Αναβάλλονται οι εκλογές στη Νέα Ζηλανδία λόγω κορωνοϊού | piperata.gr Skip to main content
Νέα Ζηλανδία

Αναβάλλονται οι εκλογές στη Νέα Ζηλανδία λόγω κορωνοϊού

Αναβολή για σχεδόν έναν μήνα, από  τις 19 Σεπτεμβρίου στις 17 Οκτωβρίου, πήραν οι εκλογές στη Νέα Ζηλανδία, καθώς η χώρα πλήττεται από τον κορωνοϊό και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Όκλαντ, βρίσκεται σε καραντίνα.

 

Την απόφαση ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία υποστήριζαν ότι δεν θα ήταν δίκαιο να διεξαχθούν εκλογές ενώ είναι σε ισχύ τόσο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

 

Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, η Άρντερν είχε επαφές με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με την Εκλογική Επιτροπή της χώρας, όπου αρχικά τέθηκε το ζήτημα αναβολής των εκλογών για δύο εβδομάδες. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, καθώς η Εκλογική Επιτροπή έκρινε ότι δεν θα υπήρχε επαρκής χρόνος προετοιμασίας της εκλογικής διαδικασίας εν μέσω υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

 

Στόχος της αναβολής, όπως εξήγησε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, ήταν να δοθεί σε όλα τα κόμματα επαρκής χρόνος προετοιμασίας και δυνατότητα να κάνουν με ασφαλή τρόπο την προεκλογική τους εκστρατεία, τονίζοντας ότι «θα ζούμε για πολύ καιρό με τον κορονοϊό και δεν είναι δυνατό να αναβάλλουμε τις εκλογικές διαδικασίες για πάντα».

 

«Η ημερομηνία δεν θα αλλάξει ξανά», πρόσθεσε, «η Εκλογική Επιτροπή θα έχει χρόνο να ετοιμαστεί ενώ κάποιες περιοχές θα βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 2 και άλλες σε επίπεδο 3».

 

Στο Όκλαντ, μια πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων, έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει καραντίνα. Σε όλη τη Νέα Ζηλανδία τα μέλη των αυτοχθόνων φυλών, Μαορί και Πασίφικα έχουν πληγεί αναλογικά περισσότερο από την πανδημία.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV