Δεν απάντησε ο Δένδιας για τον "εθνικισμό" των 12 μιλίων - Εκτεθειμένοι Γεραπετρίτης και Χρυσοχοΐδης | piperata.gr Skip to main content
Δεν απάντησε ο Δένδιας για τον "εθνικισμό" των 12 μιλίων - Εκτεθειμένοι Γεραπετρίτης και Χρυσοχοΐδης

Δεν απάντησε ο Δένδιας για τον "εθνικισμό" των 12 μιλίων - Εκτεθειμένοι Γεραπετρίτης και Χρυσοχοΐδης

Δεν έδωσε σαφή απάντηση ο Νίκος Δένδιας για τις πρόσφατες δηλώσεις με τις οποίες αμφισβήτησαν το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Χρυσοχοϊδης.

 

Παρά τα ξεκάθαρα ερωτήματα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση ο υπουργός Εξωτερικών επέλεξε δυο φορές να μην τοποθετηθεί, τόσο στην ομιλία του όσο και στην δευτερολογία του, "αδειάζοντας" τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτακη.

" Είπατε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλήθεια πώς το κάνουμε όλο αυτό το διάστημα κ. Δένδια; Πώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε σε ό,τι αφορά τις έρευνες που διεξήγαγε στην αρχική φάση το Oruc Reis στο πλαίσιο της δυνητικής ΑΟΖ που διαθέτει η χώρα μας, είτε σε αυτή τη τελευταία φάση εντός των 12 μιλίων;", ρώτησε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Και συμπλήρωσε: "Δύο πολύ στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, υπουργοί της κυβέρνησής σας, ο κ. Γεραπετρίτης τις προάλλες και ο κ. Χρυσοχοΐδης χθες εδώ σε αυτή την αίθουσα, έκαναν δύο πάρα πολύ ρητές δηλώσεις, τις οποίες δεν τις ακούσαμε μόνο εμείς και αντιδράσαμε, δεν τις άκουσαν μόνο βουλευτές της ΝΔ και αντέδρασαν, τις άκουσαν και οι γείτονες.

Και άκουσαν τον κ. Γεραπετρίτη να λέει ότι για μας κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια και εχθές άκουσαν το ανεκδιήγητο που είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι είναι εθνικισμός η ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια που προτείναμε να γίνει αρχικά νοτίως της Κρήτης-διαφωνείτε κ. Δένδια με αυτό;- σε μια προοπτική να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα νησιά της ανατολικής Μεσογείου.

Έχετε υποχρέωση κ. Δένδια σήμερα να πάρετε θέση για την τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι είναι εθνικισμός η επέκταση των 12 μιλίων. Και επαναλαμβάνω, όχι για μας εδώ, ούτε καν ίσως για τον ελληνικό λαό, πρωτίστως για αυτούς που μας ακούνε από απέναντι".

 

Η απάντηση Δένδια

«Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, να μην με προκαλούν επ΄ αυτού». 

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στις εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία, επανέλαβε την πάγια θέση για την ανάγκη να υπάρξει κλίμα σεβασμού και φιλικών σχέσεων και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ανέχεται παραβατικές αξιώσεις και απειλές πολέμου και δεν συμπλέει με μονομερείς διεκδικήσεις.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική φάση, η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι φοβική. Αντιστρέψαμε το αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού που ήθελαν να επιβάλουν οι διπλωμάτες της Τουρκίας για εμάς στην Ευρώπη. Έλεγαν παντού ότι οι Έλληνες δεν συμφωνούν με κανέναν. Όμως συμφωνούμε με όλους τους γείτονές μας. Κάναμε συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Αλβανία, προχωράμε με όλους πλην της Τουρκίας», είπε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας προασπίσει με κάθε τρόπο την κυριαρχία της και τα δικαιώματα της.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV