Κορωνοϊός: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων | piperata.gr Skip to main content
Κορωνοϊός: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων

Κορωνοϊός: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων

Την ανάγκη αυστηρής τήρησης του απαιτούμενου διαστήματος για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανοσία του εμβολιασθέντος, τόνισε εκ νέου σήμερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Αφού επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο φάσεις, της πρώτης και της δεύτερης δόσης, τόνισε πως, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος».

 

«Είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα που συστήνεται και είναι αυστηρό, μετά από 21 ημέρες, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις, για να μπορέσει να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος αυτό που θα λέγαμε το “διαβατήριο” για την ανοσία του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Η πρόεδρος της επιτροπής αναφέρθηκε στη συζήτηση που όπως είπε γίνεται αυτές τις μέρες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για διάφορα χρονοδιαγράμματα που τροποποιούν το σχήμα το οποίο τηρούμε στη χώρα μας από 4, 6 μέχρι 12 εβδομάδες για να γίνεται η δεύτερη δόση.

 

«Αυτό δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική του δικού μας εμβολιασμού, που είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές των κλινικών μελετών που έχουν αποδώσει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα με αυτό το σχήμα», ξεκαθάρισε η ίδια.

 

Αλλά και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στο ρυθμό εμβολιασμού, ο οποίος όπως είπε έχει αυξηθεί αυτές τις ημέρες, ξεπερνώντας τους 17.000 καθημερινά, ανέφερε από την πλευρά του, ότι η χώρα μας από την πρώτη στιγμή επέλεξε ως τακτική, να εξασφαλίζει για κάθε έναν πολίτη που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση.

 

«Και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησαν αυτή την τακτική, κάποιες χώρες επέλεξαν να έχουν ένα πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο, και φάνηκε, ότι σε περίπτωση που έχουμε κάποιες καθυστερήσεις ή ανακατανομές στις παραδόσεις, να υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για τους πολίτες», σημείωσε ο ίδιος.

 

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι η πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων και τα αντισώματα αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού σιγά-σιγά για να φτάσουν γύρω στη 15η ημέρα ένα επίπεδο, προστατευτικό κατά 52%.

 

Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95% και αυτή είναι καθοριστική για την επιτυχία του εμβολιασμού και την προστασία του ατόμου.

 

Μάλιστα, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι στα ηλικιωμένα άτομα, που ήταν η ομάδα που εκλήθη από τις πρώτες να εμβολιαστεί, υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από νεότερων ατόμων.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV