Νόνη Δούνια (ΝΔ): «Μόλις τελειώσει το lockdown θέλω να ταξιδέψω, να δω τη μητέρα μου» | piperata.gr Skip to main content
Νόνη Δούνια (ΝΔ): «Μόλις τελειώσει το lockdown θέλω να ταξιδέψω, να δω τη μητέρα μου»

Νόνη Δούνια (ΝΔ): «Μόλις τελειώσει το lockdown θέλω να ταξιδέψω, να δω τη μητέρα μου»

Η Νόνη Δούνια, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Πειραιώς, είναι βεβαίως γνωστή στους Έλληνες πολύ πριν περάσει το κατώφλι της Βουλής. Σήμερα, ως μητέρα δύο παιδιών στην εφηβεία, δηλώνει την τεράστια αγωνία της για την «ζημιά» της πανδημίας στην άθληση όλων των νέων που ενώ έκαναν προπόνηση 3 και 4 ώρες την ημέρα, ξαφνικά περνούν αναγκαστικά τον περισσότερο χρόνο τους μπροστά σε έναν υπολογιστή.

 

Η εντυπωσιακή βουλευτίνα, τον τελευταίο χρόνο πέρασε μια σημαντική περιπέτεια με την υγεία της αλλά όπως λέει στην συνέντευξή της στo PIPERATA.GR «δεν ανήκει ακριβώς στις ευπαθείς ομάδες», ξεκαθαρίζει ωστόσο, πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοβάται την έκθεση στον κορωνοϊό.

Ενδιαφέρον έχει η εικόνα που παρουσιάζει για την οικογένειά της καθώς όλοι τους είναι υποχρεωμένοι να «εργάζονται» μπροστά σε έναν υπολογιστή για μεγάλο διάστημα της ημέρας. Όπως έχει την σημασία του και το μήνυμα που στέλνει στον Πρωθυπουργό σχετικά με το που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί – μετά και από δική μας πίεση ομολογουμένως.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γιατζόγλου

 

 • Κυρία Δούνια, μελετώντας λίγο όσα έχουν γραφτεί για εσάς το τελευταίο διάστημα, παρατήρησα πολλά δημοσιεύματα για την περιπέτεια της υγείας σας. Kάποια για τον κορωνοϊό και κάποια ελάχιστα σε ερωτήσεις και αναφορές σας για προβλήματα κυρίως της εκλογικής σας περιφέρειας. Ξεκινώντας από την υγεία σας και με δεδομένο ότι ζούμε μια πανδημία, εσείς είστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου;

Δεν είμαι ακριβώς, δεν ανήκω ακριβώς στις ευπαθείς ομάδες. Όμως, κατόπιν των συμβούλων του προσωπικού μου γιατρού, πρέπει να προσέχω – γενικότερα - και να προσπαθώ να μην «κολλήσω» κάποια ίωση. Τέλος πάντων, να αποφεύγω το συνωστισμό σίγουρα… Αλλά ναι, δεν είμαι ακριβώς μέλος ευπαθούς ομάδας αλλά δεν είμαι και στην κατηγορία που «δεν χρειάζεται» να προσέχει κάποιος…

 

 • Έχει αρρωστήσει κάποιος από το περιβάλλον σας από τον covid-19;

Πολύ κοντινό μου πρόσωπο στο οικογενειακό περιβάλλον όχι, αλλά στο φιλικό μου περιβάλλον ναι, δύο διαφορετικά πρόσωπα. 

 

 • Οικογενειακοί Φίλοι; Φίλοι μας ναι...

 

 • Τι είναι αυτό που στερείστε περισσότερο από όλα λόγω του lockdown; Τι είναι αυτό που θα κάνετε αμέσως μόλις λήξει;

Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να ταξιδέψω να πάω να δω τη μητέρα μου η οποία βρίσκεται - στην περιφέρεια μου φυσικά - στις Σπέτσες βρίσκεται, αλλά θα ήθελα να ταξιδέψουμε οικογενειακά για να τη δούμε. Έχω να τη δω από το Σεπτέμβρη. Είναι η πρώτη φορά που μένει η μητέρα μου εκεί όλο αυτό το διάστημα και δεν έχει επιστρέψει στον Πειραιά όπου διαμένει από τον Οκτώβριο και μέχρι το Μάρτιο. Οπότε αυτό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκανα… Γενικά όμως δεν μπορώ να πω ότι μου έχει λείψει κάτι.

Πιο πολύ με απασχολεί αυτή η πλήρης ενασχόληση των παιδιών μας με τους υπολογιστές. Ένας λόγος είναι τα online μαθήματα και ο επόμενος είναι ότι από τη στιγμή που δεν μπορούν να βγουν αναγκαστικά θα είναι στον υπολογιστή, θα είναι στο κινητό τους. Αυτές οι πολλές ώρες που είναι τα παιδιά στον υπολογιστή είναι αυτό που με απασχολεί περισσότερο από όλα, γιατί τα παιδιά μας είναι και στον πρωταθλητισμό αλλά αυτή την περίοδο οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν διακοπεί.

Οπότε δύο παιδιά στην εφηβεία τα οποία έχουν μάθει να είναι καθημερινά με τρεις και τέσσερις ώρες προπόνηση αντίστοιχα, καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ διαφορετική η καθημερινότητά τους πλέον και αυτό είναι το μόνο πράγμα που με απασχολεί. Θα ήθελα τα παιδιά να γυρίσουν άμεσα στις σχολικές τους και στις αθλητικές τους δραστηριότητες.

 

 • Αυτή ακριβώς είναι και η επόμενη ερώτησή μου. Είστε μητέρα δύο παιδιών που τον τελευταίο μήνα παρακολουθούν μαθήματα μέσω διαδικτύου. Ταυτόχρονα είστε και μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής. Έχετε μπει ποτέ στον «πειρασμό» να παρακολουθήσετε το μάθημα των παιδιών σας, σα να είστε κι εσείς στην ηλεκτρονική τάξη; Τι ατέλειες και δυσλειτουργίες αντιμετωπίσατε;

Ναι... το έχω κάνει. Σίγουρα ένα σύστημα το οποίο είναι πάρα πολύ «νέο», θα έχει και κάποιες ατέλειες. Ενδεχομένως και κάποιες ελλείψεις. Εγώ δεν θέλω ποτέ να βλέπω την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και των καταστάσεων.

Βλέπω τη θετική πλευρά. Βλέπω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε παιδιά τα οποία μπορούν να κάνουν online μάθημα και δεν χάνουν τη σχολική τους χρονιά. Αυτό αν το συζητούσαμε πριν από ενάμισι - δύο χρόνια, θα λέγαμε ότι δεν θα γινόταν ποτέ στην Ελλάδα... Κι όμως γίνεται. Και γίνεται με επιτυχία - δεδομένης της κατάστασης που είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Συνεπώς, τα όποια προβλήματα και αν έχουν παρουσιαστεί, τα θεωρώ πολύ ασήμαντα και παροδικά, γιατί είμαστε σε μια περίοδο που όλ’ αυτά είναι καινούργια και σίγουρα μέχρι να βρούμε τον τρόπο που θα γίνουν άψογα, θα γίνουνε και κάποια λάθη και θα υπάρχουν και κάποιες ελλείψεις. Όμως εγώ δεν μένω σε αυτό. Μένω στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν χάνουν τη σχολική τους χρονιά, ότι κάνουν μαθήματα.

Τώρα ο τρόπος των μαθημάτων εξαρτάται πάρα πολύ και από τον κάθε εκπαιδευτικό δηλαδή υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν μεγάλο ζήλο και μεγάλο μεράκι γι’ αυτό που κάνουν και το κάνουν πάρα πολύ καλά και online. Οπότε δεν είναι μόνο θέμα του συστήματος αλλά είναι και θέμα ανθρώπου.

 

 • Το ένα παιδί στο ένα δωμάτιο, το άλλο στο άλλο με τους υπολογιστές τους;

Είμαστε 4 άτομα που εργαζόμαστε ταυτόχρονα και οι τέσσερις με τους υπολογιστές. Ο σύζυγός μου εργάζεται από το σπίτι στον υπολογιστή, τα δύο παιδιά σε δύο διαφορετικά δωμάτια σε υπολογιστές κι εγώ επίσης σε τηλεδιασκέψεις, είτε σε υπολογιστή, είτε στο tablet, είτε στο κινητό τηλέφωνο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι υπερφορτωμένο το δίκτυο σε αυτό το σπίτι… Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες κι εγώ δεν έχω θέμα προσαρμογής - η αλήθεια είναι προσαρμόζομαι εύκολα. Δηλαδή πραγματικά, αυτή τη δεύτερη καραντίνα ήμουν πανέτοιμη και να σας πω ότι μου έχει γίνει και συνήθεια λίγο η μάσκα. Δεν την ξεχνάω πια. Στην πρώτη καραμπίνα μπορεί να την ξέχναγα, τώρα πια έχω παντού. Δηλαδή έχει αυτοματοποιηθεί αυτή η κίνηση της μάσκας.

 

 • Δηλαδή έχετε παρακολουθήσει το μάθημα των παιδιών…

Τον πρώτο καιρό, ναι, βεβαίως... Αλλά δεν είμαι ο γονέας ο οποίος κάθεται πάνω από το παιδί του. Μόνο αν υπάρχει κάποιο θέμα στη σύνδεση κτλ. Μόνο από περιέργεια θα μπω στο δωμάτιο για να δω αν όλα είναι καλά, όχι για να παρακολουθήσω τα μαθήματα και το πώς διδάσκει ο κάθε καθηγητής. Ευτυχώς έχω πληροφορίες από τα παιδιά μου για το πώς γίνεται το μάθημα και πώς γίνεται το μάθημα από κάθε καθηγητή οπότε δεν χρειάζεται να μπω για να δω...

 

 • Τα παιδιά τι μήνυμα σας μεταφέρουν για τα τηλεμαθήματα;

Τα παιδιά στην αρχή …μάλλον τους άρεσε διότι θα ξυπνούσαν λίγο αργότερα απ’ ότι ξυπνούσαν τον προηγούμενο καιρό, εφόσον γινόταν στο σπίτι το μάθημα. Οπότε κάπου τους άρεσε περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα θέλανε πάρα πολύ να γυρίσουν στο σχολικό τους περιβάλλον. Γιατί είναι κουραστικό να βρίσκεσαι σε έναν υπολογιστή τόσες πολλές ώρες. Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς με τον ίδιο τρόπο, δεν υπάρχουν τα ίδια διαλείμματα, οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο, κατά την άποψή μου και αυτό είναι και το feedback που παίρνω από τα παιδιά, ότι δηλαδή «θα θέλαμε να γυρίσουμε στο σχολικό περιβάλλον». Λειτουργεί μεν αλλά δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στα σχολεία. Είναι κουραστικό. Είναι κουραστικό να είσαι συγκεντρωμένος σε μία οθόνη υπολογιστή και να μην έχεις αυτή τη φυσική παρουσία και να μπορείς να συμμετέχεις διαδραστικά μέσα στην τάξη. Αλλά εντάξει προσαρμόζονται τα παιδιά, το μόνο κακό είναι αυτό, ότι έχουν λίγο κουραστεί με τον υπολογιστή...

 

 • Έχουν καλέσει τα παιδιά σας κάποιο κρυφό πάρτι ή σε κάποια παρεΐστικη έξοδο; Τι κάνατε;

Όχι, αλλά είναι και σε ηλικίες – Γ’ γυμνασίου και Α’ Λυκείου - που δεν κάνουν πάρτι οι παρέες τους. Να σας πω την αλήθεια οι παρέες των παιδιών μου είναι παρέες που θα βγούνε έξω βόλτα. Δηλαδή θα βγουν στο Πασαλιμάνι, θα συναντηθούν και θα πάνε μια βόλτα. Δεν είναι δηλαδή ακόμη σε ηλικία που να έχουν καλεστεί σε τέτοιου τύπου πάρτι.

Όχι, δεν έχουν καλεστεί αλλά και να είχανε καλεστεί από μόνα τους θα έλεγαν όχι, γιατί είναι πολύ συνειδητοποιημένα και ευσυνείδητα. Τους απασχολεί πάρα πολύ η υγεία των γιαγιάδων μας και η δική μας, των γονέων τους. Δεν ανησυχούν πιο πολύ για τον εαυτό τους παρά για τους γονείς τους και τους παππούδες και τις γιαγιάδες.

Οπότε γενικότερα προσέχουν πάρα πολύ όλη αυτή την περίοδο καραντίνας. Δηλαδή δεν βρίσκονται καν με φίλους τους, παρά μόνο σε εξωτερικό χώρο, αν θα πάνε για ποδήλατο για μία ώρα - εδώ ας πούμε στο στάδιο Ειρήνης και φιλίας που έχουμε εξωτερικό χώρο και μπορούνε να το κάνουνε. Δεν θα τους άφηνα αν με ρωτούσανε (σ.σ. να πάνε σε πάρτι) αλλά δεν θα το κάνανε και από μόνοι τους.

 

 • Αν θυμάμαι καλά τα παιδιά σας είναι και αθλητές και έχουν και διακρίσεις σε πανελλήνιους αγώνες. Πόσο έχει στοιχίσει στα παιδιά που δεν μπορούν να προπονηθούν;

Τους έχει στοιχίσει πάρα πολύ και η αλήθεια είναι ότι έχουν κάνει πολλές θυσίες… Φέτος το καλοκαίρι ας πούμε, η κόρη μας έκανε 8 μέρες διακοπές όλο κι όλο, γιατί υπήρχε πρωτάθλημα στο οποίο προετοιμαζόταν να συμμετέχει. Όλο αυτό λοιπόν, στοιχίζει ακόμη παραπάνω στα παιδιά, γιατί όταν θυσιάζεις προσωπικό χρόνο και διακοπές και ξέγνοιαστα καλοκαίρια και ξαφνικά αυτά όλα πάνε πίσω και τα πρωταθλήματα δεν γίνονται, για τα παιδιά είναι πολύ δυσάρεστο.

Ο γιος μας είναι στην υδατοσφαίριση, στο πόλο, στην ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιά και η κόρη μας είναι στην καλλιτεχνική κολύμβηση την ομάδα «Σκαθάρια Μεταμόρφωσης». Είναι ήδη 14 φορές πανελλήνια πρωταθλήτρια η κόρη μας και μία φορά και ο γιος μας.

Κανονικά είναι πολλές οι ώρες καθημερινά που περνάνε στις προπονήσεις τους και σίγουρα είναι δυσάρεστο το να μένουν πίσω και σωματικά, γιατί στα αθλήματα του «υγρού στίβου», για να επανέλθεις πρέπει να προπονείσαι εντατικά για δύο μήνες. Δεν είναι εύκολο να επανέλθεις ξανά στη φυσική σου κατάσταση, οπότε καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά πάνε πίσω και οι θυσίες που είχανε γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια… ε, κάπως σου ‘ρχεται. Δεν είναι και τόσο εύκολο να το διαχειριστείς. Λες «εγώ έχασα το καλοκαίρι μου και τελικά δεν υπάρχει πρωτάθλημα»… κάπως έτσι.

 

 

 • Είστε όμως μέλος και στην επιτροπή οδικής ασφάλειας της Βουλής και είδα σε μια συνέντευξή σας πριν από σχεδόν έναν χρόνο, να λέτε ότι έχετε ένα project στο μυαλό σας για την οδική ασφάλεια. Τελικά το προχωρήσατε αυτό το project; Περί τίνος πρόκειται;

Προσπαθούμε να το προχωρήσουμε… Είναι ένα project για να ενταχθεί η οδική ασφάλεια ως μάθημα στα σχολεία και ουσιαστικά να μπορέσουμε να περάσουμε ένα μήνυμα στους ανθρώπους, που είναι της δικής μας ηλικίας - άρα τους οδηγούς - οι οποίοι έχουν τα παιδιά τους στο αυτοκίνητο. Που σημαίνει ότι αποτελούν παράδειγμα, γιατί τα παιδιά είναι μιμητικά και το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Να σκέφτονται λίγο διαφορετικά και να αλλάξουν λίγο την οδηγική τους συμπεριφορά.

Είμαστε αρκετά πίσω σε αυτό. Κάνουμε πάντως βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ασχολούμαι με αυτό το project, υπάρχει το ινστιτούτο «Πάνος Μυλωνάς» που κάνει πάρα πολύ σοβαρή δουλειά και βέβαια και άλλοι φορείς που κάνουνε πολύ σοβαρή δουλειά, οι οποίοι όλοι έχουν παρουσιάσει το έργο τους στην επιτροπή μας και σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς προσπαθούμε να περνάμε αυτό το μήνυμα. 

Είχαμε κάποια θέματα και με τα ηλεκτρικά πατίνια αυτή τη χρονιά, γιατί και αυτό ήταν κάτι νέο το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, αλλά ευτυχώς δεν έχουμε πολλά τέτοια ατυχήματα. Περισσότερα ατυχήματα είναι από πεζούς και από το οδικό δίκτυο. Βέβαια η συμπεριφορά του Έλληνα οδηγού θεωρώ ότι ακόμη παίρνει μεγάλη βελτίωση.

 

 

 • Αν θυμάμαι σωστά κυκλοφορείτε κι εσείς με ηλεκτρικό πατίνι… Κινδυνέψατε ποτέ;

Εγώ έχω το ηλεκτρικό μου πατίνι για την περιοχή μου, για τη γειτονιά μου. Δεν φεύγω εκτός γειτονιάς. Το χρησιμοποιώ βέβαια - εννοείται κανονικά. Όχι όμως, δεν κινδύνεψα, επειδή δεν έχω φύγει εκτός γειτονιάς δεν έχω κινδυνεύσει. Και προσέχω και πάρα πολύ, δεν είμαι πια σε μία ηλικία που θα κάνω «τρέλες» - ας πούμε - κι έχω μια άγνοια κινδύνου, όπως μπορεί να έχουν οι νέοι άνθρωποι, τα νέα παιδιά, οι έφηβοι και οι λίγο μεγαλύτεροι… Οπότε προσέχω πάρα πολύ, πάω πάρα πολύ αργά και γενικά το χρησιμοποιώ μόνο για τις σύντομες μετακινήσεις μου μέσα στο νέο Φάληρο που είναι μια πολύ μικρή γειτονιά.

 

 • Με μια γρήγορη αναζήτηση στο site της Βουλής είδα ότι έχετε κάνει μια σειρά από ερωτήσεις και αναφορές που αφορούν την εκλογική σας περιφέρεια. Ζητούσατε γιατρό στο ιατρικό κέντρο των Σπετσών, ενίσχυση της δύναμης των αστυνομικών στο νησί, περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και άλλα παρόμοια ζητήματα αλλά οι απαντήσεις που παίρνατε, δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικές. Από όσα ζητήσατε, υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα; Ενισχύθηκε το τμήμα στις Σπέτσες; Το ιατρικό κέντρο;

…Ακόμη δεν έχει ενισχυθεί αλλά αυτό ζητήθηκε πολύ πρόσφατα και με αφορμή μάλιστα δύο γεγονότα δυσάρεστα το νησί. Το ζήτησα πριν από ένα μήνα περίπου. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια νέα πρόσληψη αλλά το θέμα είναι ότι θα πρέπει να επιμείνουμε σε κάτι τέτοιο γιατί πραγματικά - γενικότερα η νησιωτική Ελλάδα - έχουν ανάγκη από προσωπικό και στην αστυνομία αλλά και στους γιατρούς και ενδεχομένως κάποιες φορές και στους δασκάλους.

Φέτος πάντως δεν είχαμε προβλήματα σε αυτό αλλά εντάξει, είναι ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι βελτιώνεται πάρα πολύ. Κι εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τα υπουργεία σχετικά με όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν στις περιφέρειες μας. Και από ‘κει και πέρα να επιμένουμε όσο μπορούμε, έτσι ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

 • Είδα και μια ερώτηση που κάνετε για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία και να πάρει ένα Κοριτσάκι ένα ακριβό φάρμακο γονιδιακής θεραπείας... Το πήρε τελικά;

 

Ναι, βεβαίως. Δεν νομίζω ότι είχε να κάνει τόσο πολύ με την ερώτηση που κατέθεσα όσο είχε να κάνει με την διαδικασία... Η πρόθεση να χορηγηθεί υπήρχε από την αρχή, απλά ήταν διαδικαστικό. Δεν ξέρω αν ήταν γραφειοκρατικό ή όχι. Εντάξει τώρα, έπεσε στην αντίληψή μου και προσπάθησα κι εγώ με τη σειρά μου να βοηθήσω όσο μπορούσα αυτό το παιδάκι.

 

 • Θέλω να μου πείτε, κάθε φορά που καταθέτετε μια ερώτηση η οποία δεν απαντάται ικανοποιητικά, αν θυμώνετε λίγο…

Καταλαβαίνω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο και πάρα πολύ μεγάλος ο φόρτος εργασίας στα υπουργεία. Κάποιες φορές ναι, ίσως να με στεναχωρεί και τότε θεωρώ ότι μπορώ να επιμείνω και παραπάνω. Μπορεί να κάνω και ένα προσωπικό τηλεφώνημα και να προσπαθήσω να δώσω μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτό που έχω ζητήσει, με μια πιο προσωπική επαφή. Εντάξει, σίγουρα θέλουμε να βοηθάμε την περιφέρεια μας και σίγουρα θέλουμε να φέρνουμε λύσεις στον τόπο μας αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί πάντα τα θέματα είναι πολλά. Τα ζητήματα είναι πολλά. Οπότε είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων, ποια είναι τα πιο σημαντικά.

 

 • Στην Βουλή, ως νέα βουλευτής, έχετε κοινωνικές επαφές με επίσης νέες βουλευτίνες από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25… Τι συζητάτε κυρίως; Υπάρχει κάποια πολιτική αντίπαλος με την οποία νιώθετε φίλες;

Εγώ έχω πολύ καλές σχέσεις, με πάρα πολύ κόσμο από τα υπόλοιπα κόμματα. Και πολλές φορές συζητάμε και πολλές φορές μπορεί να πιούμε κι ένα καφέ στο εντευκτήριο και να ανταλλάξουμε απόψεις. Πολύ συχνά γίνεται αυτό ναι..

 

 • Υπάρχουν κάποιες συνάδελφοί σας που τις θεωρείτε φίλες;

 

Φίλες από άλλη παράταξη, δε θα το έλεγα. Αλλά μπορούμε να συζητήσουμε και να κάνουμε μια καλή παρέα. Ναι, γιατί όχι. Η μια είναι η κυρία Σακοράφα. Μπορώ να μιλήσω πολύ άνετα μαζί της, έχει περάσει και από τον αθλητισμό, οπότε έχουμε κάποια κοινά. Μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα. Επίσης η Νάντια Γιαννακοπούλου. Είμαστε και δύο μητέρες, η Νάντια είναι και αυτή μητέρα τριών κοριτσιών. Έχουμε κάποια κοινά στοιχεία - πέρα από το κομμάτι της πολιτικής - που μπορεί να πούμε η καθεμιά τη γνώμη της πάνω σε διάφορα θέματα. Αλλά έχουμε και κοινά σαν μαμάδες, όπως και με την Χαρά Κεφαλίδου επίσης.

 

 • Αν ποτέ αποφάσιζε ο Πρωθυπουργός να σας αξιοποιήσει σε κάποιο υπουργικό πόστο, σε ποιον τομέα θα θέλατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας; (σε ποιο υπουργείο;)

Έχω απαντήσει κι άλλη φορά σε αυτό το ερώτημα κι έχω πει ότι δεν είναι το ζητούμενο μου αυτό, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάτι. Θα προτιμούσα πάντως να ασχοληθώ στο κομμάτι του τουρισμού ενδεχομένως, γιατί είναι ένας τομέας που θεωρώ ότι μου ταιριάζει. Λόγω της προηγούμενης μου ιδιότητας, ξέρω κάποια πράγματα της αγοράς, οπότε αυτό, συν τον αθλητισμό…

 

 • Η περίοδος που διανύουμε πάντως είναι περίοδος έντασης με την Τουρκία και η κυβέρνηση δέχεται κριτική επειδή η Ευρώπη εξακολουθεί να βαδίζει βασανιστικά αργά στην επιβολή κυρώσεων. Ως χώρα, αυτό που ζητάμε είναι να επιβληθούν άμεσα οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ή να πέσουν στο τραπέζι ως μοχλός πίεσης για να σταματήσουν οι προκλήσεις;

Τα ελληνοτουρκικά, είναι θέματα πολλών ετών και πάντα υπάρχει μια συγκεκριμένη στάση που κρατά η χώρα μας, μια στάση όχι επιθετική - συμφωνώ κι εγώ με αυτό. Γενικότερα είμαστε της άποψης ότι, ναι μεν θέλουμε να θέσουμε κάποια πράγματα στο τραπέζι αλλά όταν το θέλουμε εμείς και με τους όρους που θέτουμε εμείς. Οπότε εκεί βρισκόμαστε και νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο.

 

 • Είπατε πριν, «να εστιάσουμε στα θετικά» αλλά σε περίοδο lockdown λόγω πανδημίας με τεράστιες συνέπειες στην οικονομία και διαρκείς προκλήσεις από την Τουρκία, πως μπορεί να γίνει αυτό;

Αυτή την περίοδο περνάμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Κάτι που δεν έχουμε ξαναζήσει, όχι μόνο εμείς ως χώρα αλλά όλος ο κόσμος, όλος ο πλανήτης. Και θεωρώ ότι πρέπει να εντοπίσουμε και να μείνουμε στα θετικά αυτής της υπόθεσης, και να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Να δούμε και για τον τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί στη χώρα μας η πανδημία και για τα αποτελέσματα των μέτρων που λήφθηκαν - σε σχέση με άλλες πολύ πιο προηγμένες χώρες από μας. Αλλά και για την συμπεριφορά του κόσμου, που είναι εξαιρετική τις περισσότερες φορές.

Σας λέω ότι θέλω να βλέπω τα θετικά, αλλά αυτό που θέλω να εστιάσω περισσότερο είναι ότι σε μια περίοδο που όλα είναι καινούργια και καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε συνεχώς νέες καταστάσεις, είτε το lockdown, είτε τα online μαθήματα θεωρώ ότι έχουμε πάει εξαιρετικά.

Ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό τον τομέα και μου αρέσει να το επισημαίνω γιατί συνήθως όλοι επισημαίνουμε τα αρνητικά. Σε κάποια πράγματα δηλαδή, θα πούμε τα αρνητικά για το online μάθημα, θα πούμε τα αρνητικά του lockdown και δεν εστιάζουμε στα θετικά, στο πόσες ζωές έχουν ενδεχομένως σωθεί και το πως έχουν δοθεί λύσεις σε θέματα τα οποία μπορεί να μην είχαμε αυτή τη δυνατότητα στο παρελθόν. Τώρα όμως την έχουμε κι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό και θέλω να μείνω σε αυτό…

 Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV