Ο Λευκός Οίκος επικρίνει τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια | piperata.gr Skip to main content
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Ο Λευκός Οίκος επικρίνει τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια

Την θέση της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι των τουρκικών προκλήσεων στα Βαρώσια επαναλαμβάνει ο Λευκός Οίκος, με επιστολή προς ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, του διευθυντή Ευρώπης και Ρωσίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ράιαν Τάλι.

 

Η επιστολή με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου, αποτελεί απάντηση επιστολής των ηγετών των οργανώσεων της Ομογένειας, ΑΧΕΠΑ, Πσεκα, ΑΗΙ, Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας.

 

Ο κ. Τάλι αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα Βαρωσια και σε αρκετές περιπτώσεις εξέφρασε στις τουρκικές και “τουρκοκυπριακές αρχές την βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για το εκ νεου άνοιγμα των Βαρωσιων” και ζήτησε την ανάκληση παρόμοιων μέτρων.

 

“Τον Οκτώβριο ο ΥΠΕΞ Πομπέο συνομίλησε με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστοδουλίδη και δήλωσε ότι το εκ νέου άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων είναι προκλητικό και μη συμβατό με τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΣΑ του ΟΗΕ και δεν συμβάλλει σε επιστροφή στις συνομιλίες για τη διευθέτηση”.

 

Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε δράση εκ μέρους του ΣΑ του ΟΗΕ και καλωσόρισε την ισχυρή προεδρική δήλωση του ΣΑ για τα Βαρωσια.

 

Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στα Βαρώσια το Νοέμβριο ως βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

 

“Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ένα αποτέλεσμα που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους”.

 

Σε σχέση με την Τουρκία, ο αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό εκφράσει ανησυχία για την προμήθεια εκ μέρους της Τουρκίας του συστήματος S400 .

 

Όπως είδατε, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ επέβαλαν στις 14 Δεκεμβρίου κυρώσεις στην Τουρκία για αυτή την προμήθεια ρωσικού συστήματος. Θα συνεχίσουμε να παραμένουμε άγρυπνοι για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

 

Τέλος, ευχαρίστησε εκ μέρους του προέδρου Τραμπ τη. Ελληνική και Κυπριακή κοινότητα της Διασποράς για τις σημαντική της συμβολή και στη συνεχή εμπλοκή με την αμερικανική κυβέρνηση.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV