Η αμφιλεγόμενη συνέντευξη του Τσαβούσογλου στο CNN Turk (vid) | piperata.gr Skip to main content
Τσαβούσογλου

Η αμφιλεγόμενη συνέντευξη του Τσαβούσογλου στο CNN Turk (vid)

Από την μία βρίσκει θετικά τα μηνύματα Μητσοτάκη από την άλλη όμως θέτει πολλά περισσότερα ζητήματα επί τάπητος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την σαφή δήλωση του πρωθυπουργού για την έναρξη των συνομιλιών μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο τούρκος ΥΠΕΞ στην συνέντευξη του στο CNN Turk χαρακτήρισε πολύ θετικά τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες που να γίνουν με βάση το διεθνές δίκαιο.

 

Ωστόσο επέμεινε ότι τα θέματα προς συζήτηση πέρα από την υφαλοκρηπίδα και το φυσικό αέριο είναι η μειονότητα της δυτικής Θράκης, τη Χάλκη, το τζαμί στην Αθήνα, η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου κ.ο.κ.

 

Όπως επισήμανε πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Άγκυρα για να καθίσει σε συνομιλίες με την Ελλάδα θέτει 2 όρους:

 

1. Η Αθήνα να είναι ειλικρινής στις συζητήσεις

2.Να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και το χάρτη της Σεβίλλης

 

Για το ενδεχόμενο παραπομπής της διαφοράς Ελλάδας-Τουρκίας στη Χάγη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη διεθνή δικαιοσύνη και αρνείται να άρει το δικαίωμα της επιφύλαξης.

 

«Για να πάμε στη Χάγη πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας, αλλά ούτε αυτό δέχεται η Ελλάδα», υποστήριξε.

 

Γιατί επέστρεψε στην Αττάλεια το Ορούτς Ρέις;

 

Για το Ορούτς Ρέις ο Τούρκος ΥΠΕΞ επέμεινε ότι αποσύρθηκε για συντήρηση, αλλά αν η Ελλάδα θέλει να το εκλάβει ως βήμα, είναι μια ευκαιρία και περιμένει τις επόμενες ημέρες να δει τις αντιδράσεις της. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση από την Ελλάδα η απόσυρσή του για συντήρηση.

 

«Ο πρόεδρός μας είπε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία από την Ελλάδα. Κι εγώ ο ίδιος το είπα. Εάν δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας μετά τη λήξη της συντήρησης. 

 

Μετά τη συντήρηση του πλοίου, θα επιστρέψει στην περιοχή των δραστηριοτήτων του. Η διαδικασία της συντήρησης δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση. Ο πρόεδρός μας είπε στην Μέρκελ ότι διατηρούμε τα δικαιώματά μας»

 

«Η Ελλάδα παρανομεί στο Αιγαίο»

 

Αναφορικά με την αντι-Navtex της Τουρκίας που κάνει λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα στη Χίο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης και τη συνθήκη του 1947, ένα από τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα είναι και η Χίος.

 

Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια άσκηση εκεί εκδίδοντας Navtex. Εκδώσαμε κι εμείς μία Navtex, αναφέροντας ότι αυτή η άσκηση παραβιάζει τη συνθήκη. Αυτή είναι λοιπόν μια προειδοποίηση από την πλευρά μας ότι είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και δεν πρέπει να προχωρήσουν».

 

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη:Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV