ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το μυστήριο με Βαλυράκη και οι χαμένοι θησαυροί στη Νότια Εύβοια | piperata.gr Skip to main content
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το μυστήριο με Βαλυράκη και οι χαμένοι θησαυροί στη Νότια Εύβοια

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το μυστήριο με Βαλυράκη και οι χαμένοι θησαυροί στη Νότια Εύβοια

Μια τεράστια περιουσία σε μετρητά και τιμαλφή, αναφέρεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ότι βρίσκεται στην κατοχή Ελλήνων τρομοκρατών. Το χρήμα που προέρχεται από ληστείες υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια δολάρια έχει μετατραπεί στο αμερικάνικο νόμισμα από δραχμές, στο διάστημα από την καθιέρωση του ευρώ (Φεβρουάριος 2002) έως την περίοδο της εξάρθρωσης της 17Ν (Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2002).

 

Γράφει ο Μιχάλης Ι. Ασημάκης

 

Επιπλέον ένα άγνωστο ποσό χρυσών λιρών έχει ρευστοποιηθεί σε ευρώ εκείνη την εποχή και φημολογείται ότι προέρχεται από εκβιασμούς σε βάρος επιχειρηματιών από τρομοκράτες, κάποιοι εκ των οποίων πλέον έχουν αποβιώσει. Όλα μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους γι’ αυτό και εξετάζονται με μεγάλη προσοχή. Ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη την Κυριακή το απόγευμα, η καταγγελία το ίδιο βράδυ ενός αυτόπτη μάρτυρα ότι ο παλαιός πολιτικός δολοφονήθηκε, συμπίπτει χρονικά με την είδηση περί ενδεχόμενης αποφυλάκισης των εναπομεινάντων μελών της οργάνωσης που επί 27 έτη παρέμενε ασύλληπτη και όταν το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται (σ.σ.: επί των ημερών Χρυσοχοΐδη στο τότε υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, για να μην ξεχνιόμαστε), τότε έκλεισαν τα στόματα για την πρώτη γενιά.

 

Ο Βαλυράκης τη δεκαετία του ’80 και του ’90 (έως το 1996) είχε ως υφυπουργός και υπουργός Δημόσιας Τάξης την ατζέντα των εν Ελλάδι οργανώσεων και των διασυνδέσεων τους με το εξωτερικό αφού και ο ίδιος έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 γυρνούσε σε Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία συμμετέχοντας για λογαριασμό του ΠΑΚ και μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ, σε διάφορες εκδηλώσεις. Επίσης, επί Παπανδρέου το 2010, ήταν πρόεδρος της εξεταστικής για τη Siemens κι ήταν απόλυτος γνώστης του δικτύου των παράνομων χρηματοδοτήσεων προς τα πολιτικά πρόσωπα ορισμένα εκ των οποίων φυλακίστηκαν αφήνοντας ωστόσο πίσω τους πολλά θαμμένα εκατομμύρια.

 

Κι όλες οι φήμες, οι ψίθυροι της φυλακής, τα κουτσομπολιά των μικρών κοινωνιών στη νότια Εύβοια καταλήγουν στο ότι «τα λεφτά είναι κάπου εδώ».

 

Γιωτόπουλος

 

Ελάχιστοι θυμούνται τι έγραφε το 2016 ο αρχηγός της οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σε μια από τις λίγες σχετικά επιστολές του για τα ασύλληπτα μέλη και την πολιτική τους ταυτότητα. Τα εξής πολύ… κωδικοποιημένα: «Στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν που αποκαλύφθηκε το 2002, υπήρχε ένα όπλο που “έκαιγε” ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Το όπλο αυτό δε βρέθηκε. Ποιος το εξαφάνισε; Οι Μυστικές Υπηρεσίες; Κάποιος απ’ τους συλληφθέντες που συνεργάστηκε με τις Αρχές; Δεύτερο, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή θα ‘πρεπε να βρεθούν επίσης σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου. Ούτε αυτά βρέθηκαν. Ποιος τα εξαφάνισε; Τρίτο, υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο (2) κολλητών του από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Καταθέσεις περισσότερες από μία.

 

Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν και να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις (3) αυτοί συνδέονταν με άλλους πέντε (5). Απ’ αυτήν την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ (8), ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες. Αλλοι σε βίαιες ενέργειες σοβαρές που προκάλεσαν τραυματισμούς. Ενώ η δραστηριότητα των πιο ασήμαντων ήταν πιο ουσιαστική και πιο συνειδητή απ’ αυτήν ορισμένων που καταδικάστηκαν στη Δίκη σε σχετικά μικρές ποινές και εξέτισαν πραγματική ποινή άνω των 5 χρόνων. Κανένας απ’ αυτούς δε συνελήφθη. Σε κανένα δεν ασκήθηκε δίωξη. Γιατί;

 

Για δύο λόγους. Ο πρώτος κυριότερος και καθοριστικός είναι ότι οδηγούσαν σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, τον οποίο δεν ήθελαν να αγγίξουν. Που δεν είναι βέβαια η αριστερά είτε κοινοβουλευτική είτε εξωκοινοβουλευτική. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αν συλλαμβάνονταν έστω 2 ή 3 απ’ αυτούς, δεν υπήρχε καμία περίπτωση να καταδικαστώ ως ηθικός αυτουργός. Γιατί το προφίλ τους, τόσο το πολιτικό όσο και το επαγγελματικό είχε κάποια βαρύτητα και δεν θα μπορούσαν να τους παρουσιάσουν ως απλά ενεργούμενα που εκτελούν τυφλά τις εντολές μου. Οι παλιοί μου φίλοι της Δικτατορικής περιόδου χρησιμοποιήθηκαν ως μανδύας πίσω απ’ τον οποίο, τους έκρυψαν. Δεν έχαναν ευκαιρία ν’ αφήνουν ανοιχτά υπονοούμενα ότι αυτοί ήταν τα μέλη της 17Ν».

 

O ξένες μυστικές υπηρεσίες

 

Και συνέχιζε ο Γιωτόπουλος: «Την πλεκτάνη αυτή σχεδίασαν και οργάνωσαν οι μεγάλες ξένες Μυστικές Υπηρεσίες τις οποίες απομυθοποίησαν το Γκουαντάναμο αλλά και η κινηματογραφική ταινία “Στο όνομα του Πατρός”, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Με τη συναίνεση βέβαια της πολιτικής ηγεσίας και των δύο πρώην μεγάλων πολιτικών κομμάτων της χώρας. Την πρακτική εκτέλεσή της, ανέλαβαν ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο τότε Εισαγγελέας για την Τρομοκρατία. Γι’ αυτό και απολαμβάνουν μέχρι σήμερα μιας ιδιότυπης ασυλίας για τις πράξεις τους αλλά και για τους λόγους τους, όσο εξωφρενικοί κι αν είναι. Την πλεκτάνη αυτή συνέχισαν να την εκμεταλλεύονται μέχρι πρότινος. Πριν από 2 ή 3 χρόνια το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδιδε ανακοινώσεις για ασύλληπτα μέλη της 17Ν και για κίνδυνο αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας. Αποσιωπώντας βέβαια ότι όχι μόνο τους γνώριζαν όλους, αλλά και ότι ήταν αυτοί -ακριβέστερα η CIA- που απεφάσισαν να μην τους συλλάβουν. Κι ότι ήταν ακίνδυνοι αφού τους είχαν καταστήσει ομήρους στα χέρια τους, εκβιάζοντάς τους.

 

Αν είχαν συλληφθεί η Δίκη θα έπαιρνε άλλη τροπή. Η διαδικασία θα είχε τελείως άλλη πολιτική κατεύθυνση και ίσως η Δίκη να ήταν δίκαιη. Τέλος η απόφαση για αρκετούς απ’ τους κατηγορουμένους αλλά και για μένα, θα ήταν τελείως διαφορετική».

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV