Κωνσταντίνος Μίχαλος: Κρίση και παραγωγικός μετασχηματισμός | piperata.gr Skip to main content
Κωνσταντίνος Μίχαλος: Κρίση και παραγωγικός μετασχηματισμός

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Κρίση και παραγωγικός μετασχηματισμός

Σήμερα, με αφορμή την πανδημία και τις αναταράξεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η σημασία μιας ισχυρής παραγωγικής βάσης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει σταθεροποιητικά σε περιόδους κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση, αυτή του 2008, οι χώρες που είχαν ισχυρή βιομηχανία έδειξαν μεγαλύτερες αντοχές και κατάφεραν να ανακάμψουν ταχύτερα.

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

 

Στην Ελλάδα, η αποβιομηχάνιση και ο προσανατολισμός της οικονομίας αποκλειστικά σχεδόν στην κατανάλωση, στις εισαγωγές και στις εσωστρεφείς υπηρεσίες, βρέθηκαν στη ρίζα των προβλημάτων που προκάλεσαν την οικονομική κρίση. Σήμερα, είναι κοινή παραδοχή ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται να στηριχθεί σε ένα νέο, υγιέστερο μείγμα το οποίο θα στηρίζεται κυρίως στην παραγωγή περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων, ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

 

Αυτή η ανάγκη γίνεται τώρα ακόμη πιο προφανής και επιτακτική. Ακόμη είναι νωρίς για να γνωρίζουμε το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η κρίση στον τουρισμό και αν αυτή θα περιοριστεί στη χρονιά που διανύουμε. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις αλλαγές που αυτή θα επιφέρει στον κλάδο και στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ενδέχεται να υπάρξουν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσουμε το αναπτυξιακό μείγμα της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός σαφώς ισοδυναμεί με ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα, δεν μπορεί όμως να συνεχίσει να αποτελεί «μονοκαλλιέργεια».

 

Πρέπει, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε αυτή την περίοδο ως ευκαιρία για να εστιάσουμε στρατηγικά στην ενίσχυση δυναμικών και εξωστρεφών παραγωγικών κλάδων στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι η κλινική έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, η παραγωγή γενοσήμων, η αγροτική μεταποίηση, η βιομηχανική παραγωγή, η καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία. 

 

Η εξασφάλιση πόρων συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Next Generation EU και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, ώστε να βαδίσει με ταχύτερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αν θέλουμε η Ελλάδα να έχει στα επόμενα χρόνια πραγματική ανάπτυξη και να αποκτήσει αντοχές απέναντι σε παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις, είναι τώρα η στιγμή να κάνουμε πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας.

 

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και αρθρογράφος του PIPERATA.GRAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV