Greenpeace: Δεν θα σταματήσουν να ακούγονται οι φωνές μας! Προσαγωγές έξω από το υπ. Περιβάλλοντος (pics&vid) | piperata.gr Skip to main content
Greenpeace: Δεν θα σταματήσουν να ακούγονται οι φωνές μας! Προσαγωγές έξω από το υπ. Περιβάλλοντος (pics&vid)

Greenpeace: Δεν θα σταματήσουν να ακούγονται οι φωνές μας! Προσαγωγές έξω από το υπ. Περιβάλλοντος (pics&vid)

Η Greenpeace καταγγέλλει πως κατά τη διάρκεια της σημερινής ειρηνικής διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ακτιβιστών για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, όταν ακτιβιστές της Greenpeace επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό στην κεντρική πρόσοψη του κτιρίου, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στο νέο περιβαλλοντικό νόμο, η αστυνομία απάντησε με προσαγωγές 4 ακτιβιστών.  

greenpeace

«Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, 42.000 πολίτες της χώρας συντάχθηκαν μαζί με την Greenpeace και το WWF Ελλάς απέναντι στο "μαύρο" ενός νομοσχεδίου με πολλές προβληματικές αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον διατάξεις, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται τα άρθρα 44 και 110, που αντιμετωπίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες ως εμπόδιο στις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου», σημειώνει η Greenpeace. 

greenpeace

Σύμφωνα με την Greenpeace, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αποφασίσει την πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως το 2050, εν τούτοις έχει παραχωρήσει 77.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης (περίπου η μισή έκταση της χώρας) σε πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις. «Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό. Πολλές από αυτές τις περιοχές βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και ο νέος περιβαλλοντικός (sic) νόμος καταργεί αυτό το 'εμπόδιο' για τις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες».  

 

Ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για την εκστρατεία της κλιματικής δικαιοσύνης στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace υποστηρίζει πως ο νέος νόμος «απειλεί ευθέως το μέλλον της χώρας και παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά στη ζωή και σε ένα ασφαλές και υγιές φυσικό περιβάλλον. Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να σταματήσει να υπακούει τυφλά στις εντολές μίας βρώμικης βιομηχανίας, που πνέει τα λοίσθια. Οφείλει να βρει το πολιτικό θάρρος να ακυρώσει τα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα ως το 2050», λέει χαρακτηριστικά.  

greenpeace

Όπως εξηγεί η Greenpeace, με το άρθρο 44 επιτρέπονται οι εξορύξεις - συμπεριλαμβανομένων και των εξορύξεων υδρογονανθράκων - σε περιοχές προστασίας της φύσης ενώ με το άρθρο 110 «αφαιρείται το δικαίωμα γνώμης από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης για έρευνες που αφορούν σε δημοτικές εκτάσεις για ένα διάστημα 3 μηνών».  

greenpeace

«Ζούμε την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη. Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι τόσο μεγάλη που ό,τι κάνουμε τα επόμενα 10 με 50 χρόνια θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Η επιστήμη είναι σαφής και προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσουμε την καύση ορυκτών καυσίμων τα επόμενα 20-25 χρόνια και δεν προστατεύσουμε την εναπομείνασα βιοποικιλότητα, η κατάρρευση του παγκόσμιου οικοσυστήματος είναι θέμα λίγων δεκαετιών, με ολέθριες συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, κινδυνεύοντας με μαζική και αμετάκλητη ερημοποίηση και ραγδαία αύξηση των δασικών πυρκαγιών και των ακραίων βροχοπτώσεων».  

greenpeace

«Οι σημερινές προσαγωγές ειρηνικών ακτιβιστών δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μας. Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε στον Υπουργό ότι την κοινωνική συναίνεση δεν τη διαμορφώνει μόνος του. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία χώρα που κρατάει ζωντανό τον φυσικό της πλούτο. Δεν νοείται πράσινη ανάπτυξη με επεμβάσεις της αστυνομίας όπως η σημερινή ή συλλήψεις σαν αυτές που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο στο Σύνταγμα. Είναι αδιανόητο συμπολίτες μας, όπως μέλη της ομάδας Άγρυπνοι Πολίτες, να συλλαμβάνονται επειδή υπερασπίζονται τον φυσικό περιβάλλον της χώρας και το δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία. Είναι αδιανόητο να επεμβαίνει η αστυνομία για να σταματήσει την ειρηνική διαμαρτυρία μας σε μια απόπειρα να φιμώσει το μήνυμά μας. Σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η συνεχιση του αγώνα μας και η ενδυνάμωση του αιτήματος χιλιάδων συμπολιτών μας να διαφυλάξουμε τον εθνικό πλούτο της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Γριμάνης.

Σήμερα το πρωί βρεθήκαμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μία ειρηνική, μη βίαιη δράση. Ζητάμε από τον κ....

Posted by Greenpeace Greece on Wednesday, 10 June 2020

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV