Κορωνοϊός: Απόλυτος εφιάλτης με 1547 νέα κρούσματα, 108 διασωληνωμένους και 10 νεκρούς | piperata.gr Skip to main content
Κορωνοϊός: Απόλυτος εφιάλτης με 1547 νέα κρούσματα, 108 διασωληνωμένους και 10 νεκρούς

Κορωνοϊός: Απόλυτος εφιάλτης με 1547 νέα κρούσματα, 108 διασωληνωμένους και 10 νεκρούς

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 34299, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες.

 

4003 (11.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12552 (36.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 

108 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 280 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 603 θανάτους συνολικά στη χώρα. 228 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4.
  • Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 21:00 το βράδυ.
  • Στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προταθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
  • Αύξηση της τηλεργασίας
  • Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.

 

Στο «κόκκινο» το σύστημα υγείας
 

Η «έκρηξη» στις εισαγωγές οδηγεί σε αύξηση και των ασθενών που εισέρχονται στην εντατική, ενώ η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων και στο σύστημα υγείας.

 

Στα μεγάλα νοσοκομεία τα κρεβάτια γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς. Για παράδειγμα, στο Θριάσιο η κλινική έχει γεμίσει και περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

 

Στον Ευαγγελισμό μόλις 15 κρεβάτια μένουν κενά, καθώς 75 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου, ενώ πλήρεις είναι και οι κλινικές του Σωτηρία με 90 ασθενείς. Και στο Γεννηματάς 23 από τα 31 κρεβάτια στην κλινική κορωνοϊού είναι κατειλημμένα.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται, ωστόσο, πως το αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

 

Στην Καστοριά 12 ασθενείς νοσηλεύονται. Η παθολογική έκλεισε για να δοθούν τα κρεβάτια αποκλειστικά για ασθενείς με συμπτώματα του ιού. Τα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης είναι στα όριά τους ενώ στο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων δόθηκαν επιπλέον 24 κρεβάτια για περιστατικά κορωνοϊού, καθώς η κατάσταση στα Ιωάννινα είναι ανησυχητική.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV