Γ. Μοίρας: Μπανανία ή αυλή του παραλόγου; Ο ρόλος δημοσιογράφων-ΜΜΕ σε μία κρίση Δημοκρατίας | piperata.gr Skip to main content
Γ. Μοίρας: Μπανανία, ή αυλή του παραλόγου; Ο ρόλος των ΜΜΕ σε μία κρίση Δημοκρατίας

Γ. Μοίρας: Μπανανία ή αυλή του παραλόγου; Ο ρόλος δημοσιογράφων-ΜΜΕ σε μία κρίση Δημοκρατίας

Το σκάνδαλο Novartis Hellas αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα μας συνιστά πλέον, αν όχι μία Δημοκρατία της Μπανανίας, διάτρητη και διαβλητή από παντού, το λιγότερο μία αυλή του παραλόγου. Δυστυχώς, τα ΜΜΕ παίζουν βασικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση.

 

Γράφει ο Γιάννης Μοίρας*

 

Για τις αμερικανικές αρχές η υπόθεση Novartis Hellas αποτελεί αποδεδειγμένο σκάνδαλο. Για το οποίο, υποχρέωσαν τη μητρική εταιρεία να καταβάλλει στα αμερικανικά δημόσια ταμεία πρόστιμο €310 εκατ. H μητρική Novartis από τη δική της πλευρά, εφόσον μπαίνει στη λογική του συμβιβασμού και πληρώνει στις ΗΠΑ το πρόστιμο, παραδέχεται ότι η υπόθεση Novartis Hellas όντως αποτελεί αποδεδειγμένο σκάνδαλο.

 

Εδώ στην Ελλάδα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήριζαν την υπόθεση Novartis Hellas όχι σκάνδαλο, αλλά προϊόν πολιτικής σκευωρίας. Προφανώς γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση της ΝΔ απέφευγε μέχρι τώρα να διεκδικήσει από τη μητρική εταιρεία αποζημίωση πολλαπλάσια από εκείνη που απαίτησαν και επέτυχαν οι αμερικανικές αρχές. Σίγουρα, δικαιολογία αποτελούσε το γεγονός ότι εκκρεμεί το ποινικό σκέλος. Τώρα πια όμως, στριμώχνεται για τα καλά από τον συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ και μητρικής Novartis, γι’ αυτό και οι εκπρόσωποί της ψελλίζουν, δίχως να το λένε ρητώς και ευθαρσώς, ότι θα βάλει μπροστά διαδικασίες για να ζητήσει και η χώρα μας αποζημίωση.

 

Υπάρχουν και χειρότερα; Ασφαλώς!

 

Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για τη Novartis Hellas εμπλέκουν και πολιτικά πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα. Η αξιοπιστία των μαρτύρων και η βασιμότητα των μαρτυριών τους αποδεικνύονται από το γεγονός ότι πατώντας ακριβώς πάνω στις μαρτυρίες τους, ήταν που οι ΗΠΑ κυνήγησαν το σκάνδαλο και τελικώς η μητρική Novartis το παραδέχθηκε μέσω του συμβιβασμού. Για το σημερινό κυβερνών κόμμα όμως, τη ΝΔ, καθώς και για το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οι μάρτυρες είναι συκοφάντες κουκουλοφόροι, τους οποίους έχουν επανειλημμένως απειλήσει ότι θα τους ξεκουκουλώσουν και θα τους τσακίσουν. Έτσι, οι αμερικανικές αρχές τους προτείνουν προστασία, διότι σύμφωνα με αυτές, κινδυνεύουν εδώ μέσα, στην ίδια τους την πατρίδα και μάλιστα, για ένα σκάνδαλο αποδεδειγμένο την ύπαρξη του οποίου παραδέχεται πλέον και η ίδια η μητρική Novartis!

 

Τα παράλογα όμως δεν σταματούν εδώ…

 

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζονται ότι στο κείμενο συμβιβασμού μεταξύ ΗΠΑ και Novartis και συγκεκριμένα στο κομμάτι για στη Novartis Hellas, οι αναφορές σε "foreign government, agencies, instrumentalities”, δηλαδή σε «ξένη κυβέρνηση, υπηρεσίες και μηχανισμούς», καθώς και στον επηρεασμό της πολιτικής τους πάνω στην υπόθεση του φαρμάκου από foreign officials, απλώς περιγράφουν το ρόλο και την ανάμιξη υπαλληλικού προσωπικού και ιδιωτών σε σχέση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι απλώς ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ παραβιάζουν κάθε έννοια μετάφρασης, ερμηνείας, ακόμη και της ίδιας της κοινής λογικής και βαφτίζουν τους «ξένους επισήμους» (“foreign officials) περίπου ως γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς, σεκιουριτάδες και …καθαρίστριες.

 

Αλλά εξακολουθούν και πατούν πάνω στο κλασσικό τους αφήγημα, δηλαδή ότι το σκάνδαλο της Novartis Hellas περιορίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με αντάλλαγμα δωράκια, ταξίδια και σεμινάρια, που ιατρικοί επισκέπτες της εταιρείας πραγματοποίησαν με τους δικούς μας γιατρούς. Ενώ η αλήθεια είναι, ότι μιλάμε για ένα σκάνδαλο ανάλογο και μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens, με εναρμονισμένες πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές, τεράστιες υπερτιμολογήσεις και υπερχρεώσεις, κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις, το οποίο επέφερε στο Δημόσιο απώλειες και ζημίες της τάξης των €3 δισ., εκ των οποίων τα €50 εκατ. αφορούσαν μόνο σε μίζες. Και φυσικά, το μέγεθος αυτού του σκανδάλου καθώς και των χρημάτων που διακινήθηκαν, δεν θα ήταν τόσο μεγάλο αν δεν γινόταν με τη συμμετοχή, αν όχι υπό την καθοδήγηση, ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων και ανώτατων κρατικών παραγόντων, τους οποίους οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διόρισαν.

 

Εξάλλου, ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής της Novartis Hellas που εμφανίζεται σε βίντεο να εξηγεί στα στελέχη του ότι τους είχε στην τσέπη του τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον ειδοποιούσαν για κάθε κυβερνητική κίνηση προκειμένου να προσαρμόζει αναλόγως τις δικές του κινήσεις. Πόσο αξιόπιστος θεωρείται άραγε στα όσα λέει ο Φρουζής;  Όσο αξιόπιστος μπορεί να θεωρηθεί ο άνθρωπος ο οποίος, σύμφωνα με το περιεχόμενο των emails της εταιρείας, πριν λίγα χρόνια οργάνωνε δείπνα προς τιμήν του σημερινού πρωθυπουργού.

 

Και το κερασάκι στην τούρτα…

 

Ο σύζυγος της προηγούμενης εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, εκείνης δηλαδή που υπήρχε επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και που έχει ανακινήσει με τις καταθέσεις της ολόκληρη την ιστορία περί «Ρασπούτιν» και περί «πολιτικής σκευωρίας» στην υπόθεση της Novartis Hellas, έχει βρεθεί από τον ΕΟΠΥΥ να ζημιώνει ως γιατρός το Δημόσιο κατά €1,7 εκατ. χορηγώντας βροχή από κατευθυνόμενες ιατρικές συνταγές για εκατοντάδες ασθενείς που δεν είχε καν εξετάσει και παραπέμπεται για απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παθητική δωροδοκία!

 

Να γραφτεί άλλη μία φορά: αυτά τα πράγματα μόνο σε Δημοκρατία της Μπανανίας, διάτρητης και διαβλητής από παντού, μπορεί να συμβαίνουν. Άντε, το λιγότερο μέσα μία αυλή του παραλόγου.

 

Εδώ όμως υπεισέρχεται και ο παράγοντας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Σε πολλά κράτη του δυτικού κόσμου έχουμε συναντήσει κόμματα, κυβερνήσεις, ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους και ανώτατους κρατικούς παράγοντες που έχουν κάνει κατά καιρούς δουλίτσεςσε βάρος του δημοσίου συμφέροντος με διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς. Η Siemens είναι ένα ακόμη πρόσφατο και ιδιαιτέρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Διατηρώντας όμως το κύρος της αυτονομίας τους, επομένως και τη στάθμη της αξιοπιστίας τους, τα ξένα ΜΜΕ παρεμβαίνουν δραστικά και δυναμικά στα δημόσια πράγματα, ασκώντας ουσιαστικό έλεγχο στην εξουσία και προφυλάσσοντας έτσι όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον και τη νομιμότητα, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

 

Εδώ, τα ΜΜΕ πρωταγωνιστούν στην αυλή του παραλόγου, κάνοντας το άσπρο μαύρο, σύμφωνα με τις βουλές και τα συμφέροντα εκείνων που τα ταΐζουν με δημόσιο χρήμα. Αυλή του παραλόγου, ή μήπως Δημοκρατία της Μπανανίας; Το ερώτημα αυτό διαρκώς επιστρέφει βασανιστικά.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι στην υπόθεση Novartis Hellas τα ΜΜΕ ακολουθούν πιστά τη γραμμή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

 

Το πράγμα δεν σταματάει όμως εδώ. Το άσπρο γίνεται μαύρο παντού και στα πάντα.

 

 • Για τα ΜΜΕ, θα ήταν παράνομο αν πράγματι ο Πολάκης ηχογραφούσε το Στουρνάρα για την υπόθεση διαρροής των στοιχείων ενός προσωπικού -χαμηλού και ομαλώς εξυπηρετούμενου- δανείου που είχε πάρει από τράπεζα, αλλά είναι νόμιμο να ηχογραφεί τον Παππά ο Μιωνή.
 • Για τα ΜΜΕ, υπήρχε θέμα για το χαμηλό και ομαλώς εξυπηρετούμενο δάνειο του Πολάκη, αλλά ουδέποτε έχει υπάρξει θέμα για τα τεράστια, μη εξυπηρετούμενα δάνεια αρχηγών, υπουργών, υφυπουργών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τα τεράστια, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των ίδιων των κομμάτων.

 

-    Στην παράνομη ηχογράφησή του, ο Παππάς φαίνεται πως δεν ενδίδει στις εκκλήσεις Μιωνή για εύνοια και βοήθεια προς αυτόν για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται δικαστικά και τον προτρέπει να καταθέσει την αλήθεια για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο εμπλέκεται στις υποθέσεις αυτές, αλλά για τα ΜΜΕ υπόλογος είναι ο Παππάς. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, κάνει την εμφάνισή του κι ένα ποσό στα €2,6 εκατ. ως μαύρη χορηγία προς τη ΝΔ, αλλά το γεγονός αυτό επίσης αποσιωπείται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

 

-    Για τα ΜΜΕ, συνιστά σκάνδαλο ότι ο Καλογρίτσας ισχυρίζεται πως τάχα βρισκόταν σε μυστικές, προφανώς προνομιακού χαρακτήρα, συνεννοήσεις με τον Παππά για την απόκτηση μίας εκ των τηλεοπτικών αδειών, αλλά δεν αποτελεί στοιχείο κατάρριψης των ισχυρισμών αυτών το γεγονός ότι τελικώς δεν πήρε άδεια και εξοστρακίστηκε από τη διαδικασία. Ούτε και αναγνωρίζουν ως στοιχείο που καθιστά τον Καλογρίτσα μη αξιόπιστο στα όσα επικαλείται σε βάρος του Παππά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει συνέταιροι και κουμπάροι με τον υπουργό Εσωτερικών Θεοδωρικάκο και έχει δικηγόρο τον Λοβέρδο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

 

-    Για τα ΜΜΕ, αποτελούσε σκάνδαλο να απευθύνει ερώτημα ο Πολάκης, υπό την ιδιότητα του υφυπουργού Υγείας, προς τη Δικαιοσύνη για ποιο λόγο κωλυσιεργούσε στην  έρευνά της για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας μολονότι είχε στη διάθεσή της τόνους αποδεικτικού υλικού, αλλά δεν αποτελεί σκάνδαλο ο σημερινός υφυπουργός Επικρατείας Σκέρτσος να κατακρίνει δημόσια την εισαγγελέα Δόγκα για την αγόρευσή της στο κλείσιμο της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση δολοφονίας της νεαρής Τοπαλούδη στη Ρόδο, ούτε και αποτελεί σκάνδαλο ο σημερινός υπουργός Οικονομίας Γεωργιάδης να απειλεί δημόσια με φυλάκιση τη σημερινή εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Τουλουπάκη.

 

Πάμε και σε πιο κεντρικά θέματα της πολιτικής ατζέντας και πως τα αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ…

 

 • Παρουσίαζαν με μελανά χρώματα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναμηρυκάζοντας τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αλλά υπερπηδούν σήμερα το γεγονός ότι τη συμφωνία «όχι μόνο την τηρούν αλλά και την τιμούν», κατά τα λεγόμενα τους, εκείνοι που πριν την κατήγγειλαν.
 • Κυνηγούσαν από πίσω με τις κάμερες και τα μικρόφωνα τους δήθεν “μακεδονομάχους” και τους δήθεν “πατριώτες” για να τους δώσουν βήμα στις καταγγελίες και τις ύβρεις τους περί «προδοτών και μειοδοτών» στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κάνουν την πάπια γύρω από τι προτείνουν για Καστελόριζο, Αιγαίο και Ελληνοτουρκικά Ντόκος, Ροζάκης, Πρετεντέρης κ.α., πρόσωπα συνδεμένα -εμμέσως ή αμέσως- με τη σημερινή κυβέρνηση. Και φυσικά, ούτε που αναζητούν τους δήθεν “μακεδονομάχους” και τους δήθεν “πατριώτες” να πουν και εκείνοι σήμερα τη γνώμη τους.
 • Συνηγορούν σήμερα στην κυβερνητική άποψη ότι τα κύματα μεταναστών προς τη Δύση, με ενδιάμεσο γεωγραφικό σταθμό και σημείο εγκλωβισμού της τη χώρα μας, είναι φαινόμενο το οποίο αποδίδεται στον γενικότερο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό παράγοντα, ενώ την περίοδο 2015-2016 έφταιγε ο Τσίπρας που τάχα δεν φύλαγε τα σύνορα και η Χριστοδουλοπούλου που τάχα τους απηύθυνε πρόσκληση να έρθουν να εγκατασταθούν εδώ.
 • Παρουσίαζαν τη Δούρου ως δήθεν υπεύθυνη για τους νεκρούς στο Μάτι, υιοθετώντας και ενισχύοντας την προπαγάνδα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ σχετικά με την τραγωδία αυτή, αλλά ούτε που πρόβαλλαν τη δήλωση Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι τα αίτια βρίσκονταν στην κλιματική αλλαγή, αλλά ούτε και τη στροφή Πατούλη ότι δεν είναι ο Περιφερειάρχης ο υπεύθυνος στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, αλλά η Πυροσβεστική.
 • Επιτρέπουν στον Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ανενόχλητος ότι τάχα η πανδημία και το lockdown προκάλεσαν τη βουτιά της Οικονομίας, δίχως να αναδεικνύουν την πραγματικότητα, δηλαδή ότι η Οικονομία είχε ήδη εισέλθει σε ύφεση 0,9% πριν καν ο κορωνοϊός χτυπήσει την πόρτα μας. Για την ακρίβεια, ενώ ο Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη στο 4%, παρέλαβε την Οικονομία με ανάπτυξη 2,8% (δώδεκα διαδοχικά τρίμηνα με θετικό πρόσημο) και την οδήγησε σε ύφεση 0,9%.
 • Διαφήμισαν το πρόγραμμα “Συν-εργασία”, μαζί και την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι θα εντάσσονταν σε αυτό περίπου 500 χιλ. επιχειρήσεις και παριστάνουν σήμερα τους ανήξερους για το γεγονός ότι στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί μόλις 3 χιλ. επιχειρήσεις και ο λόγος είναι πως οι εργοδότες δεν θέλουν να αναλάβουν δέσμευση υποαπασχόλησης και υποπληρωμής -έστω- των εργαζόμενών τους, αλλά προτιμούν να διατηρήσουν ανοικτή την πόρτα για την απόλυσή τους.
 • Μπαίνουν και τα ΜΜΕ ενεργά στο παιχνίδι προπαγάνδας ότι παραμονές της συμπλήρωσης ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ, το έργο στο Ελληνικό πράγματι ξεκινά. Δίχως να αναδεικνύουν, από δημοσιογραφική δεοντολογία και μόνο, ότι άλλη ήταν η δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης, πως τάχα οι μπουλντόζες θα έβαζαν εμπρός τις μηχανές από την πρώτη μέρα. Στο μεταξύ, κατεδαφίστηκαν μόνο 5 κτίρια από τα 900, από μηχανήματα άλλου ιδιώτη και όχι του αναδόχου του έργου, τη χρήση των οποίων πλήρωσε το Δημόσιο, όχι ο ανάδοχος, στον οποίο δεν έχουν καν διαβιβαστεί οι μετοχές για την έκταση. Και όμως, το μήνυμα που πέρασε σχεδόν παντού στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο ήταν ότι η επένδυση ήδη ξεκίνησε!
 • Δεν στάθηκε δυνατό να αποφύγουν να ασχοληθούν με τα επιδοτούμενα προγράμματα τηλεκατάρτισης λόγω του θορύβου που προκλήθηκε στα social media με τα διάφορα “σκόιλ ελικικού” και τα “μέτζη του νεούτκη”, αλλά απέφυγαν πάντως να θίξουν την πραγματική διάσταση του σκανδάλου που ήταν η ανάμιξη, με οικονομικό κέρδος, συνεργατών από το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού.
 • Χρησιμοποίησαν ως μονοπάτι διαφυγής τη γκάφα ορισμένων ακτιβιστών στα social media να καταγγείλουν ότι στο βίντεο διάρκειας 40” “Greek Summer: A State of Mind” της τουριστικής καμπάνιας “Restart Tourism” εμφανίζεται παραλία στην Κροατία (στην πραγματικότητα πρόκειται για παραλία στην Εύβοια), προκειμένου να παρακάμψουν ότι η συγκεκριμένη καμπάνια με το συγκεκριμένο βίντεο κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο €32 εκατ. και η διαχείριση δόθηκε απευθείας στην εταιρεία Marketing Greece, ενώ η καμπάνια “Greece: A 365 Days Destination” με βίντεο διάρκειας 3’36” η οποία είχε σαρώσει τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά βραβεία ως η καλύτερη καμπάνια για ευρωπαϊκό προορισμό είχε τρέξει από τον ΕΟΤ σε κόστος μόλις €6-7 εκατ.
 • Στάθηκαν μονάχα στο αισθητικό, άντε και στο χρηστικό, κομμάτι του project “Ο Μεγάλος Περίπατος” στο κέντρο της Αθήνας, παρακάμπτοντας τα παράλογα κόστη, πολλαπλάσια σε σύγκριση με τις κοινές τιμές αγορές, για τις ζαρντινιέρες, τα παγκάκια, τα φυτά κ.ο.κ.
 • Παρουσίαζαν ως επιχείρηση εξαγνισμού των Εξαρχείων και γενικότερα του κέντρου της Αθήνας τις επιχειρήσεις Χρυσοχοϊδη σε βάρος ακόμη και ανυποψίαστων περαστικών, με αναίτιο ξυλοδαρμό, κακοποίησή και διαπόμπευσή τους και εξαναγκάστηκαν να κάνουν αληθινό μονάχα όταν οι δυνάμεις καταστολής έπεσαν πάνω στην περίπτωση ενός επώνυμου από τον χώρο της Τέχνης (Ινδαρές / Κουκάκι).
 • Έδωσαν άφθονη προβολή στο πολιτικό show Μητσοτάκη με την πλακέτα στη Marfin και φυσικά, στην επίθεσή του σε βάρος της αριστεράς. Ούτε λόγος φυσικά για το ότι.. .- την περίοδο 2010-2014 καμιά τέτοια τιμή δεν είχε αποδοθεί από κυβερνήσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, .- την περίοδο 2010-2014 Παπανδρέου-Παπαδήμος-Σαμαράς ως πρωθυπουργοί, Χρυσοχοϊδης-Δένδιας-Κικίλιας ως υπουργοί προστασίας του πολίτη, Κοραντής-Δραβίλας ως διοικητές της ΕΥΠ κ.ο.κ. δεν εντόπισαν και δεν συνέλαβαν τους πραγματικούς ενόχους, .- οι αριστεριστές που είχαν συλληφθεί ως δήθεν υπαίτιοι αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών, ενώ αντιθέτως Βγενόπουλος και στελέχη της Marfin καταδικάστηκαν. Και τελευταίο (και χειρότερο από τα προηγούμενα), ότι το κράτος υπό τη διακυβέρνηση της ΝΔ είχε ήδη κινηθεί να πάρει πίσω από τους συγγενείς των θυμάτων την κρατική αποζημίωση την οποία είχαν αποφασίσει τα ελληνικά δικαστήρια.

 

Τα παραδείγματα δεν έχουν τελειωμό, είναι αναρίθμητα και τα ΜΜΕ κλείνουν εντελώς τα μάτια, ή προβάλλουν με ένταση τα ελάσσονα, υποβιβάζοντας σκοπίμως τα μείζονα.

 

Λαμβάνοντας, υπό το πρόσχημα της καμπάνιας για την πανδημία, ένα συνολικό ποσό €20+€12 εκατ. απευθείας από το κράτος, μαζί με το γεγονός ότι οι κεντρικοί καναλάρχες απαλλάσσονται από την υποχρέωση της καταβολής της φετινής δόσης των €21 εκατ. για τις τηλεοπτικές άδειες αν και τα κανάλια γέμισαν διαφήμιση τις ημέρες του lockdown, τα ΜΜΕ διαδραματίζουν ενεργητικό και καθοριστικό ρόλο στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση εξωραϊσμού κάθε κατάστασης σε σχέση με την κυβέρνηση και αντιστοίχως, δυσφήμησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, όπως δημοσίως αποκάλυψε γνωστή δημοσιογράφος, «επί ΣΥΡΙΖΑ τα ΜΜΕ δεν πήραν ούτε ευρώ».

 

Επιπρόσθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα ΜΜΕ να πληρώσουν, τόσο για τις τηλεοπτικές άδειες όσο και για τα τέλη διαφήμισης, χωρίς ωστόσο να θέσει, εντός μίας μακράς θητείας 4,5 ετών, ένα νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα όριζε ρητούς και απαράβατους όρους ως προς την τήρηση της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της δεοντολογίας και της πολυφωνίας στα ΜΜΕ. Και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται και η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στο τέρας την επιβίωση του οποίου επέτρεψε. Ακόμη και η ΕΣΗΕΑ ξιφούλκησε εναντίον του για το βίντεο με τα πενηντάευρα που έπεφταν βροχή πάνω στη δημοσιογράφο για να διαφημίζει τον “ΜωυσήΜητσοτάκη, αντί να αναγάγει σε κορυφαία προτεραιότητα για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας του κλάδου τη δημοσιοποίηση της λίστας με τις χορηγίες του κράτους σε ΜΜΕ την οποία ο Πέτσας κρατάει κρυφή επί ένα μήνα.

 

Η εικόνα που μεταδίδεται, μεταφέρεται και σε μεγάλο βαθμό επιβάλλεται στον μέσο πολίτη αναφορικά με την πολιτική επικαιρότητα και ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ ως προς τη χειραγώγησή του, συνιστούν πρόβλημα Δημοκρατίας. Αν δεν το συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι, όλοι ανεξαιρέτως, και δεν αλλάξουν πορεία, το σκάνδαλο στις σχέσεις μεταξύ Τύπου-ΜΜΕ και ΝΔ-ΚΙΝΑΛ θα γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτικό, η κρίση στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Τύπου-ΜΜΕ, μία κρίση Δημοκρατίας δηλαδή, θα αποβεί ασυγκράτητη, και όλα αυτά, θα λάβουν ακόμη και διεθνείς διαστάσεις. Ήδη οι ξένοι, έχουν μυριστεί πολλά από όλα τα παραπάνω.

 

 

*Ο Γιάννης Μοίρας είναι πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος του PIPERATA.GRAdd new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV