Μάριος Γεωργιάδης: Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας ως... κορωνίδα των τουρκικών προκλήσεων | piperata.gr Skip to main content
Μάριος Γεωργιάδης: Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας ως η... κορωνίδα των τουρκικών προκλήσεων

Μάριος Γεωργιάδης: Η υπόθεση της Αγίας Σοφίας ως... κορωνίδα των τουρκικών προκλήσεων

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΤΟ ΘΕΜΑ των ημερών υπήρξε η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία, και με την -αναμενόμενη εν πολλοίς- άδεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας.

 

Γράφει ο Μάριος Γεωργιάδης*

ΕΤΣΙ, ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ, επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης που υπεγράφη το 1923, αλλά και της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974 στην Ακρόπολη του μακραίωνου βυζαντινού πολιτισμού και της Χριστιανοσύνης, ήχησε στ’ αυτιά μας βαριά η φωνή του μουεζίνη μέσα από την Αγία Σοφία και ταυτόχρονα είδαμε τον Αλί Ερμπάς να… κραδαίνει το μουσουλμανικό ξίφος –σύμβολο της κατάκτησης στους μουσουλμανικούς κώδικες για όσους δεν το γνωρίζουν- και να εκτοξεύει ευθείες απειλές κατά των… αλλόθρησκων.

 

ΌΣΟ ΚΑΤΑΚΑΘΕΤΑΙ ο κουρνιαχτός από το πρώτο άκουσμα της θλιβερής αυτής είδησης και των όσων ακολούθησαν, τόσο πιο πολύ διαπιστώνουμε ότι οι αντιδράσεις, που ήταν ποικίλες και σφοδρές, βαίνουν μειούμενες, κάτι που μας δείχνει ότι και σε αυτό το ζήτημα η χώρα μας παραμένει μόνη απέναντι στην αδηφάγο εθνικιστική και ακραία ισλαμιστική ρητορική του Ερντογάν.

 

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ εδώ ότι ήδη έχει εκδηλωθεί διακριτική άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων να συζητήσουν το ενδεχόμενο κυρώσεων για τις τουρκικές ενέργειες στην Αγία Σοφία, παραπέμποντας τους Έλληνες στην ... UNESCO, η δε ορθόδοξη Ρωσία μίλησε για «εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας» και πως δεν θα πρέπει να αναμειχθεί ούτε η ίδια, ούτε κανένα άλλο κράτος.

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη επέλεξε να διεθνοποιήσει το ζήτημα, καθώς η Αγία Σοφία ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και, επιπλέον, θεωρήθηκε ότι δε μπορεί να αναχθεί σε διμερή διαφορά με την Τουρκία. Μην ξεχνάμε ότι η Κωνσταντινούπολη αποτελεί τουρκική επικράτεια και πως η Εκκλησία της Ελλάδος, εκτός των νέων χωρών, είναι αυτοκέφαλη!

 

ΦΥΣΙΚΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ η εύλογη ανησυχία όλων μας για το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να διατρέξει.

 

ΚΙ ΟΜΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ έχει κάθε ηθικό δικαίωμα να «κυνηγήσει» την υπόθεση όσο περισσότερο μπορεί. Η Αγία Σοφία αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής του ελληνισμού και χιλιάδες συμπατριώτες μας την επισκέπτονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν τη χάρη Της. Είναι παραπάνω από προφανές ότι ο Ερντογάν με την πολυεπίπεδη αναθεωρητική του στρατηγική επιχειρεί να προκαλέσει εκνευρισμό και -πλέον- ψυχικά τραύματα στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ της Αγίας Σοφίας μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στον ογκώδη φάκελο με τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι αναβαθμισμένες τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ, ωστόσο, είναι να επιτευχθεί η εσωτερική ενότητα και συνοχή, και για να γίνει αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να χαραχθεί η εθνική γραμμή απέναντι στην Τουρκία και τον Ερντογάν συνολικά. Υπενθυμίζω, ότι τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό το βλέμμα του ΠτΔ, ήταν το Μάρτιο του 2016, δύο μήνες μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού της ΝΔ. ΤΕΣΣΕΡΑ δηλαδή ολόκληρα χρόνια, τόσο ο κ. Τσίπρας για τα τρία εξ αυτών, όσο και ο κ. Μητσοτάκης τον τελευταίο χρόνο, δε θεώρησαν σκόπιμο ότι όλοι οι αρχηγοί κομμάτων οφείλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας.

 

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ μια ενεργητική εξωτερική πολιτική από μέρους μας θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη σύνταξη από το υπουργείο Εξωτερικών ενός καταλόγου ρεαλιστικών κυρώσεων και την απειλή της άσκησης βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που δεν εισακουστούμε.

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκαν μόνο η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε και τη διακοπή των ήδη εδώ και πολύ καιρό ουσιαστικά παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι δε υπόλοιπες χώρες δυστυχώς φάνηκε οτι δεν επιθυμούν καν να εξετάσουν τη θέση της χώρας μας. Κατά τ’ άλλα το θέμα της Τουρκίας παραπέμφθηκε για ειδική Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο –με την ελπίδα, λέμε εμείς- να μην έχει συμβεί το παραμικρό μέχρι τότε, είτε στο Αιγαίο, είτε στην ανατολική Μεσόγειο. Φαίνεται πως έχουμε πολύ δουλειά ακόμα σε διπλωματικό επίπεδο και πρέπει σήμερα να πετύχουμε όσα δεν έχουμε καταφέρει για δεκαετίες. Ο χρόνος πιέζει…

 

ΦΥΣΙΚΑ, ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ να γίνεται για… μυστική διπλωματία και άλλες πρακτικές που πάντα οδηγούν τα επιλεγόμενα εθνικά θέματα σε άλλες ατραπούς. Ήδη έχουμε δώσει πολλά «δικαιώματα» στον Ερντογάν με τα… ψελλίσματα διάφορων κύκλων, εντός και εκτός Ελλάδος, περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. 

 

ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΙΧΕ η συμμετοχή μας και εν τέλει τι ακριβώς συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου και μάλιστα προ της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου;

 

ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΟΘΕΙΣΗΣ, μιας και μιλάμε περί μυστικής διπλωματίας, καλό θα ήταν ο σημερινός αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας να δώσει…επιτέλους λόγο για τα όσα είπε ο ίδιος με τον Ερντογάν σ’ εκείνο το περιβόητο ραντεβού των δυόμιση ωρών τον Δεκέμβριο του 2017, για το οποίο δε μας είπε ΠΟΤΕ το παραμικρό, αν και του ζητήθηκε κατ’ επανάληψη και επιτακτικά από το σύνολο της αντιπολίτευσης εκείνης της εποχής.

 

ΜΟΙΑΖΕΙ ΛΟΙΠΟΝ υποκριτικό το να ζητάει σήμερα ο κ. Τσίπρας σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όταν εκείνος δεν το έπραξε ούτε τότε, άλλα και ούτε επί τρία συνεχόμενα χρόνια.

 

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ δεν μπορεί να είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ξεκάθαρα: Ο ελληνικός λαός, ο ελληνισμός συνολικά έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει από την υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του, κυβέρνηση, μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, όλη την αλήθεια για όσα γίνονται. Στο κάτω κάτω όλα αυτά αφορούν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

 

Η ΔΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ οφείλει να αντιληφθεί ότι η ισλαμιστική απειλή, όπως αυτή καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του «σουλτάνου» Ερντογάν, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού συνολικά, και να σταθεί ανάχωμα πράττοντας τα δέοντα.

 

*Ο Μάριος Γεωργιάδης είναι τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής, τ. βουλευτής Α' Αθηνών, σύμβουλος επιχειρήσεων και αρθρογράφος του PIPERATA.GRAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV