Μάριος Γεωργιάδης: Η αναστύλωση του κράτους δικαίου, το νέο στοίχημα του Μητσοτάκη | piperata.gr Skip to main content
Μάριος Γεωργιάδης: Η αναστύλωση του κράτους δικαίου, το νέο στοίχημα του Μητσοτάκη

Μάριος Γεωργιάδης: Η αναστύλωση του κράτους δικαίου, το νέο στοίχημα του Μητσοτάκη

Εκείνο το μεσημέρι της 5ης Μαΐου του 2010 είναι από αυτά τα καταδικαστέα τραγικά γεγονότα που πρέπει να μένουν βαθιά χαραγμένα στις μνήμες όλων των Ελλήνων: δεξιών, κεντρώων, αριστερών. Όλων αυτών που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχοντας ως υπέρτατη αξία την ανθρώπινη ζωή και όχι το μίσος, τον διχασμό και την τυφλή βία.

 

Γράφει ο Μάριος Γεωργιάδης*

 

Χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να δείξουν και να αποδείξουν ότι αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Ό,τι ομονοούν όπου και όποτε χρειάζεται μπροστά στο κοινό καλό. Μπροστά στο δημόσιο συμφέρον. Ακόμη και όταν δεν πρόκειται για εθνική απειλή ή και πανδημία.

 

Η αναστύλωση του κράτους δικαίου, η απόδοση δικαιοσύνης, η ασφάλεια των πολιτών, η καταπολέμηση της βίας και η διαφύλαξη της Δημοκρατίας, αποτελούν ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.   

 

Σε λάθη και παραλείψεις είναι βέβαιο ότι έχουν υποπέσει όλοι. Όπως είναι σίγουρο ότι απαιτείται κριτική και μάλιστα αυστηρή προς όσες και όσους έχουν ευθύνες, ακόμη κι αν έχουν ελαφρυντικά. Όμως, επουδενί αυτό δε σημαίνει ότι δεν κοιτάμε μπροστά. Ότι δεν ξεπερνάμε μίση, πάθη και διχαστικά διλήμματα, ώστε αναγνωρίζοντας αμοιβαία τα όποια λάθη και αστοχίες να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και να επιλύουμε προβλήματα.   

 

Ο κ. Τσίπρας όντας πρωθυπουργός, είχε την τεράστια ευκαιρία να είναι αυτός που θα κέρδιζε τα εύσημα, αν είχε ανοίξει το φάκελο και είχε φροντίσει να υπάρξει απόδοση δικαιοσύνης για λογαριασμό των αδικοχαμένων ψυχών. Αντ’ αυτού, επέλεξε να την πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και απλά να «βγάζει την υποχρέωση», εκδίδοντας ένα δελτίο τύπου κάθε 5η Μαΐου. Τώρα που βρέθηκε στην αντιπολίτευση, του αρκεί, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, όταν έκλεισε η υπόθεση, να κατηγορεί για υποκρισία την κυβέρνηση Μητσοτάκη και να μέμφεται τον πάλαι ποτέ συνάδελφο του Ραγκούση, τον τότε και νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Θα έλεγα λοιπόν ότι αυτό κι αν είναι τελικά υποκρισία, ειδικά όταν με τη δική του, δηλαδή την άρνησή του να παραβρεθεί δίπλα στις δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας, στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στα αποκαλυπτήρια του μνημίου στο κάποτε κτίριο της Marfin, ανέδειξε και πάλι το «εγώ» αντί του «εμείς».

 

Αντιθέτως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε -έστω και προς στιγμήν- ότι ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ύστατη στιγμή κατάλαβε το δικό του τραγικό λάθος να δώσει οδηγίες σε υπουργούς του όταν έκαναν προ μηνός έφεση υπέρ του δημοσίου και κατά των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι πρωτοδίκως κέρδισαν αποζημιώσεις. Αίροντας σήμερα αυτό το δικαίωμα, δηλαδή δίνοντας εντολή το δημόσιο να παραιτηθεί και να μην ασκήσει έφεση, αποζημιώνοντας εν τέλη τους συγγενείς των νεκρών, αλλά και ταυτόχρονα αποδίδοντας φόρο τιμής με τη δημιουργία πλακέτας μνήμης στο πάλαι ποτέ κτίριο της Marfin, ήρθε με γενναίο τρόπο και αποκατέστησε έστω και εν μέρει τα πράγματα.

 

Αυτό που μένει τώρα είναι να αποδείξουν τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός του Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος ατυχώς ήταν αυτός που έκλεισε το φάκελο της Marfin επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, πως εννοούν αυτό που είπαν σήμερα, δίνοντας την καλύτερη απάντηση στις εστιάσεις περί υποκρισίας.   

 

Πλέον, η ευθύνη έχει περάσει στο υψηλότερο επίπεδο που μπορούσε. Ο πρωθυπουργός οφείλει από δω και στο εξής, σηκώνοντας τόσο πολύ το θέμα και τον πήχη, να παρακολουθεί στενά την πρόοδο των ερευνών έως ότου εντοπιστούν οι ένοχοι και παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.  

 

Όπως μεγαλύτερη ακόμη ευθύνη έχει, από τούδε και στο εξής, να μη ζήσουμε ξανά κάτι ανάλογο. Να μη συμβεί ποτέ ξανά, όπως αναγράφεται και στην πλακέτα, κάτι τόσο τραγικό. Να κρατήσει ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας για συνεχείς προσπάθειες ενότητας, δημοκρατικής επαγρύπνησης και καταπολέμησης της βίας.

 

Γνωρίζει και ο ίδιος, άλλωστε, όπως όλοι μας, κι ακόμη περισσότερο οι πολίτες, πως οι πρωτοβουλίες αυτές, όσο και αν είναι προς τη σωστή και ουσιαστική κατεύθυνση, δεν αρκούν. Δεν μπορούν να μείνουν σε μεγάλα λόγια. Χρειάζονται πράξεις. Απαιτούνται άμεσα αποτελέσματα.

 

Απαιτείται ουσιαστική θεσμική θωράκιση του κράτους και της πολιτείας απέναντι σε όποιον ή όποιους επιβουλεύονται τη ζωή και την ελευθερία των πολιτών. Όποιοι κι αν είναι αυτοί. Απ’ όπου κι αν προέρχονται. Η βία είναι βία, δεν έχει ούτε ιδεολογία, ούτε άλλοθι. Δεν υπάρχει καλή και κακή βία. Δεν υπάρχει δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη βία. Νόμιμη ή και παράνομη. Καμία υπέρβαση, εκτροπή, ακρότητα ή και καταχρηστική συμπεριφορά δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Δε νοείται καμία ανοχή σε κανέναν. Όλοι οφείλουν να είναι ίσοι έναντι του νόμου, των θεσμών και των αξιών.  

 

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαθέτει τη δύναμη που χρειάζεται και, παράλληλα, στη μέχρι τούδε πορεία του δείχνει ότι δεν του λείπει η θέληση και η τόλμη να προχωρήσει στις απαραίτητες θεσμικές τομές, οφείλει να καταρρίψει τις όποιες δικαιολογημένες εν μέρει ή και αδικαιολόγητες μομφές περί υποκρισίας, έτσι ώστε είτε να εκθέσει, είτε να υποχρεώσει ακόμη και τους πολιτικούς του αντιπάλους να αναγνωρίσουν και να ακολουθήσουν. Άλλως, θα κριθούν εκείνοι αυστηρά και καταλλήλως από τους πολίτες.

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι πρωτοβουλίες θα μείνουν λόγια… Και οι πολίτες αυτό δεν θα το συγχωρήσουν, όπως δεν το συγχώρεσαν σε κανέναν προκάτοχο του.    

 

Φονιάδες, τραμπούκοι και τρομοκράτες ανθρώπων και ιδεών δεν έχουν θέση ούτε στον κοινωνικό ιστό, ούτε σε μια φιλελεύθερη αστική δημοκρατία.  

 

* Ο Μάριος Γεωργιάδης είναι πρώην αντιπρόεδρος Βουλής και πρώην βουλευτής Α' Αθηνών, σύμβουλος επιχειρήσεων και αρθρογράφος του PIPERATA.GRAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV