Παράταση - σοκ στα λουκέτα των ξενοδοχείων της Αθήνας | piperata.gr Skip to main content
Παράταση  - σοκ στα λουκέτα των ξενοδοχείων της Αθήνας

Παράταση - σοκ στα λουκέτα των ξενοδοχείων της Αθήνας

Δεύτερες σκέψεις για διατήρηση του λουκέτου όλο τον Ιούλιο κάνουν όσοι μεγάλοι ξενοδόχοι της Αθήνας δεν έχουν ανοίξει ακόμη,  ενώ όσες πολυτελείς μονάδες ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου, στην πλατεία Συντάγματος, στην πλ. Ομονοίας και κατά μήκος της παραλιακής έως το Σούνιο, έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για αποσπασματική λειτουργία των πτερύγων τους.   

 

Γράφει η Χρυσάνθη Κρητικού

 

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με τις σοβαρές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, φέρνουν ήδη τα πρώτα δυσάρεστα αποτελέσματα. 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του piperata.gr αναμένονται μαζικές ακυρώσεις αφίξεων δεδομένων και της αυστηροποίησης των ελέγχων κυρίως στα αεροδρόμια. Ήδη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, ο σύλλογος ξενοδόχων Αθήνας  - Πειραιά – Αργοσαρωνικού έχουν ενημερώσει σχετικά τους πρωθυπουργικούς επιτελείς και το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

Έρευνα  - σοκ

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που  προέρχονται από το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που διαβάζουν με μεγάλη ανησυχία στο πρωθυπουργικό γραφείο και το  οικονομικό επιτελείο, ο τουριστικός κλάδος κινείται σε αχαρτογράφητες περιοχές και αναμένεται ότι θα χάσει τα  12-14 δις ευρώ από  τα 18,2 δις ευρώ του 2019.   

 

Όπως διαπιστώνεται μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46, 6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή). Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,1%. Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις  για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δις.  Ακολούθως το  57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας  εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το  65,4%  εποχικής λειτουργίας βλέπει  πτώση της απασχόλησης κατά  41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

 

Χρηματοδότηση

 

Επιπλέον, το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31,1 % του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας  δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο  31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς  λειτουργίας και 1.29 δις. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δις. ευρώ.

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV