Γυμνή φωτογράφιση σε μνημείο στα Χανιά - Έντονες αντιδράσεις (pics) | piperata.gr Skip to main content
Γυμνή φωτογράφιση στο μνημείο του Ναυαγίου στα Χανιά

Γυμνή φωτογράφιση σε μνημείο στα Χανιά - Έντονες αντιδράσεις (pics)

Γυμνή φωτογράφιση αποφάσισαν να κάνουν άγνωστοι στο μνημείο του ναυαγίου “Ηράκλειον” στο παλιό λιμάνι, των Χανίων, σήμερα το απόγευμα.

 

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα ''Χανιώτικα Νέα'', το μοντέλο ποζάρει αμέριμνο στον φακό του φωτογράφου σε ένα μνημείο με μεγάλη ιστορία, το οποίο δημιουργήθηκε στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του πλοίου ''Ηράκλειον'', στις 8 Δεκεμβρίου του 1966.

 

οπ

 

Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο στήθηκε για τα θύματα του ναυαγίου της 8ης Δεκεμβρίου του 1966. Τη «μαύρη» μέρα που περισσότερες από 200 ψυχές βυθίστηκαν μια για πάντα στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, λίγα μόλις λεπτά μετά το ναυάγιο του επιβατικού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειον», στ’ ανοικτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα, κοντά στη Μήλο.

 

ΜΝΗΜΕΙΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

 

Ο Δημος

Ουδέποτε δόθηκε, ούτε θα μπορούσε να δοθεί άδεια για μια φωτογράφηση που να προκαλεί τη μνήμη ή το έργο τέχνης.
Με τα λόγια αυτά σχολίασε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τη γυμνή φωτογράφηση που έγινε στο μνημείο για τους νεκρούς, του ναυαγίου “Ηράκλειον”.

Παράλληλα ο κ. Σημανδηράκης ξεκαθάρισε πως για το θέμα θα επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρει τα εξής:

“Το γλυπτό στην Πλατεία Τάλω φιλοτεχνήθηκε από τη διακεκριμένη Χανιώτισσα γλύπτρια Αντωνία Παπατζανάκη και τοποθετήθηκε στο σημείο το 1990, στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου του πλοίου “Ηράκλειον”, που τον Δεκέμβριο του 1966 στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Δεν είναι “το Χέρι”, δεν είναι ένα ακόμα συντριβάνι, δεν είναι ένα ακαταλαβίστικο για πολλούς κατασκεύασμα.
Είναι ένα έργο τέχνης, φόρος τιμής σε ένα θλιβερό γεγονός που σημάδεψε τη νεώτερη ιστορία του τόπου.
Όποιος αδυνατεί να κατανοήσει την αξία του, μπορεί να διαβάσει τη δίγλωσση επιγραφή στη βάση του, που αναφέρεται στα γεγονότα του ναυαγίου.

Από κει και πέρα, η συμπεριφορά και η στάση καθενός απέναντι στο έργο και τη μνήμη είναι συνάρτηση της παιδείας, της αντίληψης, του αισθητικού επιπέδου και της ενσυναίσθησής του.

– Είναι προφανές ότι από τον Δήμο Χανίων ουδέποτε δόθηκε, ούτε θα μπορούσε να δοθεί άδεια για μια φωτογράφηση που να προκαλεί τη μνήμη ή το έργο τέχνης.

Παράλληλα, είμαστε βέβαιοι ότι οποιοσδήποτε γίνεται μάρτυρας προσβολής των μνημείων της πόλης μας, θα πρέπει να αναφέρει άμεσα το γεγονός στις αστυνομικές ή λιμενικές αρχές, ώστε να πράξουν τα δέοντα.

Η έκθεση ενός έργου τέχνης στον δημόσιο χώρο, χωρίς μουσειακή φύλαξη και απαγορεύσεις στην πρόσβαση, το καθιστά ιδιοκτησία όλων μας, αλλά ταυτόχρονα, απαιτεί σχέσεις εμπιστοσύνης με υπεύθυνους πολίτες”.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV