Ακρίβεια παντού, αγορές βασικών προϊόντων εκτός ελληνικών συνόρων και το Μαξίμου ασχολείται με το… χαλβά του Ερντογάν!

Όποιος «βολτάρει» σήμερα στα sites (16/03/2022), θα διαβάσει για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη – όπως διαφημίζεται – αναφορικά με τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει «κόκκινο» και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα. Ότι και να ανακοινωθεί, οι Έλληνες βιώνουν την πλήρη αναλγησία της κυβέρνησης, καθώς πιάστηκε – και αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις – απροετοίμαστη με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αφού δεν υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. Και όσα θα ανακοινωθούν, θα είναι μέτρα για λίγους…

Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία. Εφιαλτικά στοιχεία Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας, οδηγούν ήδη σε νέες ανατιμήσεις σε βασικά είδη ανάγκης, στη βενζίνη, ενώ θα «φουσκώσουν» ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σημαντική λεπτομέρεια που δείχνει το απόλυτο χάος: Οι τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα, καθώς και σε βασικά είδη διατροφής, έκαναν πολλούς να αναζητήσουν φθηνότερες τιμές εκτός Ελλάδας. Καταναλωτές διασχίζουν τα σύνορα για να γεμίσουν το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου, γεγονός που οδηγεί σε δυσπραγία τις τοπικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  • Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού Φραγκίσκος Κουτεντάκης, στην παρουσίαση της Έκθεσης για την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο του 2021, ανέφερε τα δύο σενάρια για τον πληθωρισμό το 2022: Το δυσμενές κάνει λόγο για 11,01%, ενώ το ήπιο σενάριο στο 7,43%! Είναι λοιπόν σχεδόν σίγουρο πως θα πολλαπλασιαστούν οι περιπτώσεις καταναλωτών που δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους (στην καλύτερη περίπτωση) τριψήφιους λογαριασμούς ρεύματος, θα σταματήσουν την πληρωμή φόρων αυξάνοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, διογκώνοντας την «τρύπα» στα κρατικά έσοδα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ενώ θα δημιουργηθεί ακόμα μία γενιά «κόκκινων» δανείων, που θα αυξήσει τον αριθμό των οφειλετών στην τεράστια λίστα των πλειστηριασμών.
  • Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η μεταφορά του κύματος ακρίβειας σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και πετρέλαιο και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις ανατιμήσεις να περνούν με ένταση και σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Για να καταλάβει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει, σας παραθέτουμε ένα… παράδειγμα: Οι ανατιμήσεις αλλά και οι ελλείψεις προϊόντων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα π.χ. στην αγορά του Ηρακλείου. Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης, έχει αυξηθεί η κίνηση στα σούπερ μάρκετ της πόλης με τους καταναλωτές να προμηθεύονται κυρίως αλεύρι, ζυμαρικά και όσπρια.
  • Μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να πραγματοποιούνται δεκάδες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που σε μεμονωμένα προϊόντα θα ξεπεράσουν ακόμα και το 30%. Η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυξήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα. Για παράδειγμα και σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών: Οι τιμές των ζυμαρικών συνεχίζουν να αυξάνονται -έχουν ανατιμηθεί κατά 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν-, το αλεύρι έχει «τσιμπήσει» ακόμη 6% τις τελευταίες ημέρες, ενώ συνεχίζεται το ράλι ανόδου των τιμών στα έλαια. Το ηλιέλαιο ιδιωτικής ετικέτας έχει ανατιμηθεί μέσα στις τελευταίες 48 ώρες 6,6% και αυτό είναι μόνο η αρχή όπως λένε στελέχη του κλάδου, σημειώνοντας πως η έλλειψη στην εξεύρεση πρώτης ύλης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, βασικής παραγωγού χώρας ηλιέλαιου, ενδέχεται να αποτυπωθεί και στο ράφι. Είδος προς εξαφάνιση είναι και τα μαλακά αλεύρια, η ζάχαρη, η τιμή παραγωγού της οποίας έχει αυξηθεί 70%, αλλά και το άμυλο όπου η τιμή παραγωγού έχει υπερτριπλασιαστεί.
  • Επίσης, όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί πως η απλή αμόλυβδη είναι είδος πολυτελείας! Η μέση τιμή πανελλαδικά αγγίζει πολλές φορές τα 2,2 ευρώ.
  • Χαώδης είναι και η κατάσταση στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τη μέση τιμή να αγγίζει τιμές… βενζίνης! Η τιμή του έχει ξεπεράσει το 1,5 ευρώ το λίτρο, μια περίοδο, μάλιστα, που η χώρα βιώνει ακόμα ένα κύμα ψύχους.

Και η κυβέρνηση τι κάνει; Σκορπάει «ΘΑ ΘΑ ΘΑ» ενώ δεν έχει σταματήσει να διαφημίζει τον χαλβά που δοκίμασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα που του παρέθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα σχόλια δικά σας…

NEA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *