Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία που γέννησε ένα νέο κίνημα | piperata.gr Skip to main content
Διαδηλώσεις Τζορτζ Φλόιντ

Τζορτζ Φλόιντ: Η δολοφονία που γέννησε ένα νέο κίνημα

Σήμερα τελείται η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου Αφροαμερικανού, του οποίου η δολοφονία αποτέλεσε εφαλτήριο για το ξέσπασμα ενός κινήματος οργής κατά των φυλετικών και ρατσιστικών διακρίσεων, ένα κίνημα που «σιγοέβραζε» εδώ και πολλά χρόνια.

 

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ήταν αποτρόπαια και βίαιη, ωστόσο δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο συμβάν. Οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ ανέκαθεν συνήθιζαν να εξαντλούν όλη την αυστηρότητα τους σε μαύρους πολίτες, ακόμα και για μικρές πράξεις παρανομίας, όπως ήταν και αυτή για την οποία κατηγορήθηκε και τελικά δολοφονήθηκε ο Τζορζ Φλόιντ. 

 

Όπως προδίδουν στατιστικές έρευνες, οι Αφροαμερικανοί πολίτες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να δολοφονηθούν από αστυνομικούς. 

 

Ειδικότερα, οι μαύροι αποτελούν το 13% του πληθυσμού, αλλά στατιστικά συγκεντρώνουν διπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τους λευκούς να σκοτωθούν από αστυνομικούς. Μεταξύ των δραστών υπάρχουν άνθρωποι κάθε χρώματος, αλλά οι ειδικοί θεωρούν ότι κύρια αιτία του φαινομένου είναι ο θεσμικός ρατσισμός.

 

Το ιστορικό των ΗΠΑ με άγριες δολοφονίες μαύρων υπηκόων είναι ήδη βεβαρυμένο. Αρκεί να ανατρέξει κανείς σε μερικά μόνο περιστατικά στο παρελθόν για να συνειδητοποιήσει την βίαιη φύση του αμερικανικού συστήματος απέναντι στους μαύρους πολίτες. 

 

Έρικ Γκάρνερ: Όταν τα λόγια  «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» έγιναν για πρώτη φορά σύνθημα σε χιλιάδες χείλη 

 

Το 2014, ο 43χρονος άοπλος Έρικ Γκάρνερ, που αντιμετώπιζε προβλήματα παχυσαρκίας, συνελήφθη αρνούμενος να δεχθεί έλεγχο από αστυνομικούς, που πίστεψαν ότι πουλούσε λαθραία τσιγάρα και λογομάχησαν μαζί του.

 

Ο Γκάρνερ πέθανε στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, από το κεφαλοκλείδωμα που του έκανε ο αστυνομικός Ντάνιελ Πανταλέο για αρκετά λεπτά, ενώ εκλιπαρούσε να τον αφήσουν ελεύθερο φωνάζοντας έντεκα φορές: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!»

 

Η φράση αυτή έγινε σύνθημα διαμαρτυρίας για το κίνημα Black Lives Matter, που κάνει εκστρατεία κατά του ρατσισμού, της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας.

 

Δίωξη κατά του Πανταλέο δεν ασκήθηκε, αν και πέρυσι, μετά από τόσα χρόνια, αποπέμφθηκε, μετά τις επίμονες διαδηλώσεις και αξίωσε μάλιστα να επαναπροσληφθεί στο Σώμα.

 

Ανάλογη ήταν η περίπτωση του 25χρονου Φρέντι Γκρέι, στη Βαλτιμόρη, που έχασε τη ζωή του μετά από τη βίαιη σύλληψή του το 2015.  Παρά το γεγονός ότι ασκήθηκαν κατηγορίες, δεν καταδικάστηκε κανένας από τους έξι αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο τραγικό συμβάν.

 

Μόνον τη χρονιά εκείνη η αστυνομία είχε σκοτώσει περισσότερους από 960 ανθρώπους στις ΗΠΑ, αλλά έρευνες, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, διατάχθηκαν μόνον εις βάρος 12 αστυνομικών.

 

Η Γκουέν Καρ, μητέρα του Γκάρνερ, είπε στο NBC ότι το βίντεο με τις εναγώνιες προσπάθειες του Φλόιντ να ανασάνει, ήταν «σαν Déja Vu», σαν ένας «εφιάλτης που επιστρέφει» για την ίδια.

 

Το σύστημα που οπλίζει το χέρι του αστυνομικού 

 

Στην πραγματικότητα, ο Τζορτζ Φλόιντ, αλλά και όλοι οι Αφροαμερικανοί που χάνονται άδικα στα χέρια αστυνομικών κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, δεν αποτελούν θύματα του αστυνομικού που τους αφαίρεσε την ζωή, αλλά ενός γενικότερου συστήματος που τους έχει θέσει στο περιθώριο και τείνει να τους αντιμετωπίζει ως «ενόχους», μέχρι να αποδειχθεί η αθωότητά τους. 

 

Τις διαρθρωτικές ανισότητες εις βάρος της κοινότητάς τους κατέστησε σαφείς το τελευταίο διάστημα και η πανδημία του κορωνοϊού, αφού όπως έδειξαν στατιστικά στοιχεία, οι μαύροι πεθαίνουν δύο φορές συχνότερα σε σύγκριση με τους λευκούς από την Covid-19, αντιπροσωπεύοντας το 25% των θανάτων στη χώρα σύμφωνα με ανάλυση του American Public Media Research Lab. Σε ορισμένες πολιτείες δε οι μαύροι συγκεντρώνουν τριπλάσιες έως επταπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη μάχη με τον κορωνοϊό λόγω της ευρείας φτώχειας, με την οποία συνδέονται συχνά και υποκείμενα νοσήματα, καθώς και των συνθηκών εργασίας τους, που δεν επιτρέπουν την τήρηση αποστάσεων από άλλους ανθρώπους.
 

Δύο εβδομάδες μετά οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους

 

Το ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι γιατί η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που δεν διέφερε από τις προηγούμενες, πυροδότησε διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο, σε διεθνές επίπεδο.

 

Η δολοφονία του 46χρονου ήρθε σε μία περίοδο που οι άνθρωποι έχουν υποστεί ήδη πάρα πολλές δυσκολίες. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει εξαντλήσει τον αμερικανικό λαό, ο οποίος έψαχνε μία αφορμή για να βγει στους δρόμους και να φωνάξει «αρκετά». Αυτό που ξεκίνησε ως ένα κύμα οργής για τη δολοφονία του Φλόιντ, εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο κίνημα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συσπειρώθηκαν απέναντι σε ένα σύστημα που τους έχει ξεχάσει. 

 

Σε σχετικό άρθρο τους, οι New York Times αναφέρουν πως κάποιοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και είναι άνεργοι, ενώ άλλοι πήραν άδεια από την δουλειά, προκειμένου να κατέβουν στις διαδηλώσεις.

 

«Περιμέναμε να έρθουν αυτές οι ημέρες, να κατακλύσει ο κόσμος τους δρόμους» δήλωσε η Valerie Rivera, ο γιος της οποίας δολοφονήθηκε από την αστυνομία το 2017. 

 

Ο αγώνας των ανθρώπων δεν περιορίζεται μόνο στη μάχη κατά των ρατσιστικών και φυλετικών διακρίσεων. Τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ, που έγιναν σύνθημα για το κίνημα Black Lives Matter, τώρα απηχούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που «δεν μπορεί να αναπνεύσει» και δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο την καταπίεση του συστήματος. Ο κόσμος βρίσκεται ακόμα στους δρόμους, γιατί δεν έχει πλέον τίποτα να χάσει.
 

Με πληροφορίες και από: nytimes.com

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV