό, με βάση το πετρέλαιο, στο κουφάρι της φάλαινας.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV