«Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στις 15/7, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά | piperata.gr Skip to main content
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στις 15/7, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη στις 15/7, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Ένα από τα κορυφαία και πλέον διαχρονικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα παρουσιάσουν η εταιρεία τέχνης “Ars Aeterna” και η «5η Εποχή Τέχνης».

 

Η παράσταση που πρωτοπαίχτηκε σε περιοδεία το 2015 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε μια νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, με την Ιωάννα Παππά στο ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου στο ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

 

Το έργο 

 

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, οι τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

 

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή, μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

 

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους ηθικούς αλλά και τους θεϊκούς νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού-θηλυκού, παλαιού-νέου, ιδιωτικού-κοινωνικού, δίκαιου-νόμιμου, ύπαρξης-θνητότητας, ανθρώπινου-θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

 

Οι συντελεστές της παράστασης 

 

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Θέμης Μουμουλίδης

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκόρου

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγούρου

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Παππά (Αντιγόνη),  Γιώργος Χρυσοστόμου (Κρέων), Λουκία Μιχαλοπούλου, Μάνος Καρατζόγιαννης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη,  Δημήτρης Σαμόλης.

 

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 15 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Στις 19 Ιουλίου θα δοθεί παράσταση στο Κηποθέατρο Παπάγου για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα περιοδείας.

 

Ώρα έναρξης: 21:30 (στο Κηποθέατρο Παπάγου 21:00)

Τιμές εισιτηρίων: 17 | 14 φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+

Προπώληση: viva.gr

Ειδικές προσφορές θα υπάρχουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και για όλους τους σταθμούς της περιοδείας.

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού | [email protected]

 

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV