Η μάχη των άσπονδων εχθρών! Γιγάντιο καλαμάρι επιτέθηκε σε καρχαρία | piperata.gr Skip to main content
καρχαρίας

Η μάχη των άσπονδων εχθρών! Γιγάντιο καλαμάρι επιτέθηκε σε καρχαρία

Στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού στη Χαβάη, ένας καρχαρίας έδωσε μάχη απέναντι σε ένα γιγάντιο καλαμάρι και όπως φαίνεται στη πρώτη φωτογραφία, που δημοσίευσε το National Geographic, αποδεικνύεται πλέον ότι τα δύο είδη είναι άσπονδοι εχθροί!

 

Τα πλοκάμια του τεράστιου κεφαλόποδου έχουν αφήσει σημάδια σαν μπαλάκια του γκολφ στο δέρμα του καρχαρία, έναν 7μετρο ωκεάνιο λευκοπτέρυγο, όπως λέγεται.

 

Και αυτή η φωτογραφία, που κατάφερε να τραβήξει ο Deron Verbeck, είναι, όπως τονίζει το National Geographic, η πρώτη επιστημονική απόδειξη που έχει υπάρξει ποτέ για καρχαρία που αλληλεπιδρά με ένα γιγάντιο καλαμάρι ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο μεγάλο είδος καλαμαριού, από αυτά που ζουν σε βάθη πάνω από 1.000 πόδια!

 

Οι επικές διαμάχες ανάμεσα στις φάλαινες που καταδύονται στα βαθιά νερά και στα γιγάντια καλαμάρια είναι διάσημες, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε καμία απόδειξη ότι υπάρχει κόντρα και με τους καρχαρίες.

«Έπαθα πλάκα», είπε ο Verbeck, που πόσταρε τη φωτογραφία στο Facebook.

 

Ο Γιάννης Παπασταματίου, οικολόγος, ειδικός στους καρχαρίες, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο Μαϊάμι, είδε τη φωτογραφία και αμέσως επικοινώνησε με τον Verbeck. «Μου είπε, Βγάλε αυτό το πράγμα από το διαδίκτυο! Κανείς δεν το έχει ξαναδεί», θυμάται ο Verbeck.

 

Ο Παπασταματίου και οι συνεργάτες του περιέγραψαν τη φαινομενική αλληλεπίδραση στην έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Journal of Fish Biology. Δεν μπορούν να πουν ποιο είδος καλαμαριού έκανε τα σημάδια -υπάρχουν αρκετά καλαμάρια... αρκετά μεγάλα- αλλά ο κος Παπασταματίου λέει: «Πρέπει να ήταν κάτι πολύ μεγάλο».

Well cats out of the bag!!! Here it is!!! I want to thank Yannis Peter Papastamatiou, recognizing such a significant...

Posted by Deron Verbeck on Friday, 5 June 2020

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV