Τα τουρκικά drones kamikaze κρίνουν το πόλεμο με την Λιβύη (pics&vids) | piperata.gr Skip to main content

Τα τουρκικά drones kamikaze κρίνουν το πόλεμο με την Λιβύη (pics&vids)

«Έτσι παράγονται drones που εκριζώνουν τον Χαφτάρ». Με αυτόν τον τίτλο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Άγκυρας, Γενί Σαφάκ παρουσιάζει για πρώτη φορά δημόσια, τον τρόπο που εργάζεται η ομάδα παραγωγής στο  Ostim Technopark, όπου η STM παρήγαγε το εντυπωσιακό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που είναι γνωστό ως «kamikaze drone, αφού προσκρούει πάνω στον στόχο και εκρηγνύεται.
 

Για πρώτη φορά, οι πύλες του εργοστασίου παραγωγής άνοιξαν για δημοσιογράφους και οι κατασκευαστές των φονικών drones, μίλησαν για το έργο τους, το οποίο παρακολουθούν καθημερινά μέσα από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες στις επιθέσεις κατά των στρατευμάτων του Στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες χάνει εδάφη, αφού ο Σάρατζ με την βοήθεια της Άγκυρας προελαύνει πλέον εκτός της Τρίπολης.
 

Τα drones kamikaze είναι μηχανές δολοφονιών χαμηλού κόστους. Πρόκειται για πολύ μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πετώντας σε αγέλες μπορούν να προσφέρουν τεράστια δύναμη πυρός.

 

Όπως εξηγούν οι κατασκευαστές, οι επιθέσεις στις θέσεις του Χαφτάρ, γίνονται μετά από συνεργασία με τις δυνάμεις του Σάρατζ. Συγκεκριμένα τα drones, μετά από πληροφορίες που λαμβάνουν από τους Λίβυους συμμάχους τους, εντοπίζουν τις εχθρικές δυνάμεις και τα drones κάνουν την επίθεση.

 

Τα νέα drones, λόγω του χαμηλού κόστους και της μεγάλης αποτελεσματικότητας τους, έχουν γίνει ανάρπαστα και ήδη ο τουρκικός στρατός τοποθέτησε νέες παραγγελίες.

 

Σύμφωνα με την ομάδα παραγωγής, στις εγκαταστάσεις του Ostim Technopark, πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες ώστε οι παραγγελίες να παραδοθούν στην ώρα τους στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

 

Η απροσδόκητη για τους ίδιους επιτυχία του drone απέφερε μεγάλα οικονομικά κέρδη, τα οποία επενδύονται στην έρευνα για κατασκευή, ακόμα υψηλότερων προδιαγραφών drones για τα πεδία των μαχών.

 

Η συνεργασία της εταιρείας με τον τουρκικό στρατό χρονολογείται τον τελευταίο χρόνο και ήδη έχουν παραδοθεί περίπου 500 drones. Τα φονικά drones μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως σμήνος είτε μεμονωμένα, ανάλογα με τις ανάγκες της στρατιωτικής επιχείρησης. Το γεγονός ότι 100 drones μπορούν να πετάξουν ταυτόχρονα προς ένα συγκεκριμένο στόχο, και να τον χτυπήσουν, τα κάνει μοναδικά στο είδος τους, αφού δημιουργεί τεράστια δύναμη πυρός κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

 

Δείτε στο βίντεο πως εντοπίζουν τον στόχο και πως χτυπούν

 

 

Τα drones, είναι ικανά να λειτουργούν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Το drone διαθέτει επίσης λειτουργίες στόχου που λειτουργούν σε συντεταγμένες απεικονίσεις. Μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν από έναν μεμονωμένο στρατιώτη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το KARGU-2 είναι ικανό να εκτελεί εργασίες όπως εγκατάλειψη, αυτοκαταστροφή, ασφαλή επιστροφή και καταστροφή στόχου από μια ρυθμιζόμενη απόσταση.

 

Όπως εξήγησαν στη Γενί Σαφάκ οι κατασκευαστές του, το drone δοκιμάστηκε σε διφορετικές κλιματολογικές συνθήκες με τεράστια επιτυχία. Για αυτό το λόγο ήδη τρεις χώρες πέραν της Τουρκίας ενδιαφέρθηκαν για να αγοράσουν το kamikaze και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να κλείσουν οι συμφωνίες. Όπως σημειώνει η Γενί Σαφάκ η εξαγωγή των συγκεκριμένων drones θα συμβάλει σοβαρά στις ανάγκες της Τουρκίας για ξένο νόμισμα.

 

Από τις αρχές τις δεκαετίας του 2000, η Τουρκία αναγνώρισε πως ο εξοπλισμός της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα της έδινε πλεονέκτημα, κυρίως στα πεδία των μαχών κατά των Κούρδων του PKK. Αρχικά εφοδιάστηκε με κάποια drones από τις ΗΠΑ, ωστόσο παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση να φτάσει η εικόνα στους επιτελείς του Στρατού για το τι συμβαίνει στα πεδία των μαχών.

 

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματικό, η καθυστέρηση ήταν περίπου 20 λεπτά, χρόνος πολύ μεγάλος που άλλαζε τα δεδομένα στο πεδίο, μέχρι οι επιτελείς να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει πραγματικά στο έδαφος. Στη συνέχεια, το 2006, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία για να εξοπλιστεί με ισραηλινά drones. Η συμφωνία όμως δεν έγινε ποτέ πράξη, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί ευθέως την Κυβέρνηση του Ισραήλ πως σκόπιμα δεν παραχώρησε τα drones. Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν με συνέπεια το 2010 ανακοινώθηκε κι επίσημα το ναυάγιο της συμφωνίας.

 

Τότε ήταν που πείστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν να επενδύσει στην εταιρεία του γαμπρού του. Η οικογένεια του διέθετε εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων. Αφού εντόπισε τη μεγάλη ευκαιρία που εμφανίστηκε μπροστά του με την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο μετέπειτα γαμπρός του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαιρακταρ, παράτησε το διδακτορικό του στο ΜΙΤ και επέστρεψε στην Τουρκία, δημιουργώντας το σχετικό παράρτημα στην εταιρία του πατέρα του. Ο Σελτζούκ Μπαιρακταρ ζήτησε χρόνο για να παρουσιάσει στον Ερντογάν το drone που θα άφηνε εποχή, και το έκανε. Μετά τα πρώτα μοντέλα παρουσιάστηκε το TB-2 το 2014.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV