Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Τσακρή για 4.000 νεκρούς στην Ελλάδα έως και την 1η Φεβρουαρίου | piperata.gr Skip to main content
Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Τσακρή για 4.000 νεκρούς στην Ελλάδα έως και την 1η Φεβρουαρίου

Κορωνοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Τσακρή για 4.000 νεκρούς στην Ελλάδα έως και την 1η Φεβρουαρίου

Στην εφιαλτική πρόβλεψη ότι με τα ισχύοντα μέτρα κατά του κορωνοϊού, οι θάνατοι στη χώρα θα φτάσουν τους 4.000 έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021 προχώρησε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

 

Μιλώντας για την αποδοτικότητα των μέτρων σε επίπεδο δημόσιας υγείας στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο καθηγητής Μικροβιολογίας -επικαλούμενος μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ- εξήγησε ότι εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.

 

Εάν υπάρξει ωστόσο πλήρης χαλάρωση των μέτρων από εδώ και πέρα, τότε σύμφωνα με η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου ο αριθμός των θανάτων φτάνει στο ιλιγγιώδες νούμερο των 14.000 νεκρών.

 

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι η Ελλάδα τώρα μπαίνει στο πραγματικό επιδημικό κύμα καθώς αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.

«Όλες οι προβλέψεις συντελούν ότι θα έχουμε νέα αύξηση (κρουσμάτων) εάν τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν λειτουργήσουν αποτελεσματικά ή αν δεν ληφθούν και άλλα μέτρα -που είναι πάρα πολύ πιθανό, όλη η Ευρώπη κινείται σε αυτό το πλαίσιο».

 

Όπως σημείωσε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενδέχεται να προτείνει επιπλέον μέτρα τις επόμενες ημέρες και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις αποφασίσει λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους.

 

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της επέκτασης της τηλεργασίας που όπως εξήγησε θα βοηθήσει στην αποφόρτιση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι εργαστηριακοί έλεγχοι πέραν από τις ιχνηλατήσεις στην κοινότητα αλλά και σε κλειστές δομές, για να ανιχνεύονται εγκαίρως νέες μικρές ή μεγάλες εστίες της πανδημίας.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV